Zamerstary Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) *** 28.12.2016r. Saison - "Poirot Drink" 13,5 BLG | 30 IBU | 10 EBC | 6 % Alkoholu Zasyp: - 3,7 kg Pilzneński - 1,5 kg Wiedeński - 0,5 kg płatki pszenne Chmiele: Goryczka: - Summit 18g 60 min Aromat: - Hallertau Blanc 25g 5 min - Fuggles 25g 5 min - Hallertau Blanc 25g 0 min Dodatki: - Curacao 20g 15 min Drożdże: - FM21- Odkrycie sezonu Zacieranie: 52C 5 minut 63C 40 minut 72C 10 minut 76C 3 minuty Wyszło 25 litrów, drożdże zadane w 26C, fermentacja burzliwa zostanie przeprowadzona w temperaturze 22-24C, planowano ok. 10-14 dni burzliwej + 7-10 dni cichej. 15.01.2017 r. Piwo zostało przelane na fermentację cichą, temperatura 15-16C, Odfermentowało do 2,7 BLG co daje około 5,9% alkoholu. 23.01.2017 r. Piwo rozlane do butelek wraz z 155g cukru białego na 22,5l. Odfermentowanie bez zmian. *** Edytowane 23 Stycznia 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) *** 11.02.2017r. American Brown Ale - "Boston Massachusetts " 12 BLG | 30-35 IBU | 36 EBC | 4,8 % Alkoholu Zasyp: - 4,5 kg Pale Ale - 0,3 kg Aromatic - 0,15 kg Pale Chocolate - 0,08 kg Czekoladowy 400 - 0,06 kg Carafa typ 3 Special (dodane przed końcem przerwy dekstrynującej) Chmiele: Goryczka: - Summit 15g 60 min Aromat: - Citra 10g 5 min - Centennial 20g 5 min - Equinox 10g 5 min - Citra 10g min - Centennial 25g 0 min - Equinox 10g 0 min - Na zimno: - Centennial 82g Drożdże: - S-04 Zacieranie: 52C 5 minut 62C 30 minut 72C 10 minut 76C 3 minuty Piwo będzie fermentować w temperaturze 18C przez ok 7-10 dni + 7-12 dni cichej fermentacji. Wyszło 27 litrów 12 BLG. 01.03.2017 Dodano 82 gramy chmielu Centennial na fermentację cichą. 05.03.2017 Piwo rozlane do butelek wraz z 155g cukru białego na 24 litry, odfermentowało do 3,5 BLG co wraz z refermentacją pozwoli uzyskać 4,8% alkoholu. *** Edytowane 5 Marca 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) *** 18.02.2017r. Pils - "Niewykwalifikowany Pracownik Fizyczny " 12,2 BLG | 35-40 IBU | 8 EBC | 4,8 % Alkoholu Zasyp: - 4,7 kg Pilzneński - 0,9 kg Wiedeński - 0,25 kg Prażona pszenica (jasna) - 0,1 kg Caramunich typ I Chmiele: Goryczka: - Magnum DE 32g 60 min Smak i Aromat: - Saaz 20g - 20 min - Saaz 18g - 5 min Na zimno: I fermentor: -Saaz 25g II fermentor (mniejszy): - Mandarina Bavaria 30g Drożdże: - W34/70 Zacieranie: 52C 5 minut 63C 10 minut 72C 30 minut 76C 3 minuty Piwo będzie fermentować w temperaturze 10-11C przez ok 10 dni + 14-20 dni cichej fermentacji w niskiej temperaturze. Wyszło około 32,5 litra po uwarzeniu jednak do fermentora trafiło 30 litrów, 12,2 BLG. 11.03.2017r. Piwo zostało rozlane na fermentację cichą, większa część piwa zostanie nachmielona na zimno chmielem Saaz, a reszta chmielem Mandarina Bavaria, również na zimno. Odfermentowało do 3,4 BLG co daje około 4,8% alkoholu. 23.03.2017r. Piwo zostało nachmielone na zimno. Wraz z chmielem piwo poleży 4-6 dni i zostanie zabutelkowane. 