Skocz do zawartości

Browar Domowy Szalony Kogut


Rekomendowane odpowiedzi

***


 


 


28.12.2016r.


 


 


Saison  - "Poirot Drink" 13,5 BLG | 30 IBU | 10 EBC | 6 % Alkoholu


 


Zasyp:


 


- 3,7 kg Pilzneński


- 1,5 kg Wiedeński


- 0,5 kg płatki pszenne


 


 


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Summit 18g 60 min


 


Aromat:


- Hallertau Blanc 25g 5 min


- Fuggles 25g 5 min


 


- Hallertau Blanc 25g 0 min


 


 


Dodatki:


 


- Curacao 20g 15 min


 


 


 


 


Drożdże:


 


- FM21- Odkrycie sezonu


 


 


 


Zacieranie:


 


 


52C 5 minut


63C 40 minut


72C 10 minut


76C 3 minuty


 


 


Wyszło 25 litrów, drożdże zadane w 26C, fermentacja burzliwa zostanie przeprowadzona w temperaturze 22-24C, planowano ok. 10-14 dni burzliwej + 7-10 dni cichej.


 


15.01.2017 r. Piwo zostało przelane na fermentację cichą,  temperatura 15-16C, Odfermentowało do 2,7 BLG co daje około 5,9% alkoholu.


 


23.01.2017 r. Piwo rozlane do butelek wraz z 155g cukru białego na 22,5l. Odfermentowanie bez zmian.


 


 


 


 


***


Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

***


 


 


11.02.2017r.


 


 


American Brown Ale  - "Boston Massachusetts " 12 BLG | 30-35 IBU | 36 EBC |  4,8 % Alkoholu 


 


Zasyp:


 


- 4,5 kg Pale Ale


- 0,3 kg Aromatic


- 0,15 kg Pale Chocolate


- 0,08 kg Czekoladowy 400


- 0,06 kg Carafa typ 3 Special (dodane przed końcem przerwy dekstrynującej)


 


 


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Summit 15g 60 min


 


Aromat:


- Citra 10g 5 min


- Centennial 20g 5 min


- Equinox  10g 5 min


 


- Citra 10g min


- Centennial 25g 0 min


- Equinox 10g 0 min


 


- Na zimno:


 


- Centennial 82g


 


 


 


 


 


 


Drożdże:


 


- S-04


 


 


 


Zacieranie:


 


 


52C 5 minut


62C 30 minut


72C 10 minut


76C 3 minuty


 


 


Piwo będzie fermentować w temperaturze 18C przez ok 7-10 dni + 7-12 dni cichej fermentacji. Wyszło 27 litrów 12 BLG.


 


01.03.2017   Dodano 82 gramy chmielu Centennial na fermentację cichą.


 


05.03.2017  Piwo rozlane do butelek wraz z 155g cukru białego na 24 litry, odfermentowało do 3,5 BLG co wraz z refermentacją pozwoli uzyskać 4,8% alkoholu.


 


 


 


***


Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

***


 


 


18.02.2017r.


 


 


 Pils  - "Niewykwalifikowany Pracownik Fizyczny " 12,2 BLG | 35-40 IBU | 8 EBC |  4,8 % Alkoholu 


 


Zasyp:


 


- 4,7 kg Pilzneński


- 0,9 kg Wiedeński


- 0,25 kg Prażona pszenica (jasna)


- 0,1 kg Caramunich  typ I


 


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Magnum DE 32g 60 min


 


Smak i Aromat:


- Saaz 20g - 20 min


- Saaz 18g - 5 min


 


Na zimno:


 


I fermentor:


-Saaz 25g


 


II fermentor (mniejszy):


- Mandarina Bavaria 30g


 


 


 


Drożdże:


 


- W34/70


 


 


 


Zacieranie:


 


 


52C 5 minut


63C 10 minut


72C 30 minut


76C 3 minuty


 


 


Piwo będzie fermentować w temperaturze 10-11C przez ok 10 dni + 14-20 dni cichej fermentacji w niskiej temperaturze. Wyszło około 32,5 litra po uwarzeniu jednak do fermentora trafiło 30 litrów, 12,2 BLG.


 


11.03.2017r. Piwo zostało rozlane na fermentację cichą, większa część piwa zostanie nachmielona na zimno chmielem Saaz, a reszta chmielem Mandarina Bavaria, również na zimno. Odfermentowało do 3,4 BLG co daje około 4,8% alkoholu.


