Skocz do zawartości

[WODA] Profile, modyfikacje, odwrócona osmoza itp.


Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będę narazie ryzykował :D. Wg beersmith 11.2 EBC

 

Masz tylko siarczan wapnia i chlorek wapnia czy masz też np. chlorek sodu ?

 

Póki co moja propozycja:

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=QFJ03LX

 

Rozdziel sole na zacieranie i przed gotowaniem. Zakwaś wodę do zacierania i wysładzania - wszystko pokazuje kalkulator.

 

EDIT: poprawiłem link, bo był wklejony niepoprawny.

Edytowane przez Łukasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jak to w końcu jest lukaszr - kiedyś jak rozmawialiśmy, to chyba doszliśmy do wniosków, że dla mocno chmielonych piw może być lepiej zrobić profil bardziej słodowy (chlorki > siarczany) i wtedy goryczka jest mniej ściągająca i nieprzyjemna. Z kolei w większości opracowań ludzie zgodnie piszą, że przewaga siarczanów uwydatnia chmielenie.. są to trochę jakby sprzeczne informacje.

 

Osobiście wydaje mi się, że jeżeli mocno chmielimy, to nie powinniśmy dodatkowo uwypuklać tej goryczki, tylko właśnie słodowość - wtedy uzyskamy w piwie jakiś balans i nie spowodujemy, że ta goryczka będzie zbyt dominująca i nieprzyjemna... ale mogę się mylić?

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jak to w końcu jest lukaszr - kiedyś jak rozmawialiśmy, to chyba doszliśmy do wniosków, że dla mocno chmielonych piw może być lepiej zrobić profil bardziej słodowy (chlorki > siarczany) i wtedy goryczka jest mniej ściągająca i nieprzyjemna. Z kolei w większości opracowań ludzie zgodnie piszą, że przewaga siarczanów uwydatnia chmielenie.. są to trochę jakby sprzeczne informacje.

 

I tak jest. Dalej się tego trzyma, stosuję takie profile od dawna (i nie tylko ja) i sprawdzają się.

Profil dla mikro jest delikatny - lekka przewaga chlorków i to wystarczy. Można zrobić inaczej, ale nie znam zasypu ani receptury więc lepiej zrobić bezpieczną wersję.

 

Zobacz teraz na link - poprawiłem go, bo wcześniej źle go wklejałem tutaj na forum i odnośnika nie podmieniał tylko sam link.

 

Osobiście wydaje mi się, że jeżeli mocno chmielimy, to nie powinniśmy dodatkowo uwypuklać tej goryczki, tylko właśnie słodowość - wtedy uzyskamy w piwie jakiś balans i nie spowodujemy, że ta goryczka będzie zbyt dominująca i nieprzyjemna... ale mogę się mylić?

 

Nie mylisz się .... właśnie o to w tym chodzi. Można pójść w stronę siarczanów, ale jedyne co mi przychodzi do głowy to wtedy jak walisz w cholerę karmelowych słodów i zacierasz na bardziej słodko - inny pomysł mi chwilowo nie przychodzi do głowy.

Edytowane przez Łukasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie będę narazie ryzykował :D. Wg beersmith 11.2 EBC

 

Masz tylko siarczan wapnia i chlorek wapnia czy masz też np. chlorek sodu ?

 

Póki co moja propozycja:

http://www.brewersfr...tor/?id=QFJ03LX

 

Rozdziel sole na zacieranie i przed gotowaniem. Zakwaś wodę do zacierania i wysładzania - wszystko pokazuje kalkulator.

 

EDIT: poprawiłem link, bo był wklejony niepoprawny.