28.03.2017r. Piwo z fermentora nr 1 zostało rozlane do butelek wraz z 76g cukru białego, odfermentowanie: 3,15 BLG, co daje około 4,8% alkoholu. *** Edytowane 28 Marca 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) *** 25.02.2017r. Porter Bałtycki - "Porter Żarecki" 24 BLG | 45 IBU | 55 EBC | 9 % Alkoholu Zasyp: - 3,7 kg - Pale Ale - 2,5 kg - Wiedeński - 1,8 kg - Żytni - 0,5 kg - Biscuit 50 EBC - 0,4 kg - Caramunich typ I - 0,3 kg - Aromatic 50 EBC - 0,27 kg - Czekoladowy 400 - 0,07 kg - Jęczmień palony - 0,07 kg - Carafa Special typ III (dodawany na koniec przerwy dekstrynującej) Chmiele: Goryczka: - Magnum DE 50g 60 min Smak i Aromat: - East Kent Goldings 15g - 20 min - East Kent Goldings 30g - 0 min Drożdże: - Wyeast 2124 Bohemian Lager Zacieranie: 52C 5 minut 64C 40 minut 72C 10 minut 78C 3 minuty Piwo będzie fermentować w temperaturze 9-10C przez ok 30 dni + 60-90 dni cichej fermentacji w niskiej temperaturze. Wyszło 17 litrów. 13.05.2017r. Piwo zostało rozlane do butelek wraz z 50g cukru białego na 15 litrów, odfermentowało do 8,18 BLG co daje 9% alkoholu. Piwo planuję leżakować minimum 8 miesięcy zanim zostanie zdegustowane. *** Edytowane 13 Maja 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) *** 17.03.2017r. Coconut Milk Ale- "Cocoshine" 13,5 BLG | 30 IBU | 12 EBC | 5,6 % Alkoholu Zasyp: - 5 kg - Pale Ale - 0,5 kg - Pszeniczny - 0,15 kg - Prażona pszenica (jasna) Chmiele: Goryczka: - Summit 10g 60 min - Magnum 10g 60 min Aromat: - Mandarina Bavaria 20g - 5 min - Centennial 20g - 5 min Dodatki: - Laktoza - 0,2 kg (dodana na ostatnie 15 minut gotowania) - Wiórki kokosowe (opiekane) - 0,6 kg (fermentacja cicha) Drożdże: - US-05 Zacieranie: 52C 3 minuty 66C 20 minut 72C 20 minut 76C 3 minuty Piwo będzie fermentować w temperaturze 18C przez ok 8 dni + 7 dni cichej fermentacji z dodatkiem kokosa. Wyszło 25 litrów o ekstrakcie 13,5 BLG 28.03.2017r. Piwo zostało przelane na fermentację cichą z dodatkiem 600 gramów wiórków kokosowych opiekanych. Odfermentowanie: 3,9 BLG, co daje około 5% alkoholu 26.04.2017r. Piwo rozlane do butelek po 30 dniach fermentacji cichej z kokosem (!), zabutelkowane z udziałem 112 gramów cukru białego na 22 litry, odfermentowało do 3,25 BLG, co daje około 5,6% alkoholu. *** Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) *** 25.03.2017r. Witbier - "Blady Wiosennik" 11,9 BLG | 15 IBU | 7 EBC | 4,8 % Alkoholu Zasyp: - 2,5 kg - Pilzneński - 2 kg - Pszeniczny - 0,5 kg - płatki pszenne - 0,3 kg - Prażona pszenica (jasna) Chmiele: Goryczka: - New Port 12g 60 min Aromat: - Saaz 5g - 5 min - Centennial 5g - 5 min - Centennial 20g - 0 min Dodatki: - skórka świeżej pomarańczy 56g - 15 minut - skórka suszonej cytryny 10g - 15 minut - kolendra 10g - 15 minut Drożdże: - Brewferm Blanche Zacieranie: 52C 5 minut 64C 60 minut 72C 10 minut 78C 3 minuty Piwo będzie fermentować w temperaturze 21-22C przez ok 8 dni + 10-14 dni cichej fermentacji. Wyszło 26,5 litra 11,9 BLG 