 


23.03.2017r. Piwo zostało nachmielone na zimno. Wraz z chmielem piwo poleży 4-6 dni i zostanie zabutelkowane.


 


28.03.2017r. Piwo z fermentora nr 1 zostało rozlane do butelek wraz z 76g cukru białego, odfermentowanie: 3,15 BLG, co daje około 4,8% alkoholu.


 


 


 


 


 


***


Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

***

 

 

25.02.2017r.

 

 

 Porter Bałtycki - "Porter Żarecki" 24 BLG | 45 IBU | 55 EBC |  9 % Alkoholu 

 

Zasyp:

 

- 3,7 kg - Pale Ale

- 2,5 kg - Wiedeński

- 1,8 kg - Żytni

- 0,5 kg - Biscuit 50 EBC

- 0,4 kg - Caramunich typ I

- 0,3 kg - Aromatic 50 EBC

- 0,27 kg - Czekoladowy 400

- 0,07 kg - Jęczmień palony

- 0,07 kg - Carafa Special typ III (dodawany na koniec przerwy dekstrynującej)

 

 

 

 

 

 

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Magnum DE 50g 60 min

 

Smak i Aromat:

- East Kent Goldings 15g - 20 min

- East Kent Goldings 30g - 0 min

 

 

 

Drożdże:

 

- Wyeast 2124 Bohemian Lager

 

 

 

 

Zacieranie:

 

 

52C 5 minut

64C 40 minut

72C 10 minut

78C 3 minuty

 

 

Piwo będzie fermentować w temperaturze 9-10C przez ok 30 dni + 60-90 dni cichej fermentacji w niskiej temperaturze. Wyszło 17 litrów.

 

13.05.2017r. Piwo zostało rozlane do butelek wraz z 50g cukru białego na 15 litrów, odfermentowało do 8,18 BLG co daje 9% alkoholu. Piwo planuję leżakować minimum 8 miesięcy zanim zostanie zdegustowane.

 

 

 

***

Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

***


 


 


17.03.2017r.


 


 


 Coconut Milk Ale- "Cocoshine" 13,5 BLG | 30 IBU | 12 EBC |  5,6 % Alkoholu 


 


Zasyp:


 


- 5 kg - Pale Ale


- 0,5 kg - Pszeniczny


- 0,15 kg - Prażona pszenica (jasna)


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Summit 10g 60 min


- Magnum 10g 60 min


Aromat:


- Mandarina Bavaria 20g  - 5 min


- Centennial 20g - 5 min


 


 


Dodatki:


 


- Laktoza - 0,2 kg (dodana na ostatnie 15 minut gotowania)


- Wiórki kokosowe (opiekane) - 0,6 kg (fermentacja cicha)


 


 


Drożdże:


 


- US-05


 


 


 


Zacieranie:


 


 


52C 3 minuty


66C 20 minut


72C 20 minut


76C 3 minuty


 


 


Piwo będzie fermentować w temperaturze 18C przez ok 8 dni + 7 dni cichej fermentacji  z dodatkiem kokosa. Wyszło 25 litrów o ekstrakcie 13,5 BLG


 


28.03.2017r. Piwo zostało przelane na fermentację cichą z dodatkiem 600 gramów wiórków kokosowych opiekanych. Odfermentowanie: 3,9 BLG, co daje około 5% alkoholu


 


26.04.2017r. Piwo rozlane do butelek po 30 dniach fermentacji cichej z kokosem (!), zabutelkowane z udziałem 112 gramów cukru białego na 22 litry, odfermentowało do 3,25 BLG, co daje około 5,6% alkoholu.


 


 


 


***


Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

***


 


 


25.03.2017r.


