Wiatrol Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Witam zabieram za zrobienie American Pale Ale Mam po 50g chmielu Cascade Citra Amarillo Jakie czasy chmielenia polecacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Citre bym sypał na 5 minut albo po wyłączeniu palnika jest najbardziej aromatyczna z tych chmieli reszta wedle uznania tzn w zależności od tego co chcesz osiągnąć, czy idziesz bardziej w smak/aromat czy w goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Rzucaj jak najpóźniej, tak tylko żeby osiągnąć zamierzone IBU. Na 60 minut możesz sobie całkowicie odpuścić, zacznij od 45', a nawet 30' i tak nawet co 5' możesz rzucać garstkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Do APA masz o polowe chmoeli za duzo do IPA by ci wystarczylo Wrzuc citre na goryczke bo ma najwiecej alfa kwasow, wylicz sobie ibu na tyle ile chcesz miec w piwie i sypnij. z tego co ci zostanie sypnij 20% na 10 min gotowania. jakies 50_60% sypnij po wylaczeniu palnika. Reszte na 3dni na zimno. Chuba ze na zimno bedziesz chmielil w b nisliej temp wtedy na 5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Chmieli do apa nie masz za dużo, Masz w sam raz. na gorączkę citre, tak żeby z 40 - 50 ibu osiągnąć, potem na wyłączony palnik po 25 amarillo i cascade, reszta na zimno na 7-9 dni, pamiętaj żeby nie przesadzić ze slodami karmelowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Citra miała najlepszy aromat wiec ją zostawilem na koniec przynajmniej mi sie bardzo podobał Po przeczytaniu różnych receptur APA i IPA niewiem co wymysliłem ale napewno to wypije :-) 60' cascade i amarillo po 30g 15' cascade, amarillo, citra po 10g 5' cascade, amarillo, citra po 10g 30g citra na zimno 5 dni Drożdże BREW GO 02 , temp fermentacji raczej 21 stopni tak żeby nie wkładać fermentatora do lodówki. Jak myślicie to jeszcze APA czy już IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Jak myślicie to jeszcze APA czy już IPA a to o tym chmielenie stanowi tylko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Pytanie dotyczy tylko chmielenia ;-) ogólnie chodzi o to czy nie przegiołem i czy wypije ze smakiem bo lubie dużo chmielu czy z przymusu bo szkoda wylać :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Jeśli nic innego nie zawalisz to wypijesz ze smakiem. Większym lub mniejszym, ale zdecydowanie ze smakiem. Trudno jest samym chmielem zepsuć piwo. Jednak jak na APA to moim zdaniem te 60g chmielu na 60' to przesada. Lepiej wrzucić to na 45' lub nawet na 30'. Nawet smak powinien być lepszy bo mniej tanin z chmielu się uwolni. Chyba, że decydujesz się na IPA, to wtedy wyższy ekstrakt. Ja nie liczę IBU, ja tylko staram się porównywać z tym ile sam sypię i robię jakąś przybliżoną, szacunkową poprawkę na alfa-kwasy. Mam nadzieję, że nie napisałem głupot, bo jak zwykle nie chce mi się szukać źródeł wiedzy, a pamięć bywa zawodna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Wszystkie rady są świetne, tylko że nie wiemy jaki zasyp i jakie wybicie... Może być 50l 16Blg albo 10l 11Blg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 nie napisałeś jaka wielkość warki. generalnie jak na apa proponował bym zdjąć po 10g z 60 min i wrzucić na 0 po wyłączeniu palnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Na warkę ~20 litrów przy założeniu, że ma to być APA 11-14 blg: 60' - 10g z każdego whirlpool poniżej 70C - 10g z każdego na zimno (2-3 dni) - 30g z każdego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Warka 25 l blg początkowe 14 Już nastawione dzięki za wszystkie rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się