19.04.2917r. Piwo zostało zabutelkowane wraz z 124 gramami cukru białego na 24 litry, odfermentowało do 3,5 BLG co daje około 4,8% alkoholu. *** Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) *** 05.05.2017r. American Pale Ale - "Nędznik" 12,5 BLG | 30 IBU | 10 EBC | 5,1 % Alkoholu Zasyp: - 2,3 kg - Pilzneński - 2,0 kg - Pale Ale - 0,6 kg - Pale Ale Heidelberg - 0,5 kg - Monachijski typ I - 0,4 kg - Pale Ale Halcyon Chmiele: Goryczka: - New Port 30g 45 min Aromat: - Centennial 20g - 5 min - Centennial 30g - 0 min Na zimno: - Centennial 15g - Simcoe 15g Drożdże: - S-04 Zacieranie: 52C 5 minut 64C 40 minut 72C 10 minut 76C 3 minuty Piwo będzie fermentować w temperaturze 17-18C przez ok 8 dni + 10-14 dni cichej fermentacji. Wyszło 27,5 litrów o ekstrakcie 12,50BLG 21.05.2017r. Dodano do piwa chmiel na zimno. 28.05.2017r. Piwo zostało rozlane do butelek wraz z 127g cukru białego. Odfermentowało do 3 BLG co daje około 5,1% alkoholu *** Edytowane 28 Maja 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 (edytowane) *** 22.05.2017r. Extra Special Bitter - "DeLuxe" 13 BLG | 32 IBU | 12 EBC | 5,7 % Alkoholu Zasyp: - 5,0 kg Maris Otter Pale - 0,25 kg Pale Amber Chmiele: Goryczka: - New Port 25g 60 min Aromat: - Northern Brewer 10g - 10 min - Northern Brewer 15g - 0 min Drożdże: - Wyeast 1028 London Ale Zacieranie: 52C 5 minut 63C 30 minut 72C 10 minut 76C 3 minuty Piwo będzie fermentować w temperaturze 19-20C przez ok 8 dni + 8-10 dni cichej fermentacji. Wyszło 24 litry 12,98 BLG. 28.06.2017r. Piwo rozlane do butelek wraz z 80g cukru białego na 22 litry. Odfermentowało do 3,14 BLG co daje ok 5,7% alkoholu. *** Edytowane 28 Czerwca 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 (edytowane) *** 10.06.2017r. Session New England IPA - "Project J" 12,3 BLG | 40 IBU | 10 EBC | 5,6 % Alkoholu Zasyp: - 2,5 kg Pszeniczny - 2,0 kg Wiedeński - 0,5 kg Pilzneński - 0,1 kg Caramunich typ II Chmiele: Goryczka: - New Port 25g 60 min Aromat i Smak: - Simcoe 5g 30 min - Simcoe 15g 5 min - Centennial 15g 5 min - Simcoe 15g 0 min - Centennial 15g 0 min - Citra 25g 0 min - New Port 6g 0 min - Centennial 20g - fermentacja burzliwa Na zimno: - Citra 25g - Centennial 25g - Simcoe 50g Drożdże: - Conan Dodatki: - sok z ananasa 455g (13brix) 15 min - mąka pszenna Zacieranie: 52C 10 minut 68C 40 minut 72C 10 minut 78C 3 minuty Piwo będzie fermentować w temperaturze 17-18C przez ok. 10-12 dni + 8-10 dni cichej fermentacji. Wyszło 25,5l o ekstrakcie 12,3BLG. 25.06.2017r. Piwo zostało nachmielone na zimno dawką 100g chmielu. 