 


 


 Witbier - "Blady Wiosennik" 11,9 BLG | 15 IBU | 7 EBC |  4,8 % Alkoholu 


 


Zasyp:


 


- 2,5 kg - Pilzneński


- 2 kg - Pszeniczny


- 0,5 kg - płatki pszenne


- 0,3 kg - Prażona pszenica (jasna)


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- New Port 12g 60 min


Aromat:


- Saaz 5g - 5 min


- Centennial 5g - 5 min


 


- Centennial 20g - 0 min


 


Dodatki:


 


- skórka świeżej pomarańczy 56g - 15 minut


- skórka suszonej cytryny 10g - 15 minut


- kolendra 10g - 15 minut


 


 


Drożdże:


 


- Brewferm Blanche


 


 


 


Zacieranie:


 


 


52C 5 minut


64C 60 minut


72C 10 minut


78C 3 minuty


 


 


Piwo będzie fermentować w temperaturze 21-22C przez ok 8 dni + 10-14 dni cichej fermentacji. Wyszło 26,5 litra 11,9 BLG


 


 


19.04.2917r. Piwo zostało zabutelkowane wraz z 124 gramami cukru białego na 24 litry, odfermentowało do 3,5 BLG co daje około 4,8% alkoholu.


 


 


 


***


Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

***


 


 


05.05.2017r.


 


 


 American Pale Ale - "Nędznik" 12,5 BLG | 30 IBU | 10 EBC |  5,1 % Alkoholu 


 


Zasyp:


 


- 2,3 kg - Pilzneński


- 2,0 kg - Pale Ale


- 0,6 kg - Pale Ale Heidelberg


- 0,5 kg - Monachijski typ I


- 0,4 kg - Pale Ale Halcyon


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- New Port 30g 45 min


Aromat:


- Centennial 20g - 5 min


- Centennial 30g - 0 min


 


Na zimno:


- Centennial 15g


- Simcoe 15g


 


 


 


Drożdże:


 


- S-04


 


 


 


Zacieranie:


 


 


52C 5 minut


64C 40 minut


72C 10 minut


76C 3 minuty


 


 


Piwo będzie fermentować w temperaturze 17-18C przez ok 8 dni + 10-14 dni cichej fermentacji. Wyszło 27,5 litrów o ekstrakcie 12,50BLG


 


21.05.2017r. Dodano do piwa chmiel na zimno.


 


28.05.2017r. Piwo zostało rozlane do butelek wraz z 127g cukru białego. Odfermentowało do 3 BLG co daje około 5,1% alkoholu


 


 


 


 


***


Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

***


 


 


22.05.2017r.


 


 


Extra Special Bitter - "DeLuxe" 13 BLG | 32 IBU | 12 EBC |  5,7 % Alkoholu 


 


Zasyp:


 


- 5,0 kg Maris Otter Pale


- 0,25 kg Pale Amber


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- New Port 25g 60 min


Aromat:


- Northern Brewer 10g - 10 min


- Northern Brewer 15g - 0 min


 


 


 


Drożdże:


 


- Wyeast 1028 London Ale


 


 


 


Zacieranie:


 


 


52C 5 minut


63C 30 minut


72C 10 minut


76C 3 minuty


 


 


Piwo będzie fermentować w temperaturze 19-20C przez ok 8 dni + 8-10 dni cichej fermentacji. Wyszło 24 litry 12,98 BLG.


 


28.06.2017r. Piwo rozlane do butelek wraz z 80g cukru białego na 22 litry. Odfermentowało do 3,14 BLG co daje ok 5,7% alkoholu.


 


***


Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

***


 


 


10.06.2017r.


 


 


 Session New England IPA - "Project J" 12,3 BLG | 40 IBU | 10 EBC |  5,6 % Alkoholu 


 


Zasyp:


 


- 2,5 kg Pszeniczny


- 2,0 kg Wiedeński


- 0,5 kg Pilzneński


- 0,1 kg Caramunich typ II


 


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- New Port 25g 60 min


Aromat i Smak:


- Simcoe 5g 30 min


 


- Simcoe 15g 5 min


- Centennial 15g 5 min


 


- Simcoe 15g 0 min


- Centennial 15g 0 min


- Citra 25g 0 min


- New Port 6g 0 min


 


- Centennial 20g - fermentacja burzliwa


 


 


Na zimno:


 


- Citra 25g


- Centennial 25g


- Simcoe 50g


 


 


 


 


Drożdże:


 


- Conan


 


Dodatki:


 


- sok z ananasa 455g (13brix) 15 min


- mąka pszenna


 


 


 


Zacieranie:


 


 


52C 10 minut


68C 40 minut


72C 10 minut


78C 3 minuty


 


 


Piwo będzie fermentować w temperaturze 17-18C przez ok. 10-12 dni + 8-10 dni cichej fermentacji. Wyszło 25,5l o ekstrakcie 12,3BLG.


