mikro Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Nie będę narazie ryzykował . Wg beersmith 11.2 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Nie będę narazie ryzykował . Wg beersmith 11.2 EBC Masz tylko siarczan wapnia i chlorek wapnia czy masz też np. chlorek sodu ? Póki co moja propozycja: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=QFJ03LX Rozdziel sole na zacieranie i przed gotowaniem. Zakwaś wodę do zacierania i wysładzania - wszystko pokazuje kalkulator. EDIT: poprawiłem link, bo był wklejony niepoprawny. Edytowane 13 Lutego 2015 przez Łukasz mikro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) To jak to w końcu jest lukaszr - kiedyś jak rozmawialiśmy, to chyba doszliśmy do wniosków, że dla mocno chmielonych piw może być lepiej zrobić profil bardziej słodowy (chlorki > siarczany) i wtedy goryczka jest mniej ściągająca i nieprzyjemna. Z kolei w większości opracowań ludzie zgodnie piszą, że przewaga siarczanów uwydatnia chmielenie.. są to trochę jakby sprzeczne informacje. Osobiście wydaje mi się, że jeżeli mocno chmielimy, to nie powinniśmy dodatkowo uwypuklać tej goryczki, tylko właśnie słodowość - wtedy uzyskamy w piwie jakiś balans i nie spowodujemy, że ta goryczka będzie zbyt dominująca i nieprzyjemna... ale mogę się mylić? Edytowane 13 Lutego 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) To jak to w końcu jest lukaszr - kiedyś jak rozmawialiśmy, to chyba doszliśmy do wniosków, że dla mocno chmielonych piw może być lepiej zrobić profil bardziej słodowy (chlorki > siarczany) i wtedy goryczka jest mniej ściągająca i nieprzyjemna. Z kolei w większości opracowań ludzie zgodnie piszą, że przewaga siarczanów uwydatnia chmielenie.. są to trochę jakby sprzeczne informacje. I tak jest. Dalej się tego trzyma, stosuję takie profile od dawna (i nie tylko ja) i sprawdzają się. Profil dla mikro jest delikatny - lekka przewaga chlorków i to wystarczy. Można zrobić inaczej, ale nie znam zasypu ani receptury więc lepiej zrobić bezpieczną wersję. Zobacz teraz na link - poprawiłem go, bo wcześniej źle go wklejałem tutaj na forum i odnośnika nie podmieniał tylko sam link. Osobiście wydaje mi się, że jeżeli mocno chmielimy, to nie powinniśmy dodatkowo uwypuklać tej goryczki, tylko właśnie słodowość - wtedy uzyskamy w piwie jakiś balans i nie spowodujemy, że ta goryczka będzie zbyt dominująca i nieprzyjemna... ale mogę się mylić? Nie mylisz się .... właśnie o to w tym chodzi. Można pójść w stronę siarczanów, ale jedyne co mi przychodzi do głowy to wtedy jak walisz w cholerę karmelowych słodów i zacierasz na bardziej słodko - inny pomysł mi chwilowo nie przychodzi do głowy. Edytowane 13 Lutego 2015 przez Łukasz mikro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Nie będę narazie ryzykował . Wg beersmith 11.2 EBC Masz tylko siarczan wapnia i chlorek wapnia czy masz też np. chlorek sodu ? Póki co moja propozycja: http://www.brewersfr...tor/?id=QFJ03LX Rozdziel sole na zacieranie i przed gotowaniem. Zakwaś wodę do zacierania i wysładzania - wszystko pokazuje kalkulator. EDIT: poprawiłem link, bo był wklejony niepoprawny. Wydaje mi się, że chlorek sodu ma każdy w domu . Wielkie dzięki za pomoc, zmodyfikuję wg twoich rad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Hej, to będzie moje pierwsze podejście do modyfikacji wody, więc fajnie jakby ktoś rzucił okiem. Piwo: polskie ale z dodatkiem żyta (20%), dosyć mocno chmielone. Chciałbym żeby chmielowość była zaznaczona, ale bez przesady (dałem stosunek siarczanów do chlorków 2:1, wiem, że tutaj odmiennie niż wszędzie indziej gdzie widziałem zaleca się przewagę chlorków przy piwach mocno chmielonych). Woda z RO. Posiadam zestaw prawie wszystkich soli. http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XRHFJPB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 1 - wydaje mi się, że w kalkulatorze przy słodach wpisałeś jednostki w SRM, a nie Lovibond. 