01.07.2017r. Piwo zostało rozlane do butelek wraz z 110 gramami cukru białego na 23 litry, odfermentowało do 2,0 BLG co daje około 5,6% alkoholu. *** Edytowane 1 Lipca 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 16 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 (edytowane) *** 18.06.2017r. Norwegian Farmhouse Ale - "Juniperus Viking" 14,8 BLG | ~25 IBU | 10 EBC | 6,9% Alkoholu Zasyp: - 5,0 kg Pilzneński (Strzegom) - 0,6 kg Wędzony Bukiem (Steinbach) - 0,25 kg Melanoidynowy (Castlemalting) Chmiele: Goryczka: - Bravo 10g (13,7%) 60 min - Sybilla 20g (6%) 60 min Aromat - Sybilla (6%) 20g 3 min Drożdże: - FM53 Voss kveik Dodatki: - owoce jałowca: (zacieranie: 20g, 30 min gotowanie: 10g, 10 min gotowanie: 20g) Zacieranie: 52C 5 minut 63C 30 minut 72C 10 minut 76C 3 minuty Piwo będzie fermentować w temperaturze 23C i wyższej przez ok. 7 dni (start w 32C) + 8-10 dni cichej fermentacji w niższej temperaturze. Wyszło 23,5l piwa o ekstrakcie 14,8BLG. 08.10.2017 : Piwo zostało rozlane do butelek, odfermentowało do 2,5BLG co daje około 6,7% alkoholu. Edytowane 8 Października 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) *** 15.07.2017r. American Saison - "Pretty" 14,7 BLG | 30-35 IBU | 16 EBC | 7% Alkoholu Zasyp: - 5,0 kg Pilzneński (Strzegom) - 0,5 kg płatki ryżowe (Brewferm) - 0,15 kg Pale Cara (Fawcett) Chmiele: Goryczka: - Bravo (13,7%) 16g 60 min Aromat - Simcoe (13,1%) 15g 5 min - Centennial (10,5%) 15g 5 min Na zimno: - Zythos (9,2%) 50g Drożdże: - Belle Saison Dodatki: - kandyzowany brązowy cukier 100g (ostatnie 15 min gotowania) - zest z pomarańczy ok. 50g (ostatnie 15 min gotowania) - suszona skórka cytryny 10g (ostatnie 15 min gotowania) Zacieranie: 52C 3 minuty 63C 30 minut 72C 10 minut 78C 3 minuty Piwo będzie fermentować w temperaturze 22C przez około 10 dni +10-14 dni cichej fermentacji w niższej temperaturze. Wyszło 25 litrów piwa o ekstrakcie 14,7 BLG. 11.08. 2017r Piwo zostało nachmielone na zimno chmielem Zythos (50g) za kilka dni rozlew (okropnie spóźniony) UPDATE: Piwo w końcu rozlane do butelek wraz z 112 gramami cukru białego, odfermentowało do 1,9 BLG co daje około 7% alkoholu. *** Edytowane 26 Sierpnia 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 4 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 (edytowane) *** 10.09.2017r. Bourbon Pale Ale - "Little Boy" 15,6 BLG | 25-30 IBU | 10 EBC | 6,2% Alkoholu Zasyp: - 5,0 kg Pilzneński (Strzegom) - 0,2 kg karmelowy 30 (Strzegom) - 0,1 kg Pale cara (Fawcett) - 0,1 kg Caramunich I (Weyermann) Chmiele: Goryczka: - Bravo (13,7%) 18g 60 min Aromat: - Hallertau Tradition (5,4%) 25g 5 min Drożdże: - US-05 Dodatki: - Płatki dębowe z beczki po bourbonie (macerowane w bourbonie) - Gotowe piwo zostanie wymieszane z bourbonem (co i jak dodam później) - Wanilia Zacieranie: 52C 5 minut 66C 40 minut 72C 10 minut 76C 3 minuty Piwo będzie fermentować w temperaturze 18C przez około 10 dni + 14-20 dni cichej fermentacji w niższej temperaturze. Wyszło 20 litrów piwa o ekstrakcie 15,6 BLG. 27.09.2017r. Piwo zostało przelane na fermentację cichą, odfermentowało do 4,6BLG co daje 6,2% alkoholu. Do fermentacji dodałem także 25 gramów płatków z beczki po bourbonie, które uprzednio zostały zalane tymże alkoholem (dokładnie od 15 stycznia 2017r płatki się macerowały) 27.12.2017r. Piwo zostało rozlane do butelek