 


25.06.2017r. Piwo zostało nachmielone na zimno dawką 100g chmielu.


 


01.07.2017r. Piwo zostało rozlane do butelek wraz z 110 gramami cukru białego na 23 litry, odfermentowało do 2,0 BLG co daje około 5,6% alkoholu.


 


 


 


***


Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

***

 

 

 

 

 

 

 

18.06.2017r.

 

 

 

 

 Norwegian Farmhouse Ale - "Juniperus Viking" 14,8 BLG | ~25 IBU | 10 EBC |  6,9% Alkoholu 

 

 

 

Zasyp:

 

 

 

 

 

- 5,0 kg Pilzneński (Strzegom)

 

- 0,6 kg Wędzony Bukiem (Steinbach)

 

- 0,25 kg Melanoidynowy (Castlemalting)

 

 

 

 

 

 

 

Chmiele:

 

 

 

Goryczka:

 

- Bravo 10g (13,7%) 60 min

 

- Sybilla 20g (6%) 60 min

 

Aromat

 

- Sybilla (6%) 20g 3 min

 

 

 

 

 

Drożdże:

 

 

 

- FM53 Voss kveik

 

 

 

Dodatki:

 

 

- owoce jałowca: (zacieranie: 20g, 30 min gotowanie: 10g, 10 min gotowanie: 20g)

 

 

 

 

 

Zacieranie:

 

 

 

 

 

52C 5 minut

 

63C 30 minut

 

72C 10 minut

 

76C 3 minuty

 

 

 

 

 

Piwo będzie fermentować w temperaturze 23C i wyższej przez ok. 7 dni (start w 32C) + 8-10 dni cichej fermentacji w niższej temperaturze.  Wyszło 23,5l piwa o ekstrakcie 14,8BLG. 

 

08.10.2017 : Piwo zostało rozlane do butelek, odfermentowało do 2,5BLG co daje około 6,7% alkoholu.

 

Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

***


 


 


15.07.2017r.


 


 


American Saison - "Pretty" 14,7 BLG | 30-35 IBU | 16 EBC |  7% Alkoholu 


 


Zasyp:


 


- 5,0 kg Pilzneński (Strzegom)


- 0,5 kg płatki ryżowe (Brewferm)


- 0,15 kg Pale Cara (Fawcett)


 


 


 


 


Chmiele:


 


Goryczka:


- Bravo (13,7%) 16g 60 min


Aromat


- Simcoe (13,1%) 15g 5 min


- Centennial (10,5%) 15g 5 min


Na zimno:


- Zythos (9,2%) 50g


 


 


 


Drożdże:


 


- Belle Saison


 


Dodatki:


 


- kandyzowany brązowy cukier 100g (ostatnie 15 min gotowania)


- zest z pomarańczy ok. 50g (ostatnie 15 min gotowania)


- suszona skórka cytryny 10g (ostatnie 15 min gotowania)


 


 


 


Zacieranie:


 


 


52C 3 minuty


63C 30 minut


72C 10 minut


78C 3 minuty


 


 


Piwo będzie fermentować w temperaturze 22C przez około 10 dni +10-14 dni cichej fermentacji w niższej temperaturze. Wyszło 25 litrów piwa o ekstrakcie 14,7 BLG.


 


 


11.08. 2017r Piwo zostało nachmielone na zimno chmielem Zythos (50g) za kilka dni rozlew (okropnie spóźniony)


 


UPDATE:


 


Piwo w końcu rozlane do butelek wraz z 112 gramami cukru białego, odfermentowało do 1,9 BLG co daje około 7% alkoholu.


 


 


 


 


***


Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

***

 

10.09.2017r.

 

Bourbon Pale Ale - "Little Boy" 15,6 BLG  | 25-30 IBU | 10 EBC |  6,2% Alkoholu 

 

Zasyp:

 

- 5,0 kg Pilzneński (Strzegom)

- 0,2 kg karmelowy 30 (Strzegom)

- 0,1 kg Pale cara (Fawcett)

- 0,1 kg Caramunich I (Weyermann)

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Bravo (13,7%) 18g 60 min

Aromat:

- Hallertau Tradition (5,4%) 25g 5 min

 

 

Drożdże:

 

- US-05

 

Dodatki:

 

- Płatki dębowe z beczki po bourbonie (macerowane w bourbonie)

- Gotowe piwo zostanie wymieszane z bourbonem (co i jak dodam później)

- Wanilia

 

 

Zacieranie:

 

52C 5 minut

66C 40 minut

72C 10 minut

76C 3 minuty

 

 

Piwo będzie fermentować w temperaturze 18C przez około 10 dni + 14-20 dni cichej fermentacji w niższej temperaturze. Wyszło 20 litrów piwa o ekstrakcie 15,6 BLG.

