Qba W Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Po raz kolejny zamierzam popełnić wysokoekstraktowego potwora. Tym razem dodałem więcej słodów karmelowych. Chciałbym w efekcie finanlnym osiągnąć lekkie rodzynki trochę karmelu i po 2 latach leżaka trochę śliwki w smaku i aromacie. Do leżakowania zamierzam zakupić beczkę dębową 15 l w której chcę leżakować przez rok piwo a następnie rozlać w butelki Co o tym sądzicie?Zasyp: - Monachijski - 5kg - Wiedeński - 3 kg - Pale ale 3kg - Pszeniczny czekoladowy - 2,5 kg - Pszeniczny ciemny - 2kg - Melanoidynowy - 0.6 kg - Special B - 0.6 kg - Cararoma - 0.6 kg - jęczmień palony - 100g Chmiele: - Tomahawk - 100g na 60' - Lubelski - 100g po wyłączeniu palnika w 80 stDrożdże:- S-23 2 saszetki (ostatnio ładnie dały radę)Zacieranie: - 40 min 63-64 st - 70 st do negatywnej próby jodowej + 20 min po - Mash outInne: - Śliwka wędzona do brzeczki która nie zmieści się do beczki Parametry:- 28l - 29 - 30 blg - 62 IBU - Alkohol - 14% Wszelkie uwagi mile widziane Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Qba W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Pszeniczny czekoladowy - 2,5 kg - Pszeniczny ciemny - 2kg Uważam, że to przesada jeżeli mówimy o porterze bałtyckim, nawet imperialnym, tutaj słody ciemne mają dodawać charakteru i koloru. Nawet do RIS'ów nie daje się takich ilości. !0-15% to ilość ciemnych w RIS'ie. Ta pszenica ma 800-1200EBC. Alkohol - 14% ciekawe założenie, piwo musiało by odfermentować w prawie 100% żeby to osiągnąć. Drożdże: - S-23 2 saszetki (ostatnio ładnie dały radę) Czy ktoś inny oceniał to piwo? Polecam również przeczytać informację na saszetce drożdży jaką ilość zaleca producent. Co do receptury: poczytać receptury innych piwowarów, receptury na wiki i na tej podstawie zrobić piwo. Qba W 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Alkohol - 14% ciekawe założenie, piwo musiało by odfermentować w prawie 100% żeby to osiągnąć. Recepturę wrzuciłem w piwne-receptury.pl i wyszło coś podobnego. Z tym że ostatnio zawyżony został ekstrakt. Dokładnie program pokazał 31 blg i 16% przy końcowym 8,71 blg Qba W, dnia 04 grudzień 2015 - 23:41, napisał: Drożdże: - S-23 2 saszetki (ostatnio ładnie dały radę) Czy ktoś inny oceniał to piwo? Polecam również przeczytać informację na saszetce drożdży jaką ilość zaleca producent Poprzedniego piwa narazie nikt nie oceniał. Otworzyłem dopiero 2 buteleczki i jest całkiem niezłe poza małą karmelowością którą teraz chcę zwiększyć. Tak jak radzisz zmienię pszenicę na jasną i poszukam jeszcze drożdży wytrzymujących większe stężenie alkoholu. Dzięki bardzo Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Qba W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) - Monachijski - 5kg - Wiedeński - 3 kg - Pale ale 3kg - Pszeniczny czekoladowy - 2,5 kg - Pszeniczny ciemny - 2kg - Melanoidynowy - 0.6 kg - Special B - 0.6 kg - Cararoma - 0.6 kg - jęczmień palony - 100g pomijając skład to jaką zakładasz wydajność zacierania bo w moich warunkach wystarczyłoby ok 14kg słodów. - Lubelski - 100g po wyłączeniu palnika w 80 st szkoda chmielu bo po 2 latach nikt go nawet nie zauważy w tym piwie. - Śliwka wędzona do brzeczki która nie zmieści się do beczki w moim przypadku śliwka się świetnie sprawdza, ale dodana pod koniec chmielenia. Chciałbym w efekcie finanlnym osiągnąć lekkie rodzynki trochę karmelu i po 2 latach leżaka trochę śliwki w smaku i aromacie. Myślę, że osiągnie wysoką słodowość i karmelowość. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 - Wydajność ustaliłem na poziomie 70% - Co do chmielu to masz rację. Zastanawiam się tylko czy nie dodać więcej na goryczkę - Słodowość w ostatnim moim piwie była zadowalająca. Brakowało mi tylko większej karmelowości i rodzynek które chciałbym uzyskać. Pewnie zmienię jeszcze zasyp jak spróbuję poprzedniego piwa w okolicy świąt i zdecyduję czy zmniejszyć jeszcze ilość słodów karmelowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Wydajność ustaliłem na poziomie 70% OK, każdy ma sprzęt jaki ma. Widać w dużym garze tak wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Garnek 50l do zacierania pożyczony od znajomych bo moja 40stka by nie wyrobiła przy takim gęstym zacierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Ja bym tą pszenicę zastąpił albo zwykłą albo słodem podstawowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Ja bym tą pszenicę zastąpił albo zwykłą albo słodem podstawowym. Zwykłą niesłodowaną? Żeby poprawić pienistość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Słodowaną pszenixą, u mnie niesłodowana też nieźle zagrała albo po prostu monach/pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Dzięki bardzo wszystkim za podpowiedzi. Przepuszczę jeszcze całość przez brewtarget i zobaczymy co pokaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się