Skocz do zawartości

Dunkelweizen - pierwszy


joe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcialbym popelnic pierwszego dunkela i prosilbym o weryfikacje i porady co do receptury.

22 L

Pszeniczny 2 kg

Monachijski I 1 kg

Pale ale. 1 kg

Pilznenski. 1 kg

Carahell. 0,2 kg

Strzegom barwiacy 0,2 kg na ostatnie 15 min zacieranie

 

Chmiel

Citra 20 g - 60 min

Citra 10 g - 5 min

 

Zacieranie

 

- 44°C do 40°C - 10 min

Dekokt 64-63°C 30min,

72°C-15min

Gotowanie 15min

Po dolaniu dekoktu 64-63°C 30min,

72°C 30min,

76°C 15min

 

Czas gotowania

75 minut

 

Drozdze

Gestwa po fm40

 

Do refermentacji 3.5 g na butelke

Z gory dzieki i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Z tej receptury wyjdzie dobre Piwko. Sam warzylem w niedziele dunkelweizena, poki co fermentuje. Co do receptury wyrzucilbym 1kg pilznenskiego i zamienilbym monachijski na typ II. Ewentualnie zamienic pilznenski na po pol kg pszenicy i monacha. Co do chmielu... Hm, chyba nie ma sensu zaklocac aromatu bananow i gozdzikow superaromatycznym chmielem. W ogole nie dawalbym (nie dawalem) na aromat.

 

W swojej warce uzylem hallertau, chmielilem w dwoch etapach na goryczke - 60min i 45min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Z tej receptury wyjdzie dobre Piwko. Sam warzylem w niedziele dunkelweizena, poki co fermentuje

Nie ma jak pochwała od doświadczonego piwowara :)

A moje uwagi, czy też pytania - po co pale ale i pilzneński? Daj pół na pół pszeniczny i monachijski (najlepiej II) , do tego jakiś karmel (tak 150-300 EBC) i tyle. Chmiel jak uważasz, ale zgodnie ze stylem powinno być tylko na goryczkę jakimś niemieckim chmielem. Jeśli baaaardzo Ci zależy na kolorze, to możesz dodać ten barwiący, ale dla mnie to bzdura (chyba, że dajesz na konkurs, to może być taka potrzeba).

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam. Z tej receptury wyjdzie dobre Piwko. Sam warzylem w niedziele dunkelweizena, poki co fermentuje

Nie ma jak pochwała od doświadczonego piwowara :)

A moje uwagi, czy też pytania - po co pale ale i pilzneński? Daj pół na pół pszeniczny i monachijski (najlepiej II) , do tego jakiś karmel (tak 150-300 EBC) i tyle. Chmiel jak uważasz, ale zgodnie ze stylem powinno być tylko na goryczkę jakimś niemieckim chmielem. 

 

 

Hehe kolega radził się mnie na czacie, dokładnie to samo mu napisałem ;) 

 

 

 

Jeśli baaaardzo Ci zależy na kolorze, to możesz dodać ten barwiący, ale dla mnie to bzdura (chyba, że dajesz na konkurs, to może być taka potrzeba).

 

natomiast tu się nie zgodzę :P Ma być dunkel to barwiący musi być... Doradziłem, żeby dodał na koniec zacierania ilość prawidłowa. Zobacz sobie w wiki recepturę Jejskiego, który zęby zjadł na pszenicach, albo innych piwowarów na forum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

albo innych piwowarów na forum

No właśnie :) i w ten sposób możemy znaleźć recepturę Zgody, który dodaje tylko słody karmelowe do bazy z pszenicznego i monachijskiego...

 

http://www.piwo.org/topic/9262-pszeniczne-ciemne-dunkelweizen/

Edytowane przez PawelH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

albo innych piwowarów na forum

No właśnie :) i w ten sposób możemy znaleźć recepturę Zgody, który dodaje tylko słody karmelowe do bazy z pszenicznego i monachijskiego...