 

27.09.2017r. Piwo zostało przelane na fermentację cichą, odfermentowało do 4,6BLG co daje 6,2% alkoholu.  Do fermentacji dodałem także 25 gramów płatków z beczki po bourbonie, które uprzednio zostały zalane tymże alkoholem (dokładnie od 15 stycznia 2017r płatki się macerowały)

 

27.12.2017r. Piwo zostało rozlane do butelek wraz z 91g cukru białego na 19 litrów, odfermentowało do 4,6 BLG co daje 6,2% alkoholu.

 

 

 

 

 

 

***

 

Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

***

 

17.09.2017r.

 

Stout - "Chimney Sweep" 14,2 BLG  | 30 IBU | 70 EBC |  5,4% Alkoholu 

 

Zasyp:

 

- 3,6 kg Pilzneński (Strzegom)

- 0,5 kg Kawowy  (Castlemalting)

- 0,5 kg Monachijski II (Bestmaltz)

- 0,3 kg płatki jęczmienne (Brewferm)

- 0,3 kg Carafa Typ 3 Special (Weyermann) (dodawane na początek wysładzania)

- 0,1 kg Pale Chocolate (Fawcett)

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Bravo (13,7%) 14g 60 min

Aromat:

- Hallertau Tradition (5,4%) 10g 10 min

- Styrian Golding (5,3%) 15g 10 min

 

- Hallertau Tradition (5,4%) 15g 0 min

- Styrian Golding (5,3%) 15g 0 min

 

 

Drożdże:

 

-  S-04

 

Dodatki:

 

- kakao ( 80g na 15 minut gotowania)

- czekolada deserowa belgijska (0,4kg)

- wanilia (1 laska)

- rum Angostura Caribbean 1824 12 years (0,25l)

 

 

Zacieranie:

 

52C 5 minut

64C 40 minut

72C 10 minut

78C 3 minuty

 

 

Piwo będzie fermentować w temperaturze 18C przez około 10 dni + ok. 14 dni cichej fermentacji w niższej temperaturze. Wyszło 20 litrów.

 

08.10.2017r. Piwo zostało przelane na fermentację cichą, odfermentowało do 4,6BLG co daje około 5,4% alkoholu.

 

28.10.2017r. Piwo trafiło do butelek, odfermentowanie nie uległo zmianie, przed rozlewem dodałem wcześniej przygotowany "eliksir", który powstał z wymieszania belgijskiej czekolady deserowej, rumu Angostura Caribbean 1824 12 years oraz startej wanilii. Refermentowane przy użyciu białego cukru 67,5 gramów na 17 litrów gotowego piwa.

 

 

 

 

***

Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

***

 

11.10.2017r.

 

Sextuple- "Grand  Cutthroat" 33,1 BLG  | 42-45 IBU | 38 EBC |  16-17% Alkoholu 

 

Zasyp:

 

- 6,3 kg Pilzneński (Strzegom)

- 1,7 kg Ekstrakt Słodowy Jasny (WES) (dodawany w połowie gotowania)

- 1,0 kg Abbey (Castlemalting)

- 0,5 kg Monachijski I (Weyermann)

- 0,4 kg pale Amber (Fawcett)

- 0,2 kg płatki jęczmienne (Brewferm)

- 0,06 kg palony jęczmień (Strzegom)

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Bravo (13,7%) 30g 60 min

- Sybilla (6%) 50g 60 min

Aromat:

- Sybilla (6%) 20g 5 min

- Northern Brewer (7,5%) 10g 5 min

- Styrian Golding (5,3%) 20g 0 min

 

 

Drożdże:

 

-  Mangrove Jack M27 Belgian Ale 

 

Dodatki:

 

- cukier (ostatnie 15 minut gotowania) 0,5 kg

 

Zacieranie:

 

52C 10 minut

63C 40 minut

72C 10 minut

78C 5 minut

 

 

Piwo będzie fermentować w temperaturze powyżej 22C przez około 14-20 dni + ok. 30  dni cichej fermentacji w niższej temperaturze. Wyszło 20 litrów, 33,1 BLG.