wraz z 91g cukru białego na 19 litrów, odfermentowało do 4,6 BLG co daje 6,2% alkoholu. *** Edytowane 27 Grudnia 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 16 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) *** 17.09.2017r. Stout - "Chimney Sweep" 14,2 BLG | 30 IBU | 70 EBC | 5,4% Alkoholu Zasyp: - 3,6 kg Pilzneński (Strzegom) - 0,5 kg Kawowy (Castlemalting) - 0,5 kg Monachijski II (Bestmaltz) - 0,3 kg płatki jęczmienne (Brewferm) - 0,3 kg Carafa Typ 3 Special (Weyermann) (dodawane na początek wysładzania) - 0,1 kg Pale Chocolate (Fawcett) Chmiele: Goryczka: - Bravo (13,7%) 14g 60 min Aromat: - Hallertau Tradition (5,4%) 10g 10 min - Styrian Golding (5,3%) 15g 10 min - Hallertau Tradition (5,4%) 15g 0 min - Styrian Golding (5,3%) 15g 0 min Drożdże: - S-04 Dodatki: - kakao ( 80g na 15 minut gotowania) - czekolada deserowa belgijska (0,4kg) - wanilia (1 laska) - rum Angostura Caribbean 1824 12 years (0,25l) Zacieranie: 52C 5 minut 64C 40 minut 72C 10 minut 78C 3 minuty Piwo będzie fermentować w temperaturze 18C przez około 10 dni + ok. 14 dni cichej fermentacji w niższej temperaturze. Wyszło 20 litrów. 08.10.2017r. Piwo zostało przelane na fermentację cichą, odfermentowało do 4,6BLG co daje około 5,4% alkoholu. 28.10.2017r. Piwo trafiło do butelek, odfermentowanie nie uległo zmianie, przed rozlewem dodałem wcześniej przygotowany "eliksir", który powstał z wymieszania belgijskiej czekolady deserowej, rumu Angostura Caribbean 1824 12 years oraz startej wanilii. Refermentowane przy użyciu białego cukru 67,5 gramów na 17 litrów gotowego piwa. *** Edytowane 28 Października 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) *** 11.10.2017r. Sextuple- "Grand Cutthroat" 33,1 BLG | 42-45 IBU | 38 EBC | 16-17% Alkoholu Zasyp: - 6,3 kg Pilzneński (Strzegom) - 1,7 kg Ekstrakt Słodowy Jasny (WES) (dodawany w połowie gotowania) - 1,0 kg Abbey (Castlemalting) - 0,5 kg Monachijski I (Weyermann) - 0,4 kg pale Amber (Fawcett) - 0,2 kg płatki jęczmienne (Brewferm) - 0,06 kg palony jęczmień (Strzegom) Chmiele: Goryczka: - Bravo (13,7%) 30g 60 min - Sybilla (6%) 50g 60 min Aromat: - Sybilla (6%) 20g 5 min - Northern Brewer (7,5%) 10g 5 min - Styrian Golding (5,3%) 20g 0 min Drożdże: - Mangrove Jack M27 Belgian Ale Dodatki: - cukier (ostatnie 15 minut gotowania) 0,5 kg Zacieranie: 52C 10 minut 63C 40 minut 72C 10 minut 78C 5 minut Piwo będzie fermentować w temperaturze powyżej 22C przez około 14-20 dni + ok. 30 dni cichej fermentacji w niższej temperaturze. Wyszło 20 litrów, 33,1 BLG. 27.12.2017r. Piwo zostało przelane na fermentację cichą po około 80 dniach, aktualnie jest 18,5 litrów piwa. *** Edytowane 27 Grudnia 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kombinator Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 5 godzin temu, Zamerstary napisał: 33-35 BLG Wincyj beelgie!