Skocz do zawartości

Imperialny porter bałtycki - prośba o uwagi co do receptury


Qba W

Rekomendowane odpowiedzi

Po raz kolejny zamierzam popełnić wysokoekstraktowego potwora. Tym razem dodałem więcej słodów karmelowych. Chciałbym w efekcie finanlnym osiągnąć lekkie rodzynki trochę karmelu i po 2 latach leżaka trochę śliwki w smaku i aromacie. Do leżakowania zamierzam zakupić beczkę dębową 15 l w której chcę leżakować przez rok piwo a następnie rozlać w butelki :)
Co o tym sądzicie?

Zasyp:

 

- Monachijski - 5kg

- Wiedeński - 3 kg

- Pale ale 3kg

- Pszeniczny czekoladowy - 2,5 kg

- Pszeniczny ciemny - 2kg

- Melanoidynowy - 0.6 kg

- Special B - 0.6 kg

- Cararoma - 0.6 kg

- jęczmień palony - 100g

 

Chmiele:

 

- Tomahawk - 100g na 60'

- Lubelski - 100g po wyłączeniu palnika w 80 st

Drożdże:
- S-23 2 saszetki (ostatnio ładnie dały radę)

Zacieranie:

- 40 min 63-64 st

- 70 st do negatywnej próby jodowej + 20 min po

- Mash out

Inne:

- Śliwka wędzona do brzeczki która nie zmieści się do beczki

Parametry:
- 28l

- 29 - 30 blg

- 62 IBU

- Alkohol - 14%

 

Wszelkie uwagi mile widziane

Edytowane przez Qba W
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

  W dniu 4.12.2015 o 22:41, Qba W napisał(a):
Pszeniczny czekoladowy - 2,5 kg - Pszeniczny ciemny - 2kg
Uważam, że to przesada jeżeli mówimy o porterze bałtyckim, nawet imperialnym, tutaj słody ciemne mają dodawać charakteru i  koloru. Nawet do RIS'ów nie daje się takich ilości. !0-15% to ilość ciemnych w RIS'ie. Ta pszenica ma 800-1200EBC.

 

 

 

  W dniu 4.12.2015 o 22:41, Qba W napisał(a):
Alkohol - 14%
ciekawe założenie, piwo musiało by odfermentować w prawie 100% żeby to osiągnąć.

 

 

 

  W dniu 4.12.2015 o 22:41, Qba W napisał(a):
Drożdże: - S-23 2 saszetki (ostatnio ładnie dały radę)
 Czy ktoś inny oceniał to piwo? Polecam również przeczytać informację na saszetce drożdży jaką ilość zaleca producent. 

 

Co do receptury: poczytać receptury innych piwowarów, receptury na wiki i na tej podstawie zrobić piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 5.12.2015 o 13:31, Konus napisał(a):
Alkohol - 14% ciekawe założenie, piwo musiało by odfermentować w prawie 100% żeby to osiągnąć.

Recepturę wrzuciłem w piwne-receptury.pl i wyszło coś podobnego. Z tym że ostatnio zawyżony został ekstrakt. Dokładnie program pokazał 31 blg i 16% przy końcowym 8,71 blg

 

 

 

  W dniu 5.12.2015 o 13:31, Konus napisał(a):
Qba W, dnia 04 grudzień 2015 - 23:41, napisał: Drożdże: - S-23 2 saszetki (ostatnio ładnie dały radę) Czy ktoś inny oceniał to piwo? Polecam również przeczytać informację na saszetce drożdży jaką ilość zaleca producent

 

Poprzedniego piwa narazie nikt nie oceniał. Otworzyłem dopiero 2 buteleczki i jest całkiem niezłe poza małą karmelowością którą teraz chcę zwiększyć.

Tak jak radzisz zmienię pszenicę na jasną i poszukam jeszcze drożdży wytrzymujących większe stężenie alkoholu.

 

Dzięki bardzo

Edytowane przez Qba W
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.12.2015 o 22:41, Qba W napisał(a):
- Monachijski - 5kg - Wiedeński - 3 kg - Pale ale 3kg - Pszeniczny czekoladowy - 2,5 kg - Pszeniczny ciemny - 2kg - Melanoidynowy - 0.6 kg - Special B - 0.6 kg - Cararoma - 0.6 kg - jęczmień palony - 100g

pomijając skład to jaką zakładasz wydajność zacierania bo w moich warunkach wystarczyłoby ok 14kg słodów.

 

 

  W dniu 4.12.2015 o 22:41, Qba W napisał(a):
- Lubelski - 100g po wyłączeniu palnika w 80 st

szkoda chmielu bo po 2 latach nikt go nawet nie zauważy w tym piwie.

 

 

  W dniu 4.12.2015 o 22:41, Qba W napisał(a):
- Śliwka wędzona do brzeczki która nie zmieści się do beczki

w moim przypadku śliwka się świetnie sprawdza, ale dodana pod koniec chmielenia.

 

 

  W dniu 4.12.2015 o 22:41, Qba W napisał(a):
Chciałbym w efekcie finanlnym osiągnąć lekkie rodzynki trochę karmelu i po 2 latach leżaka trochę śliwki w smaku i aromacie.

Myślę, że osiągnie wysoką słodowość i karmelowość.

Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

-  Wydajność ustaliłem na poziomie 70%

- Co do chmielu to masz rację. Zastanawiam się tylko czy nie dodać więcej na goryczkę

- Słodowość w ostatnim moim piwie była zadowalająca. Brakowało mi tylko większej karmelowości i rodzynek które chciałbym uzyskać. Pewnie zmienię jeszcze zasyp jak spróbuję poprzedniego piwa w okolicy świąt i zdecyduję czy zmniejszyć jeszcze ilość słodów karmelowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

  W dniu 5.12.2015 o 15:23, Konus napisał(a):
Ja bym tą pszenicę zastąpił albo zwykłą albo słodem podstawowym.

Zwykłą niesłodowaną? Żeby poprawić pienistość?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.