 

27.12.2017r. Piwo zostało przelane na fermentację cichą po około 80 dniach, aktualnie jest 18,5 litrów piwa.

 

 

 

 

***

 

Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

***

 

16.12.2017r.

 

Fruit India Pale Ale - "Toxic Ending" 16,8 BLG  | 40-50 IBU | 18 EBC |  7,3% Alkoholu 

 

Zasyp:

 

- 5,5 kg Pale Ale (Strzegom)

- 0,2 kg Pale Cara (Fawcett)

- 0,15 kg płatki owsiane (Szczytno)

- 0,15 kg płatki żytnie (Szczytno)

- 0,15 kg karmelowy 30 (Strzegom)

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Bravo (13,7%) 25g 60 min

Aromat:

- Simcoe (13,1%) 20g 0 min

- Centennial (9,4%) 20g 0 min

- Eureka (18%) 10g 0 min

- Cascade CHRL (7,1%) 50g 0 min

 

na fermentację burzliwą:

- Simcoe (13,1%) 12g

- Centennial (9,4%) 25g

- Eureka (18%) 12g

 

na zimno:

- Galaxy (14,5%) 56g

- Eureka (18%) 30g

- Centennial (9,4%) 30g

 

 

 

 

 

Drożdże:

 

-  US-05

 

Dodatki:

 

- sok pomarańczowy 100 ml 

- sok z owoców suszonych 450 ml

 

 

Zacieranie:

 

52C 1 min

69C 30 minut

72C 10 minut

76C 5 minut

 

 

Piwo będzie fermentować w temperaturze ok. 19C przez około 10 dni +10 dni fermentacji cichej, wyszło 20 litrów 16,8 BLG.

 

05.01.2018r. Piwo zostało nachmielone na zimno.

 

15.01.2018r Piwo zostało rozlane do butelek wraz z 76g cukru białego na 17 litrów, odfermentowało do 3,8BLG co daje około 7,2% alkoholu.

 

 

 

 

***

Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Zamerstary napisał:

wyglądał i pachniał bez zastrzeżeń

OK. Z produkcją spożywczą w ChRLD ja mam jakieś lęki, ale jak piwo nie będzie świeciło w ciemności to tylko dobrze.

Pozdrawiam (z Cascade PL i USA w zamrażarce).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

***

 

03.01.2018r.

 

Wędzony Pilzner - "The Magical Double Smoke & Single Hope" 12 BLG  | 40  IBU | 11 EBC |  4,3% Alkoholu 

 

Zasyp:

 

- 3,9 kg Pilzneński (Ireks)

- 0,4 kg Wędzony bukiem (Steinbach)

- 0,4 kg Wędzony torfem (CastleMalting)

- 0,2 kg Caramunich I (Weyermann)

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Northern Brewer (7,5%) 37g 60 min

Smak i aromat:

- Northern Brewer (7,5%) 18g 15 min

- Northern Brewer (7,5%) 10g 0 min

 

 

Drożdże:

 

-  S-23

- W34/70

 

Zacieranie:

 

52C 5 min

63C 30 minut

72C 10 minut

76C 3 minuty

 

 

Piwo będzie fermentować w temperaturze ok.9C przez około 7-8 dni +14 dni fermentacji cichej. + leżakowanie ok. 30 dni. Wyszło 26 litrów. 

Piwo rozlane do butelek wraz z 122 g cukru białego na 22 litry, odfermentowało do 4,2BLG co daje około 4,3% alkoholu.

 

 

 

 

***

Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

***

 

05.01.2018r.

 

Saison - "Grisette Dies Slowly" 10 BLG  | 20-22  IBU | 5 EBC |  4,3% Alkoholu 

 

Zasyp:

 

- 3,0 kg Pilzneński (Ireks)

- 1,0 kg płatki owsiane (Kupiec)

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Lomik (4,2%) 45g 60 min

 

 

Drożdże:

 

-  Mangrove Jack -  M29 French Saison

 

Dodatki:

-  suszona skórka pomarańczy 30g (na 5 minut gotowania)

 

Zacieranie:

 

52C 5 min

62C 40 minut

78C 5 minut

 

 

Piwo będzie fermentować w temperaturze ok.20C przez około 7-8 dni +14 dni fermentacji cichej

 

 27.02.2018r Piwo rozlane go butelek wraz z 120 gramami cukru białego na 23L , odfermentowało do 2,1BLG

***

Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

***

28.01.2018r.