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 (edytowane) *** 16.12.2017r. Fruit India Pale Ale - "Toxic Ending" 16,8 BLG | 40-50 IBU | 18 EBC | 7,3% Alkoholu Zasyp: - 5,5 kg Pale Ale (Strzegom) - 0,2 kg Pale Cara (Fawcett) - 0,15 kg płatki owsiane (Szczytno) - 0,15 kg płatki żytnie (Szczytno) - 0,15 kg karmelowy 30 (Strzegom) Chmiele: Goryczka: - Bravo (13,7%) 25g 60 min Aromat: - Simcoe (13,1%) 20g 0 min - Centennial (9,4%) 20g 0 min - Eureka (18%) 10g 0 min - Cascade CHRL (7,1%) 50g 0 min na fermentację burzliwą: - Simcoe (13,1%) 12g - Centennial (9,4%) 25g - Eureka (18%) 12g na zimno: - Galaxy (14,5%) 56g - Eureka (18%) 30g - Centennial (9,4%) 30g Drożdże: - US-05 Dodatki: - sok pomarańczowy 100 ml - sok z owoców suszonych 450 ml Zacieranie: 52C 1 min 69C 30 minut 72C 10 minut 76C 5 minut Piwo będzie fermentować w temperaturze ok. 19C przez około 10 dni +10 dni fermentacji cichej, wyszło 20 litrów 16,8 BLG. 05.01.2018r. Piwo zostało nachmielone na zimno. 15.01.2018r Piwo zostało rozlane do butelek wraz z 76g cukru białego na 17 litrów, odfermentowało do 3,8BLG co daje około 7,2% alkoholu. *** Edytowane 15 Stycznia 2018 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 31 minut temu, Zamerstary napisał: Cascade CHRL ??? Po DE, NZ i PL to kolejna wersja, czy żarcik? Skąd wziąłeś i czy nie boisz się, że jak z miodem będzie zrobiony z opon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Kupiłem kiedyś TUTAJ , granulat wyglądał i pachniał bez zastrzeżeń, nawet po amerykańsku czuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 3 godziny temu, Zamerstary napisał: wyglądał i pachniał bez zastrzeżeń OK. Z produkcją spożywczą w ChRLD ja mam jakieś lęki, ale jak piwo nie będzie świeciło w ciemności to tylko dobrze. Pozdrawiam (z Cascade PL i USA w zamrażarce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) *** 03.01.2018r. Wędzony Pilzner - "The Magical Double Smoke & Single Hope" 12 BLG | 40 IBU | 11 EBC | 4,3% Alkoholu Zasyp: - 3,9 kg Pilzneński (Ireks) - 0,4 kg Wędzony bukiem (Steinbach) - 0,4 kg Wędzony torfem (CastleMalting) - 0,2 kg Caramunich I (Weyermann) Chmiele: Goryczka: - Northern Brewer (7,5%) 37g 60 min Smak i aromat: - Northern Brewer (7,5%) 18g 15 min - Northern Brewer (7,5%) 10g 0 min Drożdże: - S-23 - W34/70 Zacieranie: 52C 5 min 63C 30 minut 72C 10 minut 76C 3 minuty Piwo będzie fermentować w temperaturze ok.9C przez około 7-8 dni +14 dni fermentacji cichej. + leżakowanie ok. 30 dni. Wyszło 26 litrów. Piwo rozlane do butelek wraz z 122 g cukru białego na 22 litry, odfermentowało do 4,2BLG co daje około 4,3% alkoholu. *** Edytowane 10 Lutego 2018 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 5 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) *** 05.01.2018r. Saison - "Grisette Dies Slowly" 10 BLG | 20-22 IBU | 5 EBC | 4,3% Alkoholu Zasyp: - 3,0 kg Pilzneński (Ireks) - 1,0 kg płatki owsiane (Kupiec) Chmiele: Goryczka: - Lomik (4,2%) 45g 60 min Drożdże: - Mangrove Jack - M29 French Saison Dodatki: - suszona skórka pomarańczy 30g (na 5 minut