2 - nie używaj wapna gaszonego !!!!!!!!!! 3 - już lepiej zrób profil zbalansowany 4 - zmieniłem profil RO 5 - podzieliłem to na zacieranie i gotowanie 6 - ja bym zrobił coś takiego - Ty zrobisz jak uważasz: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=P1HLH1W Baton 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Bardzo fajny temat... jestem ciekaw jaką wartość piwowarską ma moja woda: http://www.brewersfr...tor/?id=X67SMPX (nie znam jeszcze zawartości siarczanów; mam nadzieję że wkrótce otrzymam tą informację od wodociagów) jedyne spostrzeżenie to takie, że piwa ciemne wychodzą zdecydowanie fajniejsze od piw jasnych. Chciałbym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę przy piwach takich jak: pils, pszeniczne, pale ale (i odmiany) podam jeszcze źródło danych: http://www.serwis.zwik.szczecin.pl/usugi/laboratorium (ujęcie Pilchowo) Edytowane 16 Lutego 2015 przez erulogoss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Bardzo fajny temat... jestem ciekaw jaką wartość piwowarską ma moja woda: http://www.brewersfr...tor/?id=X67SMPX (nie znam jeszcze zawartości siarczanów; mam nadzieję że wkrótce otrzymam tą informację od wodociagów) jedyne spostrzeżenie to takie, że piwa ciemne wychodzą zdecydowanie fajniejsze od piw jasnych. Chciałbym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę przy piwach takich jak: pils, pszeniczne, pale ale (i odmiany) podam jeszcze źródło danych: http://www.serwis.zw...gi/laboratorium (ujęcie Pilchowo) A powiedzieli, że coś wyślą? Ja od ok. 6 miesięcy co jakiś czas zwracam się do nich z prośbą o siarczany, ale do dziś nic nie otrzymałem. Ale jakbyś coś dostał to zmotywujesz mnie by jeszcze do nich zadzwonić i pomarudzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Bardzo fajny temat... jestem ciekaw jaką wartość piwowarską ma moja woda: http://www.brewersfr...tor/?id=X67SMPX (nie znam jeszcze zawartości siarczanów; mam nadzieję że wkrótce otrzymam tą informację od wodociagów) jedyne spostrzeżenie to takie, że piwa ciemne wychodzą zdecydowanie fajniejsze od piw jasnych. Chciałbym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę przy piwach takich jak: pils, pszeniczne, pale ale (i odmiany) podam jeszcze źródło danych: http://www.serwis.zw...gi/laboratorium (ujęcie Pilchowo) A powiedzieli, że coś wyślą? Ja od ok. 6 miesięcy co jakiś czas zwracam się do nich z prośbą o siarczany, ale do dziś nic nie otrzymałem. Ale jakbyś coś dostał to zmotywujesz mnie by jeszcze do nich zadzwonić i pomarudzić jak mi nic nie odpiszą to będę uderzał do znajomego pracującego w wodociągach w Policach (oni też biorą wodę z Pilchowa więc powinien coś wiedzieć) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Bardzo fajny temat... jestem ciekaw jaką wartość piwowarską ma moja woda: http://www.brewersfr...tor/?id=X67SMPX (nie znam jeszcze zawartości siarczanów; mam nadzieję że wkrótce otrzymam tą informację od wodociagów) jedyne spostrzeżenie to takie, że piwa ciemne wychodzą zdecydowanie fajniejsze od piw jasnych. Chciałbym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę przy piwach takich jak: pils, pszeniczne, pale ale (i odmiany) podam jeszcze źródło danych: http://www.serwis.zwik.szczecin.pl/usugi/laboratorium (ujęcie Pilchowo) Mam