Undeath Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Tyle cukru Panie dobrze, że amerykanie prawa czystości nie mają Chce butelkę jak będzie gotowe Zobaczymy czy jakieś smaczki od trzcinowego cukru w takim piwie wyjdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Tak to jest jak się przekleja przepisy i dobrze wszystkiego nie skoryguje oczywiście poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) 29.04.2016 warka 29 Owsianka Śniadaniowa – Stout owsiany (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 3.0 kg Płatki owsiane 0.8 kg 400g podpiekane w piekarniku 30 min – 150 stopni 400g podpiekane w piekarniku 45 min – 150 stopni Strzegom monachijski I 0.5 kg Castle Malting Special B 0.25 kg Castle Malting bisciut 0.22 kg Strzegom czekoladowy jasny 0.2 kg Carafa 2 Special 0.34 kg Admiral 50g S-04 suchary ZACIERANIE: woda do zasypu – 18L 68C – 66C – 80’ 76C –10’ mash out Carafa dodana na wygrzew WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 15g Admiral 15’ – 35g Admiral Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24.0l o gęstości 14 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 37Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C Czas pracy 5.5 h. [EDIT] Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) 03.05.2016 warka 27 RIS zakapslowana z dodatkiem 60g cukru na 20l piwa. Wyszły 40 butelki. Zeszło z 24.5blg do 6blg. Przy kapslowaniu do 15 butelek poszło po 10ml rumu w którym były moczone płatki dębowe w ilości 25g przez ponad miesiąc. Edytowane 17 Czerwca 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 06.05.2016 warka 30 American Weizen (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 2.5 kg Strzegom pszeniczny 1.5 kg Malteurop pszeniczny 1 kg Columbus 10g Citra 40g Suchary MauriBrew WEISS ZACIERANIE: woda do zasypu – 15L 68C – 60C – 90’ 76C –5’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 10g Columbus 15’ – 15g Citra 0’ – 25g Citra Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22.5l o gęstości 12 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 27Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C Czas pracy 5.5 h. [EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 14.05.2016 Warka 28 Amerykańska Pszenica zakapslowana z dodatkiem 127g cukru na 23l piwa. Wyszly 46 butelki. Zeszlo do 3 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) 14.05.2016 warka 31 AIPA(receptura własna) SKŁAD: Castle Malting 5 kg Malteurop pszeniczny 0.5 kg Columbus 25g Citra 48g Cascade 48g Danstar Nottingham gestwa po warce 28. ZACIERANIE: woda do zasypu – 15L 67C – 64C – 60’ 76C –10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': FWH – 25g Columbus 15’ – 12g Citra, 12g Cascade 10’ - 12g Citra, 12g Cascade 5’ - 12g Citra, 12g Cascade 0’ – 12g Citra, 12g Cascade Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22.5l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 62Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 18 C – 21 dni Czas pracy 5.5 h. Cicha: Citra + Cascade [EDIT] Edytowane 16 Maja 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 25.05.2016 warka 29 Owsianka Śniadaniowa – Stout owsiany zakapslowana z dodatkiem 100g cukru na 22l piwa. Wyszly 44 butelki. Zeszlo z 14 do 5blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 25.05.2016 warka 32 SH Marynka IPA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale ale 5 kg Strzegom Bursztynowy 0.5 kg Płatki pszenne błyskawiczne 0.4 kg Cukier biały 0.2 kg Marynka 140g szyszka s-04 gestwa po warce 29. ZACIERANIE: woda do zasypu – 16L 67C – 64C – 80’ 76C –10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 25g Marynka 15’ – 25g Marynka 10’ – 30g Marynka, Cukier biały 0.2 kg 5’ – 30g Marynka 1’ – 30g Marynka Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 25l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 52Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 18-19 C – 21 dni Czas pracy 5.5 h. Cicha: + Marynka [EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 27.05.2016 warka 30 American Weizen zakapslowana z dodatkiem 130g cukru na 22l piwa. Wyszly 44 butelki. Zeszlo z 12 do 4blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 warka 31 AIPA zlana na cicha z dodatkiem 30g Cascade i 30g Citra w granulacie. Blg nie mierzylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) 06.06.2016 warka 33 Mosaic Wheat IPA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale ale 2 kg Strzegom Pszeniczy 3 kg Strzegom Monachijski I 1 kg Płatki Owsiane 0.4 kg Strzegom Karmelowy 30 0.2 kg Columbus 20g Mosaic 90g Danstar Nottingham gestwa II pokolenie po warce 31 ZACIERANIE: woda do zasypu – 20L 66C – 64C – 70’ Płatki owsiane skleikowane – 20’ i dodane do gara 76C –10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 20g Columbus 15’ – 20g Mosaic 10’ – 20g Mosaic 5’ – 25g Mosaic 0’ – 25g Mosaic Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24l o gęstości 16 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 53Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 15-16C w pudle styropianowym – 21 dni Czas pracy 5.5 h. Cicha: + Mosaic [EDIT] Edytowane 6 Czerwca 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Na cichą spokojnie 40g wystarczy ja na 21l dałem 35g i dały super efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Dam pewno 60g. Zawsze tyle daje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 13.06.2016 warka 31 AIPA zakapslowana z dodatkiem 121g cukru na 20l piwa. Wyszly 40 butelki. Zeszlo z 15 do 3blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 14.06.2016 warka 32 SH Marynka IPA - dodałem do wiadra 60g Marynki w granulacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 19.06.2016 warka 32 SH Marynka IPA - zakapslowana z dodatkiem 125g cukru na 22L piwa. Wyszlo 44 butelki. Piwo zeszlo z 15 do 3 blg, dosc nisko jak na s04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 25 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 (edytowane) 24.06.2016warka 34 American Weizen 2 (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 2.3 kg Malteurop pszeniczny 2.5 kg Strzegom karmelowy 30 0.2 kg Columbus 7g Marynka 10g Citra 30g Cascade 30g Mosaic 5g Suszona skórka słodkiej pomarańczy 25g Suchary MauriBrew WEISS ZACIERANIE:woda do zasypu – 15L67C – 62C – 90’76C –5’ mash outWYSŁADZANIE:ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosciGOTOWANIE 60':60’ – 7g Columbus, 10g Marynka15’ – 15g Citra10' - 15g Cascade5' - Suszona skórka słodkiej pomarańczy 25g0’ – 15g Citra, 15g Cascade, 5g Mosaic Po gotowaniu parametry piwa:Wyszły 24l o gęstości 12 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 29Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17CFERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C Czas pracy 6 h.[EDIT] Edytowane 7 Lipca 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) 27.06.2016 warka 33 Mosaic Wheat IPA - do wiadra poszło 60g Mosaic w granulacie. Edytowane 5 Lipca 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 05.07.2016 warka 33 Mosaic Wheat IPA zakapslowana z dodatkiem 130g cukru na 22l piwa. Wyszły 43 butelki. Piwo zeszło z 16 do 3.5 blg. Przy kapslowaniu piękny aromat Mosaic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) 07.07.2016 warka 35 Amerykańska Owsiana Pszenica (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 2.5 kg Malteurop pszeniczny 1.5 kg Fafcett owsiany 1.0 kg Magnum 15g Simco 15g Cascade 15g Citra 30g us-05 suchary ZACIERANIE: woda do zasypu – 15L 67C – 64C – 60’ 76C –5’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 90': 60’ – 15g Magnum 10’ – 15g Simco 5’ – 15g Cascade 0’ – 30g Citra Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23.5l o gęstości 12.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 28Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14 dni i w butle bez cichej Czas pracy 6 h. Uwagi: Po wysłodzeniu zamieszałem łychą i wyszło 7blg przed gotowaniem, ponowne zamieszanie i dalej 7blg. Więc chciał nie chciał trzeba było gotować dłużej aby przynajmniej do 10blg dobić. Jak się gotowało 20-25min zmierzyłem ponownie i wynik to 11blg. Brzeczka lepiej się zamieszała i wyszedł wynik prawdziwy, a już się zdenerwowałem ze masakrycznie spadła mi wydajność. Więc na Przyszłość lepiej mieszać łychą przed zmierzeniem blg. Brzeczka wyszła nieco kisielowata przez słód owsiany - takie było założenie, wiec pewnie dla tego nie zamieszała się tak dobrze przed pomiarem gęstości jak zwykle. Brzeczka została rozcieńczona woda niegazowaną do założonego blg. Kolor wyszedł lekko ciemniejszy niż zakładany przez dłuższe gotowanie. [EDIT] Edytowane 8 Lipca 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Na goryczke columbus czy magnum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Na goryczke columbus czy magnum? Magnum oczywiście, poprawione już. Dzięki że ktoś to czyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 13.07.2016 warka 34 American Weizen 2 zakapslowana z dodatkiem 150g cukru na 23.5l piwa. Wyszły 47 butelki. Piwo zeszło z 12 do 4.5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 14 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 (edytowane) 14.07.2016 warka 36 American Weizen (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 2.5 kg Malteurop pszeniczny 2.5 kg Iunga 14g Citra 40g Gęstwa MauriBrew WEISS ZACIERANIE: woda do zasypu – 15L 66C – 63C – 70’ 76C –1’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 14g Iunga 15’ – 15g Citra 0’ – 25g Citra Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 25l o gęstości 12 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 27Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: W pudle styropianowym. 7 dni - 16 - 17 C pozniej 20 - 21C 7 dni. Czas pracy 6 h. [EDIT] Zacieranie i wysladzanie w srode kolo godziny 22. Gotowanie w czwartek o 18. Nie bylo innej opcji. Jak piwo skonczy fermentowac to sypne z 30g Citry do wiadra. Edytowane 14 Lipca 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się