 

Wood Aged Black American Saison - "Black Bikini" 15 BLG   | 40  IBU | 80 EBC |  6,5% Alkoholu 

 

Zasyp:

 

- 5,5 kg Pilzneński (Ireks)

- 0,35 kg Pale Aber (Fawcett)

- 0,3 kg Melanoidynowy (Weyermann)

- 0,2 kg Caramunich I (Weyermann)

- 0,15 kg Carafa Typ 3 Special (Weyermann)

- 0,1 kg barwiący 1300 (Strzegom)

 

Chmiele:

 

Goryczka:

- Centennial (9,6%) 20g 60 min

Smak i aromat:

- Centennial (9,6%) 12g 30 min

- Pekko (13,6%) 5g 30 min

Aromat:

- Pekko (13,6%) 20g 0 min

- Ekuanot (15%) 25g 0 min

 

Na zimno:

- Pekko (13,6%) 25g

- Ekuanot (13,1%) 60g

 

Drożdże:

 

-  FM21 Odkrycie Sezonu

 

Dodatki:

- Sinamar (Weyermann)

- Wirfloc T 0,5szt.

- Kostki dębowe (mocno opiekane)  - 10g

- Kostki Cedrzyka Wonnego - 20g

 

Zacieranie:

 

52C 5 min

67C 40 minut

72C 5 minut

76C 5 minut

 

 

Piwo będzie fermentować w temperaturze ok.20C przez około 8-10 dni +14 dni fermentacji cichej.  Wyszło 20 litrów.

 

11.02.2018r. Dodano drewno do fermentacji cichej w formie kostek Dębu Francuskiego (mocno opiekanego) oraz kostek świeżego Cedrzyka Wonnego.

 

21.02.2018r. Piwo zostało nachmielone na zimno chmielem Pekko oraz Ekuanot.

 

04.03.2018r. Piwo zostało rozlane do butelek wraz z 91g cukru białego na 18 litrów. Odfermentowało do 3,6BLG co daje około 6,5% alkoholu.

***

Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

***

05.05.2018r.

 

Session New England/New Zealand IPA - "West Virgin from Auckland " 12,5 BLG   | 25  IBU | 8 EBC |  5,3% Alkoholu 

 

Zasyp:

 

- 4,0 kg Pale Ale (Ireks)

- 1,0 kg płatki owsiane

- 0,15 kg Pale Cara (Weyermann)

 

Chmiele:

 

Smak i aromat:

- Nelson Sauvin (11,1%) 10g 10 min

- Motueka (8%) 10g 10 min

- Wai-iti (2,8%) 10g 10 min

- Kohatu (6,6%) 10g 10min

 

- Nelson Sauvin (11,1%) 10g 0 min

- Motueka (8%) 10g 0 min

- Wai-iti (2,8%) 10g 0 min

- Kohatu (6,6%) 10g 0min

 

 

Na fermentację:

- Nelson Sauvin (11,1%) 20g 

- Motueka (8%) 10g 

- Wai-iti (2,8%) 10g

- Kohatu (6,6%) 10g

 

Na zimno:

- Nelson Sauvin (11,1%) 10g

- Motueka (8%) 20g

- Wai-iti (2,8%) 20g

- Kohatu (6,6%) 20g

 

Drożdże:

 

-  S-33

 

Dodatki:

- Glukoza - 0,15 kg (dodana 10 min przed końcem gotowania)

- 10 g skórek z grejpfruta, słodkiej pomarańczy oraz cytryny (po dehydrytacji)

 

Zacieranie:

 

52C 5 min

69C 30 minut

77C 10 minut

 

 

Piwo będzie fermentować w temperaturze ok.17C przez około 8 dni +11 dni fermentacji cichej.  Wyszło 25 litrów piwa.

 

07.05.2018r. Piwo zostało nachmielone na zimno, po raz pierwszy.

***

Edytowane przez Zamerstary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.