 

Wydaje mi się, że chlorek sodu ma każdy w domu ;). Wielkie dzięki za pomoc, zmodyfikuję wg twoich rad

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, to będzie moje pierwsze podejście do modyfikacji wody, więc fajnie jakby ktoś rzucił okiem. Piwo: polskie ale z dodatkiem żyta (20%), dosyć mocno chmielone. Chciałbym żeby chmielowość była zaznaczona, ale bez przesady (dałem stosunek siarczanów do chlorków 2:1, wiem, że tutaj odmiennie niż wszędzie indziej gdzie widziałem zaleca się przewagę chlorków przy piwach mocno chmielonych). Woda z RO. Posiadam zestaw prawie wszystkich soli.

 

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XRHFJPB

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 - wydaje mi się, że w kalkulatorze przy słodach wpisałeś jednostki w SRM, a nie Lovibond.

2 - nie używaj wapna gaszonego !!!!!!!!!!

3 - już lepiej zrób profil zbalansowany

4 - zmieniłem profil RO

5 - podzieliłem to na zacieranie i gotowanie

6 - ja bym zrobił coś takiego - Ty zrobisz jak uważasz:

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=P1HLH1W

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajny temat... jestem ciekaw jaką wartość piwowarską ma moja woda: http://www.brewersfr...tor/?id=X67SMPX (nie znam jeszcze zawartości siarczanów; mam nadzieję że wkrótce otrzymam tą informację od wodociagów) jedyne spostrzeżenie to takie, że piwa ciemne wychodzą zdecydowanie fajniejsze od piw jasnych. Chciałbym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę przy piwach takich jak: pils, pszeniczne, pale ale (i odmiany)

 

podam jeszcze źródło danych: http://www.serwis.zwik.szczecin.pl/usugi/laboratorium (ujęcie Pilchowo)

Edytowane przez erulogoss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajny temat... jestem ciekaw jaką wartość piwowarską ma moja woda: http://www.brewersfr...tor/?id=X67SMPX (nie znam jeszcze zawartości siarczanów; mam nadzieję że wkrótce otrzymam tą informację od wodociagów) jedyne spostrzeżenie to takie, że piwa ciemne wychodzą zdecydowanie fajniejsze od piw jasnych. Chciałbym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę przy piwach takich jak: pils, pszeniczne, pale ale (i odmiany)

 

podam jeszcze źródło danych: http://www.serwis.zw...gi/laboratorium (ujęcie Pilchowo)

A powiedzieli, że coś wyślą?

Ja od ok. 6 miesięcy co jakiś czas zwracam się do nich z prośbą o siarczany, ale do dziś nic nie otrzymałem.

Ale jakbyś coś dostał to zmotywujesz mnie by jeszcze do nich zadzwonić i pomarudzić ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajny temat... jestem ciekaw jaką wartość piwowarską ma moja woda: http://www.brewersfr...tor/?id=X67SMPX (nie znam jeszcze zawartości siarczanów; mam nadzieję że wkrótce otrzymam tą informację od wodociagów) jedyne spostrzeżenie to takie, że piwa ciemne wychodzą zdecydowanie fajniejsze od piw jasnych. Chciałbym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę przy piwach takich jak: pils, pszeniczne, pale ale (i odmiany)

 

podam jeszcze źródło danych: http://www.serwis.zw...gi/laboratorium (ujęcie Pilchowo)

A powiedzieli, że coś wyślą?

Ja od ok. 6 miesięcy co jakiś czas zwracam się do nich z prośbą o siarczany, ale do dziś nic nie otrzymałem.

Ale jakbyś coś dostał to zmotywujesz mnie by jeszcze do nich zadzwonić i pomarudzić ;)

 

jak mi nic nie odpiszą to będę uderzał do znajomego pracującego w wodociągach w Policach (oni też biorą wodę z Pilchowa więc powinien coś wiedzieć)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajny temat... jestem ciekaw jaką wartość piwowarską ma moja woda: http://www.brewersfr...tor/?id=X67SMPX (nie znam jeszcze zawartości siarczanów; mam nadzieję że wkrótce otrzymam tą informację od wodociagów) jedyne spostrzeżenie to takie, że piwa ciemne wychodzą zdecydowanie fajniejsze od piw jasnych. Chciałbym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę przy piwach takich jak: pils, pszeniczne, pale ale (i odmiany)

 

podam jeszcze źródło danych: http://www.serwis.zwik.szczecin.pl/usugi/laboratorium (ujęcie Pilchowo)

Mam bardzo podobną wodę, nadaje się do stoutów i porterów, jasne piwa wychodzą średnie.