 

http://www.piwo.org/topic/9262-pszeniczne-ciemne-dunkelweizen/

 

 

No to są dwie szkoły widać jedna karmele ciemne, a druga po prostu palone: http://www.wiki.piwo.org/Dunkelweizen,_Andrzej_Jendrzejski_(Jejski)

i dekokcja zamiast karmeli ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to są dwie szkoły widać jedna karmele ciemne, a druga po prostu palone: http://www.wiki.piwo...zejski_(Jejski)i dekokcja zamiast karmeli

Dokładnie tak. Jednym pasują karmele a innym palone. Mam w planach również pierwszego Dunkelweizena i raczej zdecyduje się na karmele...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, no wiadomo, że dekokcja przy pszenicy jest najlepszym sposobem zacierania, ale kolega jeszcze mało doświadczony, to nawet nie proponowałem...

 

Ma być dunkel to barwiący musi być

A to dlaczego? BJCP jakoś o tym nie wspomina, a nawet jest zastrzeżenie, że cechy palone są nieodpowiednie, zatem dodatek pozostaje tylko dla koloru. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, no wiadomo, że dekokcja przy pszenicy jest najlepszym sposobem zacierania, ale kolega jeszcze mało doświadczony, to nawet nie proponowałem...

 

Ma być dunkel to barwiący musi być

A to dlaczego? BJCP jakoś o tym nie wspomina, a nawet jest zastrzeżenie, że cechy palone są nieodpowiednie, zatem dodatek pozostaje tylko dla koloru. 

 

No oczywistą oczywistość napisałeś i potwierdziłeś moje słowa do tego odpowiadając na swoje pytanie. A od kiedy BJCP wspomina o konkretnych surowcach do uzyskania danego efektu? Wspominają "cechy palone są nieodpowiednie" przy użyciu carafy I na koniec zacierania niczego takiego nie uzyskasz w tej ilości. Można też ten efekt otrzymać karmelowymi słodami np. 600 ale one też potrafią wprowadzić kawę czekoladę, bez paloności, więc efekty podobne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam dzieki za podpowiedzi co do dekokcji to wlasnie mam zamiar sprobowac pierwszy raz kiedys trzeba ;) i tu mam pytanie czy po odbiorze 1/3 zawartosci reszta 2/3 ma pozostawac caly czas w temp 40-44 C (czytajac wiki tak to zrozumialem ale wole sie upewnic u doświadczonych)

Receptura teraz wyglada tak :

22 L
Pszeniczny 2,4 kg
Monachijski I 2,4 kg
Strzegom barwiacy 0,2 kg na ostatnie 15 min zacieranie

Chmiel
Marynka 20 g - 60 min

Zacieranie

- 44°C do 40°C - 10 min
Dekokt 64-63°C 30min,
72°C-15min
Gotowanie 15min
Po dolaniu dekoktu 64-63°C 30min,
72°C 30min,
76°C 15min

Czas gotowania
75 minut

Drozdze
Gestwa po fm40

Do refermentacji 3.5 g na butelke

 

Dzieki jeszcze raz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pszeniczny 2,4 kg

Monachijski I 2,4 kg

Strzegom barwiacy 0,2 kg na ostatnie 15 min zacieranie

Niby tylko 4%, ale jednak ten słód ma 1300-1600 EBC. Nie wyjdzie "stout" pszeniczny?

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz 100% racji przerazilem sie jak to zobaczylem podczas filtracji wystarczylo 100 g albo nawet 50 no ale coz teraz juz po ptokach nauczka na nastepny raz a teraz mom czarnucha ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sierpniu był konkurs, na którym była kategoria "Porter Pszeniczny", jeśli mnie pamięć nie myli. Mógłbyś wystawić, jakbyś uwarzył wcześniej ;).

 

Co do stylu, to mam na koncie tylko jedno takie piwo. Wyszło bardzo spoko, na samych karmelach.

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.