galmat7 Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Witam Dziś warzyłem 3 piwo które właśnie się chłodzi i mam pytanie jakie drożdże wybrać s-04 czy Danstar Nottingham i czy o tych drugich przed zadaniem wystarczy wsypac do szklanki wody i odczekać 15 min czy trzeba jakoś inaczej niż w s-04(którymi już robiłem i wszystko było ok) zasyp: Słód pilzneński 2,65 kg Słód monachijski 1,45 kg Słód karmelowy jasny 0,35 kg chmiele sybilla i citra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Zależy jaki efekt chcesz uzyskać. S-04 powinny dać nieco pełniejsze piwo, bo nie schodzą bardzo nisko. Nottinghamy mają dość czysty profil i są nieco bardziej żarłoczne, gdybyś chciał się skupić na pokazaniu w piwie chmielu to będą pewnie lepszym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galmat7 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Zależy jaki efekt chcesz uzyskać. S-04 powinny dać nieco pełniejsze piwo, bo nie schodzą bardzo nisko. Nottinghamy mają dość czysty profil i są nieco bardziej żarłoczne, gdybyś chciał się skupić na pokazaniu w piwie chmielu to będą pewnie lepszym wyborem. A czy rehydratacja na wodzie też jest czymś dobrym w przypadku Nottingham i czy temperatura 17-19 będzie dla nich odpowiednia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk94 Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Danstary to też suche drożdże więc rehydratacja jak najbardziej wskazanaPolecam : http://blog.homebrewing.pl/?p=325 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Mi ostatnio Nottinghamy nie rozpoczely pracy i musialem ratowac sie US-05 wiec uwazaj z tymi drozdzami. Z tego co mozna wyczytac na tym forum to ze Danstary maja duza rozpietosc jakosci. Jak Ci nie wystartuja w 24H zarzuc S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Tak zapytam po czym poznałeś, że drożdże nie wystartowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galmat7 Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Dziekuje za odpowiedzi Tak zapytam po czym poznałeś, że drożdże nie wystartowały? No i Ja mam z tym problem bo zadałem Nottinghamy i brak reakcji jak na razie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 ale po czym wnioskujesz, że nie wystartowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galmat7 Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 nie bulka, brak piany i zmian, ale to jeszcze chyba za wcześnie na reakcje ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 nie bulka-nie mam więcej pytań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 nie bulka-nie mam więcej pytań Przeczytałeś tylko pierwsze dwa słowa z całego posta? To dobrze, że nie masz pytań. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) Przeczytalem caly watek o Nottinghamach i zauwazylem podobne objawy czyli brak jakiegokolwiek reakcji wewnatrz fermentora (brak piany, osady nie podniesione z dna) po ponad 48H od zadania drozdzy. Po dodaniu US-05 fermentacja ruszyla w pare godzin. Edytowane 12 Listopada 2015 przez ibrahim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 nie bulka-nie mam więcej pytań Przeczytałeś tylko pierwsze dwa słowa z całego posta? To dobrze, że nie masz pytań. Bulkanie nie jest żadnym wyznacznikiem fermentacji. Jedyne co daje pewność to pomiar blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 O rany, Konus. Daruj sobie takie banały. Chodziło mi że kolega napisał po czym poznaje, że nie ruszyła fermentacja, tzn. żadnych oznak m.in. brak piany, nie bulka brak zmian. I jeszcze Cię pewnie zaskoczę ale jeśli rurka bulka jak szalona to jest najczęściej oznaką fermentacji (przynajmniej u mnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 to jest najczęściej oznaką fermentacji no właśnie, czasem może być spowodowane przeniesieniem piwa w cieplejsze miejsce i uwalnianiem się CO2 z cieczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galmat7 Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Przeczytalem caly watek o Nottinghamach i zauwazylem podobne objawy czyli brak jakiegokolwiek reakcji wewnatrz fermentora (brak piany, osady nie podniesione z dna) po ponad 48H od zadania drozdzy. Po dodaniu US-05 fermentacja ruszyla w pare godzin. u mnie ruszyło na szczescie, w 40 h po zadaniu O rany, Konus. Daruj sobie takie banały. Chodziło mi że kolega napisał po czym poznaje, że nie ruszyła fermentacja, tzn. żadnych oznak m.in. brak piany, nie bulka brak zmian. I jeszcze Cię pewnie zaskoczę ale jeśli rurka bulka jak szalona to jest najczęściej oznaką fermentacji (przynajmniej u mnie) teraz bulka i jest piana i widać że coś się dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 to jest najczęściej oznaką fermentacji no właśnie, czasem może być spowodowane przeniesieniem piwa w cieplejsze miejsce i uwalnianiem się CO2 z cieczy. A skąd w cieczy CO2 ? Czy nie z fermentacji? To by oznaczało, że fermentacja ruszyła, więc jeśli bulka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się