Musisz obniżyć RA jeśli chcesz robić dobre jasne piwa.

Ja będę przegotowywał wodę z użyciem soli wapnia i zlewał z nad osadu - w ten sposób jestem w stanie uzyskać RA poniżej zera. Zobaczymy czy będzie poprawa od następnej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajny temat... jestem ciekaw jaką wartość piwowarską ma moja woda: http://www.brewersfr...tor/?id=X67SMPX (nie znam jeszcze zawartości siarczanów; mam nadzieję że wkrótce otrzymam tą informację od wodociagów) jedyne spostrzeżenie to takie, że piwa ciemne wychodzą zdecydowanie fajniejsze od piw jasnych. Chciałbym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę przy piwach takich jak: pils, pszeniczne, pale ale (i odmiany)

 

podam jeszcze źródło danych: http://www.serwis.zw...gi/laboratorium (ujęcie Pilchowo)

A powiedzieli, że coś wyślą?

Ja od ok. 6 miesięcy co jakiś czas zwracam się do nich z prośbą o siarczany, ale do dziś nic nie otrzymałem.

Ale jakbyś coś dostał to zmotywujesz mnie by jeszcze do nich zadzwonić i pomarudzić ;)

 

jak mi nic nie odpiszą to będę uderzał do znajomego pracującego w wodociągach w Policach (oni też biorą wodę z Pilchowa więc powinien coś wiedzieć)

Może moje prośby trafiały do spamu, bo nawet na odpowiedź w sprawie płatnych badań nic mi nie odpowiadali.

Jeszcze poszukam sobie wśród znajomych kogoś, kto by może robił gdzieś przy okazji badania wody np. w pracy z ujęcia Miedwie, albo w końcu się wykosztuję na zlecenie badania i będę miał to z głowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Telefon do łapki i dzwonić - często w takich instytucjach panuje jeszcze głęboka komuna, a mail na stronie jest podany, bo "tak ma być"... tyle, że nikt go nie obsługuje :)

 

Do zbicia RA polecam kwas, np. fosforowy. Kilkugodzinne przegotowywanie 30 litrów wody jest raczej średnio wygodne i ekonomiczne...

Druga sprawa, to że przy jasnych zasypach słodów pH zacierania praktycznie zawsze jest za wysokie i należy je zbić - najlepiej właśnie kwasem. Używając go mamy więc "dwa w jednym" :)

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 - wydaje mi się, że w kalkulatorze przy słodach wpisałeś jednostki w SRM, a nie Lovibond.

2 - nie używaj wapna gaszonego !!!!!!!!!!

3 - już lepiej zrób profil zbalansowany

4 - zmieniłem profil RO

5 - podzieliłem to na zacieranie i gotowanie

6 - ja bym zrobił coś takiego - Ty zrobisz jak uważasz:

http://www.brewersfr...tor/?id=P1HLH1W

 

Dzięki za pomoc. Kolory słodów poprawione, korzystałem z kalkulatora https://www.brewtoad.com/tools/color-converter

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=X902294

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajny temat... jestem ciekaw jaką wartość piwowarską ma moja woda: http://www.brewersfr...tor/?id=X67SMPX (nie znam jeszcze zawartości siarczanów; mam nadzieję że wkrótce otrzymam tą informację od wodociagów) jedyne spostrzeżenie to takie, że piwa ciemne wychodzą zdecydowanie fajniejsze od piw jasnych. Chciałbym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę przy piwach takich jak: pils, pszeniczne, pale ale (i odmiany)