bardzo podobną wodę, nadaje się do stoutów i porterów, jasne piwa wychodzą średnie. Musisz obniżyć RA jeśli chcesz robić dobre jasne piwa. Ja będę przegotowywał wodę z użyciem soli wapnia i zlewał z nad osadu - w ten sposób jestem w stanie uzyskać RA poniżej zera. Zobaczymy czy będzie poprawa od następnej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Bardzo fajny temat... jestem ciekaw jaką wartość piwowarską ma moja woda: http://www.brewersfr...tor/?id=X67SMPX (nie znam jeszcze zawartości siarczanów; mam nadzieję że wkrótce otrzymam tą informację od wodociagów) jedyne spostrzeżenie to takie, że piwa ciemne wychodzą zdecydowanie fajniejsze od piw jasnych. Chciałbym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę przy piwach takich jak: pils, pszeniczne, pale ale (i odmiany) podam jeszcze źródło danych: http://www.serwis.zw...gi/laboratorium (ujęcie Pilchowo) A powiedzieli, że coś wyślą? Ja od ok. 6 miesięcy co jakiś czas zwracam się do nich z prośbą o siarczany, ale do dziś nic nie otrzymałem. Ale jakbyś coś dostał to zmotywujesz mnie by jeszcze do nich zadzwonić i pomarudzić jak mi nic nie odpiszą to będę uderzał do znajomego pracującego w wodociągach w Policach (oni też biorą wodę z Pilchowa więc powinien coś wiedzieć) Może moje prośby trafiały do spamu, bo nawet na odpowiedź w sprawie płatnych badań nic mi nie odpowiadali. Jeszcze poszukam sobie wśród znajomych kogoś, kto by może robił gdzieś przy okazji badania wody np. w pracy z ujęcia Miedwie, albo w końcu się wykosztuję na zlecenie badania i będę miał to z głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Telefon do łapki i dzwonić - często w takich instytucjach panuje jeszcze głęboka komuna, a mail na stronie jest podany, bo "tak ma być"... tyle, że nikt go nie obsługuje Do zbicia RA polecam kwas, np. fosforowy. Kilkugodzinne przegotowywanie 30 litrów wody jest raczej średnio wygodne i ekonomiczne... Druga sprawa, to że przy jasnych zasypach słodów pH zacierania praktycznie zawsze jest za wysokie i należy je zbić - najlepiej właśnie kwasem. Używając go mamy więc "dwa w jednym" Edytowane 16 Lutego 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 1 - wydaje mi się, że w kalkulatorze przy słodach wpisałeś jednostki w SRM, a nie Lovibond. 2 - nie używaj wapna gaszonego !!!!!!!!!! 3 - już lepiej zrób profil zbalansowany 4 - zmieniłem profil RO 5 - podzieliłem to na zacieranie i gotowanie 6 - ja bym zrobił coś takiego - Ty zrobisz jak uważasz: http://www.brewersfr...tor/?id=P1HLH1W Dzięki za pomoc. Kolory słodów poprawione, korzystałem z kalkulatora https://www.brewtoad.com/tools/color-converter http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=X902294 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Kalkulator jest dobry tylko czasami się można pomylić i odczytać nie z tego pola Wg mnie profil jest spoko - rób i zdaj relację z efektów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Bardzo fajny temat... jestem ciekaw jaką wartość piwowarską ma moja woda: http://www.brewersfr...tor/?id=X67SMPX (nie znam jeszcze zawartości siarczanów; mam nadzieję że wkrótce otrzymam tą informację od wodociagów) jedyne spostrzeżenie to takie, że piwa ciemne wychodzą zdecydowanie fajniejsze od piw jasnych. Chciałbym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę przy piwach takich jak: pils, pszeniczne, pale ale (i odmiany) podam jeszcze źródło danych: http://www.serwis.zw...gi/laboratorium (ujęcie Pilchowo) Nic dziwnego. Masz bardzo dużą alkaliczność. M.in. dlatego ja postanowiłem zainwestować w filtr RO. Stouty wychodziły dobre