kaputo Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Zacząłem przygodę z piwowarstwem, i oczywiście jestem na etapie brewkitów. Na razie jakiś czas poprzestanę na brewkitach i tutaj pytanie o ich wybór. Na temat brewkitów Coopers'a można znaleźć wiele opinii, i są przystępne cenowo. Można znaleźć opisy ewentualnych modyfikacji i rezultatów. Niewygórowane ceny mają też polskie zestawy Gozdawy. Natomiast jest dziura odnośnie opinii o nich. Obszerny opis znalazłem raptem jeden. Dodatkowo kilka zdawkowych uwag nic nie wnoszących. Swego czasu producent wypowiadał się nawet na tym forum. I nagle dziura, tak jakby nie istnieli. Wiem, że zdecydowana większość porzuca brewkity, no ale na ich zestawach chyba ktoś coś zrobił. W aktualnej ofercie jest dość duży wybór. Czy ktoś może jednak opisać wyniki zastosowania ich zestawów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 ja co prawda też zaczynam ale robię na brewkitach gozdawy aktualnie mam wstawione 2. Belgian Gold Ale i Stout. O wynikach możemy jednak dopiero pogadać w połowie grudnia jak poleżakują. Też szukałem na ich temat opinii i znalazłem różne. Jedni pisali że są jak najbardziej OK, jedni pisali że OK byli na początku a ostatnio sie pogorszyli. Jednak ile ludzi tyle opinii... myślę że dopóki sam nie zasmakujesz to nie wyrobisz sobie opinii na ich temat. Cenowo wyglądają lepiej niż coopers więc warto spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaputo Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) ...Jednak ile ludzi tyle opinii... Właśnie. Zwykle można znaleźć nic nie wnoszące opinie bez szczegółów (zrobiony na cukrze, temeratura uciekła, ... - a opinia zła). Proponuję zebrać wyniki warzenia (może i nie tylko na kitach Gozdawy) wg szablonu: Skład: brewkit surowiec do fermentacji: typ, ilość surowiec do refermentacji: typ, ilość fermentacja: drożdże kitowe czy zamiana, temperatura, czas f. burzliwej i ew. cichej, blg początkowe, blg końcowe. ewentualne modyfikacje: chmielenie - herbatka, na zimno. Ocena: Smak, zapach, piana, kolor, nagazowanie - no i po jakim czasie od butelkowania oceniamy piwo. Jest taki podobny wątek, ale umarł - kolejny post po dwóch latach. Jak ktoś porzuci brewkity to już się nie wypowiada, a dla początkujących myślę to cenne wskazówki. http://www.piwo.org/topic/4632-brew-kit-nachmielony-ekstrakt-gatunki-i-smak-porownanie/page-4 Jest też taka ciekawa stronka: http://www.ratebeerkits.com/items/index/coopers ale dla nas praktycznie to tylko Coopers. Edytowane 20 Listopada 2015 przez kaputo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Pomysł dobry, zanim nie wezmę się za zacieranie (a to pewnie troche czasu minie) to będę używał raczej tylko brewkitów Gozdawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) Swego czasu producent wypowiadał się nawet na tym forum. I nagle dziura, tak jakby nie istnieli. I bardzo dobrze, że przestali się odzywać. Tylko wrogów sobie wtedy narobili. Miejmy nadzieję, że już tu nie wrócą. Tzn nie wrócą w tamtej postaci, bo mam podejrzenia, że przynajmniej dwie osoby na forum działają w ich imieniu. Edytowane 20 Listopada 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaputo Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) Swego czasu producent wypowiadał się nawet na tym forum. I nagle dziura, tak jakby nie istnieli. I bardzo dobrze, że przestali się odzywać. Tylko wrogów sobie wtedy narobili. Miejmy nadzieję, że już tu nie wrócą. Tzn nie wrócą w tamtej postaci, bo mam podejrzenia, że przynajmniej dwie osoby na forum działają w ich imieniu. Ok, marketing może im kuleje, nie wiadomo co jest w środku, ale są to najtańsze zestawy. Dla początkującego w sam raz. Jeżeli komuś wyszło dobre piwo, to można spróbować. Jeżeli na 10 próbujących 9 jest niezadowolonych z wyników, to też cenna informacja. Edytowane 20 Listopada 2015 przez kaputo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Przeszłem przez brewkity ale z tymi miałem najwięcej problemów nie polecamich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raff Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Zacząłem przygodę z piwowarstwem, i oczywiście jestem na etapie brewkitów. Na razie jakiś czas poprzestanę na brewkitach i tutaj pytanie o ich wybór. Na temat brewkitów Coopers'a można znaleźć wiele opinii, i są przystępne cenowo. Można znaleźć opisy ewentualnych modyfikacji i rezultatów. Niewygórowane ceny mają też polskie zestawy Gozdawy. Natomiast jest dziura odnośnie opinii o nich. Obszerny opis znalazłem raptem jeden. Dodatkowo kilka zdawkowych uwag nic nie wnoszących. Swego czasu producent wypowiadał się nawet na tym forum. I nagle dziura, tak jakby nie istnieli. Wiem, że zdecydowana większość porzuca brewkity, no ale na ich zestawach chyba ktoś coś zrobił. W aktualnej ofercie jest dość duży wybór. Czy ktoś może jednak opisać wyniki zastosowania ich zestawów? Ja zrobiłem gozdawe american light lager jako swoje pierwsze rok temu 2x puszka 1,7kg i dodatkowo gotowałem z chmielem szyszki marynka na goryczkę piwo wyszło w smaku bardzo dobre, fermentacja 7-10 dni i butelki nie było granatów, temp ferm 20 C leżak 6 tyg 17-18 piwnica, referment w butelkach kapsel, korek - po winie i plastik cisowianka, użyłem kilku cukrów, zwykły biały, glukoza, i miód. Cukier zw i glukoza bez różnicy, miód bardziej mętny bo wytracił sie pyłek lekki posmak miodowy..Ogólne wrażenie OK. Piwo ogólnie słabo sie pienilo. Kupiłem drugi Set Belgian Blondie IPA rozpuscilem dod. 200 ml ext slodowego jasnego i dochmielalem perle 1h 50g fermentacja 8-10 dni po otworzeniu fermentatora wyraźny zapach malin no szał... Zlalem na cicha i dodałem glukozy 200g. Po 5 dniach do butelek i po 5 g na butelkę glukozy. 4 tyg leżak. Piwo dobrze angażowane lepsza piana- extrakt ?! Posmaki na starcie malina, jabłko. Pózniej pustka woda... Ale po jeszcze 3 tyg malina przeszła w wiśnie - bardziej kwaśna i dłużej sie utrzymująca pustka zniknęła pojawił sie słód , chmiel. Ogólne wrażenie dobre polecam ale jak oczekujesz bogatszych chmielu i aromatów trzeba chmilelic i sypać extrakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się