homian Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Mam identycznie. Pierwsza warka i również błotnista. Przedwczoraj zastosowałem turbo klar przez noc postało na dworzu(było bardzo zimno), no i się wyklarowało, niestety też nie tak do końca, lecz o niebo lepiej wygląda. Niestety druga warka wygląda na razie niewiele lepiej, ale jeszcze jest na burzliwej więc mam jeszcze nadzieję. Trochę to zraża, takie porażki na samym początku zabawy z piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 No i druga warka też mętna. Fotka po zlaniu na cichą. Trzeba chyba wywalić gęstwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 No i druga warka też mętna. Fotka po zlaniu na cichą. Trzeba chyba wywalić gęstwę 20151203_113600.jpg Nie jest żle. Daj do chłodnego miejsca 5-8 st i powinno się ładnie wyklarować. Możesz też użyć żelatyny do klarowania, jak to zrobić opisane na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Też myślę, że nie jest źle. Jakaś pszenica albo żyto w zasypie? Tak jak kolega wyżej pisze, daj na balnko na parę dni i powinno się fajnie wyklarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 poprzednie, czyli pierwsze klarowałem turboklarem, bo mimo długiego czasu na cichej niestety zostało mętne. Na fotce wygląda lepiej niż w rzeczywistości. No i nie było żadnej pszenicy ani żyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Mi odradzano stosowanie rzeczy tupu turboklar. Moja ostatnia warka też była bardzo mętna po gotowaniu. Podczas fermentacji też za wiele się nie sklarowało, ale zastosowanie żelatyny kilka dni przed rozlewem rozwiązało problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się