a jasne, zwłaszcza chmielowe nie za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Niestety okazało się, że nie będę miał dostępu do wody z RO. Dane wody i profil w linku http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=NHX3GXX W wiki jest napisane "Gotowanie w celu zmiękczenia przeprowadzamy tak: doprowadzamy wodę do wrzenia na kilka minut, potem czekamy aż na dnie osiądzie biały proszek CaCO3 (2-3 godz.)". Potwierdzacie, że trzeba tyle czasu czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Niestety okazało się, że nie będę miał dostępu do wody z RO. Dane wody i profil w linku http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=NHX3GXXW wiki jest napisane "Gotowanie w celu zmiękczenia przeprowadzamy tak: doprowadzamy wodę do wrzenia na kilka minut, potem czekamy aż na dnie osiądzie biały proszek CaCO3 (2-3 godz.)". Potwierdzacie, że trzeba tyle czasu czekać? Poczekaj 1-1,5h. Trzeba obserwować. Powinno wystarczyć. Nie można długo czekać, bo to, co się wydzieliło zacznie być z powrotem powoli wchłaniane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Ok. A ewentualnie bez gotowania coś da radę z taką alkaliczność do jasnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 kwas solny, kwas mlekowy, kwas siarkowy, kwas fosforowy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bary Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Witam kolegów, Czy mógłbym prosić o pomoc w modyfikacji wody pod AIPA. Mam 2 źródła , których mogę miec wodę do warzenia,ale wolałbym korzystać z pierwszego źródła. 1. Odczyn pH [-] 7,4 Przewodność elektryczna właściwa w temp. 25oC [µS/cm] 713 Chlor wolny [mgCl2/l] 0,04 Jon amonowy [mgNH4/l] <0,02 Azotany [mgNO3/l] 35,4 Azotyny [mgNO2/l] <0,02 Żelazo [µgFe/l] <40 Twardość [mg/l] 372 Glin [mg/l] 0,006 Chlorki [mg/l] 18,7 Siarczany [mg/l] 110 Wapń [mg/l] 160 Magnez [mg/l] 1,6 Sód [mg/l] 11,4 2. Odczyn pH [-] 8,6 Przewodność elektryczna właściwa w temp. 25oC [µS/cm] 350 Chlor wolny [mgCl2/l] <0,02 Jon amonowy [mgNH4/l] <0,02 Azotany [mgNO3/l] 35,4 Azotyny [mgNO2/l] <0,05 Żelazo [µgFe/l] <40 Twardość [mg/l] 169 Glin [mg/l] 0,009 Chlorki [mg/l] 14,4 Siarczany [mg/l] 65 Wapń [mg/l] 53,4 Magnez [mg/l] 8,5 Sód [mg/l] 12,5 Używam 21l wody do zacierania i 12l wody do wysładzania. Jeśli o czymś zapomniałem, piszcie to uzupełnię.http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=G3B29BW Dziękuje Panowie za pomoc zrobiłem test na twardośc wyszło 8 stopni niemieckich czyli jak mniemam 143mg CaCo3/l. Czy teraz moge liczyc na dalszą pomoc? Edytowane 25 Lutego 2015 przez bary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Proszę o poradę, bo im więcej czytam tym mniej wiem Czy warto coś z tą wodą robić? Na pewno chciałbym obniżyć HCO3. twardość jako CaCO3 - 226 Ca - 90,4 Mg - 30,1 SO4 - 28 Cl - 12 HCO3 - 160 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Jak dobrze że nie czytam żadnych specyfikacji, mogę spokojnie iść spać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Jak dobrze że nie czytam żadnych specyfikacji, mogę spokojnie iść spać Jeśli wychodzą Ci dobre piwa to pewnie wodę masz ok i nie musisz się przejmować. Ale nie każdy ma tak dobrze :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Chciałem Was zapytać o kwestię koloru słodów. Z reguły w specyfikacji podanej przez producenta jest dość duży rozstrzał, np. tutaj jest to 70-200 EBC. Skrajne wartości dadzą w kalkulatorze różne wyniki, choćby pH. Jaką Wy wybieracie barwę w takich wypadkach? Liczycie średnią? Edytowane 3 Marca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się