 

podam jeszcze źródło danych: http://www.serwis.zw...gi/laboratorium (ujęcie Pilchowo)

 

Nic dziwnego. Masz bardzo dużą alkaliczność. M.in. dlatego ja postanowiłem zainwestować w filtr RO. Stouty wychodziły dobre a jasne, zwłaszcza chmielowe nie za bardzo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety okazało się, że nie będę miał dostępu do wody z RO. Dane wody i profil w linku http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=NHX3GXX

W wiki jest napisane "Gotowanie w celu zmiękczenia przeprowadzamy tak: doprowadzamy wodę do wrzenia na kilka minut, potem czekamy aż na dnie osiądzie biały proszek CaCO3 (2-3 godz.)". Potwierdzacie, że trzeba tyle czasu czekać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety okazało się, że nie będę miał dostępu do wody z RO. Dane wody i profil w linku http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=NHX3GXX

W wiki jest napisane "Gotowanie w celu zmiękczenia przeprowadzamy tak: doprowadzamy wodę do wrzenia na kilka minut, potem czekamy aż na dnie osiądzie biały proszek CaCO3 (2-3 godz.)". Potwierdzacie, że trzeba tyle czasu czekać?

 

Poczekaj 1-1,5h. Trzeba obserwować. Powinno wystarczyć. Nie można długo czekać, bo to, co się wydzieliło zacznie być z powrotem powoli wchłaniane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam kolegów,

Czy mógłbym prosić o pomoc w modyfikacji wody pod AIPA.

Mam 2 źródła , których mogę miec wodę do warzenia,ale wolałbym korzystać z pierwszego źródła.

1.

  • Odczyn pH [-] 7,4
  • Przewodność elektryczna właściwa w temp. 25oC [µS/cm] 713
  • Chlor wolny [mgCl2/l] 0,04
  • Jon amonowy [mgNH4/l] <0,02
  • Azotany [mgNO3/l] 35,4
  • Azotyny [mgNO2/l] <0,02
  • Żelazo [µgFe/l] <40
  • Twardość [mg/l] 372
  • Glin [mg/l] 0,006
  • Chlorki [mg/l] 18,7
  • Siarczany [mg/l] 110
  • Wapń [mg/l] 160
  • Magnez [mg/l] 1,6
  • Sód [mg/l] 11,4
2.
  • Odczyn pH [-] 8,6
  • Przewodność elektryczna właściwa w temp. 25oC [µS/cm] 350
  • Chlor wolny [mgCl2/l] <0,02
  • Jon amonowy [mgNH4/l] <0,02
  • Azotany [mgNO3/l] 35,4
  • Azotyny [mgNO2/l] <0,05
  • Żelazo [µgFe/l] <40
  • Twardość [mg/l] 169
  • Glin [mg/l] 0,009
  • Chlorki [mg/l] 14,4
  • Siarczany [mg/l] 65
  • Wapń [mg/l] 53,4
  • Magnez [mg/l] 8,5
  • Sód [mg/l] 12,5
Używam 21l wody do zacierania i 12l wody do wysładzania. Jeśli o czymś zapomniałem, piszcie to uzupełnię.

http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=G3B29BW

 

Dziękuje Panowie za pomoc zrobiłem test na twardośc wyszło 8 stopni niemieckich czyli jak mniemam 143mg CaCo3/l.

Czy teraz moge liczyc na dalszą pomoc?

Edytowane przez bary
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałem Was zapytać o kwestię koloru słodów. Z reguły w specyfikacji podanej przez producenta jest dość duży rozstrzał, np. tutaj jest to 70-200 EBC. Skrajne wartości dadzą w kalkulatorze różne wyniki, choćby pH. Jaką Wy wybieracie barwę w takich wypadkach? Liczycie średnią? :)

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.