gotowania) Zacieranie: 52C 5 min 62C 40 minut 78C 5 minut Piwo będzie fermentować w temperaturze ok.20C przez około 7-8 dni +14 dni fermentacji cichej 27.02.2018r Piwo rozlane go butelek wraz z 120 gramami cukru białego na 23L , odfermentowało do 2,1BLG *** Edytowane 27 Lutego 2018 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) *** 28.01.2018r. Wood Aged Black American Saison - "Black Bikini" 15 BLG | 40 IBU | 80 EBC | 6,5% Alkoholu Zasyp: - 5,5 kg Pilzneński (Ireks) - 0,35 kg Pale Aber (Fawcett) - 0,3 kg Melanoidynowy (Weyermann) - 0,2 kg Caramunich I (Weyermann) - 0,15 kg Carafa Typ 3 Special (Weyermann) - 0,1 kg barwiący 1300 (Strzegom) Chmiele: Goryczka: - Centennial (9,6%) 20g 60 min Smak i aromat: - Centennial (9,6%) 12g 30 min - Pekko (13,6%) 5g 30 min Aromat: - Pekko (13,6%) 20g 0 min - Ekuanot (15%) 25g 0 min Na zimno: - Pekko (13,6%) 25g - Ekuanot (13,1%) 60g Drożdże: - FM21 Odkrycie Sezonu Dodatki: - Sinamar (Weyermann) - Wirfloc T 0,5szt. - Kostki dębowe (mocno opiekane) - 10g - Kostki Cedrzyka Wonnego - 20g Zacieranie: 52C 5 min 67C 40 minut 72C 5 minut 76C 5 minut Piwo będzie fermentować w temperaturze ok.20C przez około 8-10 dni +14 dni fermentacji cichej. Wyszło 20 litrów. 11.02.2018r. Dodano drewno do fermentacji cichej w formie kostek Dębu Francuskiego (mocno opiekanego) oraz kostek świeżego Cedrzyka Wonnego. 21.02.2018r. Piwo zostało nachmielone na zimno chmielem Pekko oraz Ekuanot. 04.03.2018r. Piwo zostało rozlane do butelek wraz z 91g cukru białego na 18 litrów. Odfermentowało do 3,6BLG co daje około 6,5% alkoholu. *** Edytowane 4 Marca 2018 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) *** 05.05.2018r. Session New England/New Zealand IPA - "West Virgin from Auckland " 12,5 BLG | 25 IBU | 8 EBC | 5,3% Alkoholu Zasyp: - 4,0 kg Pale Ale (Ireks) - 1,0 kg płatki owsiane - 0,15 kg Pale Cara (Weyermann) Chmiele: Smak i aromat: - Nelson Sauvin (11,1%) 10g 10 min - Motueka (8%) 10g 10 min - Wai-iti (2,8%) 10g 10 min - Kohatu (6,6%) 10g 10min - Nelson Sauvin (11,1%) 10g 0 min - Motueka (8%) 10g 0 min - Wai-iti (2,8%) 10g 0 min - Kohatu (6,6%) 10g 0min Na fermentację: - Nelson Sauvin (11,1%) 20g - Motueka (8%) 10g - Wai-iti (2,8%) 10g - Kohatu (6,6%) 10g Na zimno: - Nelson Sauvin (11,1%) 10g - Motueka (8%) 20g - Wai-iti (2,8%) 20g - Kohatu (6,6%) 20g Drożdże: - S-33 Dodatki: - Glukoza - 0,15 kg (dodana 10 min przed końcem gotowania) - 10 g skórek z grejpfruta, słodkiej pomarańczy oraz cytryny (po dehydrytacji) Zacieranie: 52C 5 min 69C 30 minut 77C 10 minut Piwo będzie fermentować w temperaturze ok.17C przez około 8 dni +11 dni fermentacji cichej. Wyszło 25 litrów piwa. 07.05.2018r. Piwo zostało nachmielone na zimno, po raz pierwszy. *** Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Cześć, chciałem poinformować, że nadal warzę jednak nie prowadzę ogólnodostępnych zapisków, być może z czasem ulegnie to zmianie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się