joe Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Witam chcialbym popelnic pierwszego dunkela i prosilbym o weryfikacje i porady co do receptury. 22 L Pszeniczny 2 kg Monachijski I 1 kg Pale ale. 1 kg Pilznenski. 1 kg Carahell. 0,2 kg Strzegom barwiacy 0,2 kg na ostatnie 15 min zacieranie Chmiel Citra 20 g - 60 min Citra 10 g - 5 min Zacieranie - 44°C do 40°C - 10 min Dekokt 64-63°C 30min, 72°C-15min Gotowanie 15min Po dolaniu dekoktu 64-63°C 30min, 72°C 30min, 76°C 15min Czas gotowania 75 minut Drozdze Gestwa po fm40 Do refermentacji 3.5 g na butelke Z gory dzieki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Witam. Z tej receptury wyjdzie dobre Piwko. Sam warzylem w niedziele dunkelweizena, poki co fermentuje. Co do receptury wyrzucilbym 1kg pilznenskiego i zamienilbym monachijski na typ II. Ewentualnie zamienic pilznenski na po pol kg pszenicy i monacha. Co do chmielu... Hm, chyba nie ma sensu zaklocac aromatu bananow i gozdzikow superaromatycznym chmielem. W ogole nie dawalbym (nie dawalem) na aromat. W swojej warce uzylem hallertau, chmielilem w dwoch etapach na goryczke - 60min i 45min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) Witam. Z tej receptury wyjdzie dobre Piwko. Sam warzylem w niedziele dunkelweizena, poki co fermentuje Nie ma jak pochwała od doświadczonego piwowara A moje uwagi, czy też pytania - po co pale ale i pilzneński? Daj pół na pół pszeniczny i monachijski (najlepiej II) , do tego jakiś karmel (tak 150-300 EBC) i tyle. Chmiel jak uważasz, ale zgodnie ze stylem powinno być tylko na goryczkę jakimś niemieckim chmielem. Jeśli baaaardzo Ci zależy na kolorze, to możesz dodać ten barwiący, ale dla mnie to bzdura (chyba, że dajesz na konkurs, to może być taka potrzeba). Edytowane 17 Listopada 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Witam. Z tej receptury wyjdzie dobre Piwko. Sam warzylem w niedziele dunkelweizena, poki co fermentuje Nie ma jak pochwała od doświadczonego piwowara A moje uwagi, czy też pytania - po co pale ale i pilzneński? Daj pół na pół pszeniczny i monachijski (najlepiej II) , do tego jakiś karmel (tak 150-300 EBC) i tyle. Chmiel jak uważasz, ale zgodnie ze stylem powinno być tylko na goryczkę jakimś niemieckim chmielem. Hehe kolega radził się mnie na czacie, dokładnie to samo mu napisałem Jeśli baaaardzo Ci zależy na kolorze, to możesz dodać ten barwiący, ale dla mnie to bzdura (chyba, że dajesz na konkurs, to może być taka potrzeba). natomiast tu się nie zgodzę Ma być dunkel to barwiący musi być... Doradziłem, żeby dodał na koniec zacierania ilość prawidłowa. Zobacz sobie w wiki recepturę Jejskiego, który zęby zjadł na pszenicach, albo innych piwowarów na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) albo innych piwowarów na forum No właśnie i w ten sposób możemy znaleźć recepturę Zgody, który dodaje tylko słody karmelowe do bazy z pszenicznego i monachijskiego... http://www.piwo.org/topic/9262-pszeniczne-ciemne-dunkelweizen/ Edytowane 18 Listopada 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 albo innych piwowarów na forum No właśnie i w ten sposób możemy znaleźć recepturę Zgody, który dodaje tylko słody karmelowe do bazy z pszenicznego i monachijskiego... http://www.piwo.org/topic/9262-pszeniczne-ciemne-dunkelweizen/ No to są dwie szkoły widać jedna karmele ciemne, a druga po prostu palone: http://www.wiki.piwo.org/Dunkelweizen,_Andrzej_Jendrzejski_(Jejski) i dekokcja zamiast karmeli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 No to są dwie szkoły widać jedna karmele ciemne, a druga po prostu palone: http://www.wiki.piwo...zejski_(Jejski)i dekokcja zamiast karmeli Dokładnie tak. Jednym pasują karmele a innym palone. Mam w planach również pierwszego Dunkelweizena i raczej zdecyduje się na karmele... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Najlepszy jakiego zrobiłem był wg receptury z CP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Nie, no wiadomo, że dekokcja przy pszenicy jest najlepszym sposobem zacierania, ale kolega jeszcze mało doświadczony, to nawet nie proponowałem... Ma być dunkel to barwiący musi być A to dlaczego? BJCP jakoś o tym nie wspomina, a nawet jest zastrzeżenie, że cechy palone są nieodpowiednie, zatem dodatek pozostaje tylko dla koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Nie, no wiadomo, że dekokcja przy pszenicy jest najlepszym sposobem zacierania, ale kolega jeszcze mało doświadczony, to nawet nie proponowałem... Ma być dunkel to barwiący musi być A to dlaczego? BJCP jakoś o tym nie wspomina, a nawet jest zastrzeżenie, że cechy palone są nieodpowiednie, zatem dodatek pozostaje tylko dla koloru. No oczywistą oczywistość napisałeś i potwierdziłeś moje słowa do tego odpowiadając na swoje pytanie. A od kiedy BJCP wspomina o konkretnych surowcach do uzyskania danego efektu? Wspominają "cechy palone są nieodpowiednie" przy użyciu carafy I na koniec zacierania niczego takiego nie uzyskasz w tej ilości. Można też ten efekt otrzymać karmelowymi słodami np. 600 ale one też potrafią wprowadzić kawę czekoladę, bez paloności, więc efekty podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Witam dzieki za podpowiedzi co do dekokcji to wlasnie mam zamiar sprobowac pierwszy raz kiedys trzeba i tu mam pytanie czy po odbiorze 1/3 zawartosci reszta 2/3 ma pozostawac caly czas w temp 40-44 C (czytajac wiki tak to zrozumialem ale wole sie upewnic u doświadczonych) Receptura teraz wyglada tak : 22 LPszeniczny 2,4 kgMonachijski I 2,4 kgStrzegom barwiacy 0,2 kg na ostatnie 15 min zacieranieChmielMarynka 20 g - 60 minZacieranie- 44°C do 40°C - 10 minDekokt 64-63°C 30min,72°C-15minGotowanie 15minPo dolaniu dekoktu 64-63°C 30min,72°C 30min,76°C 15minCzas gotowania75 minutDrozdzeGestwa po fm40Do refermentacji 3.5 g na butelke Dzieki jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Pszeniczny 2,4 kgMonachijski I 2,4 kg Strzegom barwiacy 0,2 kg na ostatnie 15 min zacieranie Niby tylko 4%, ale jednak ten słód ma 1300-1600 EBC. Nie wyjdzie "stout" pszeniczny? Edytowane 24 Listopada 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Masz 100% racji przerazilem sie jak to zobaczylem podczas filtracji wystarczylo 100 g albo nawet 50 no ale coz teraz juz po ptokach nauczka na nastepny raz a teraz mom czarnucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) W sierpniu był konkurs, na którym była kategoria "Porter Pszeniczny", jeśli mnie pamięć nie myli. Mógłbyś wystawić, jakbyś uwarzył wcześniej . Co do stylu, to mam na koncie tylko jedno takie piwo. Wyszło bardzo spoko, na samych karmelach. Edytowane 25 Listopada 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się