jacer Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Swoje perypetie z warzeniem będę publikować także na piwoorgu. Z wcześniejszymi moimi warzeniami można się zapoznać tu Starter na drożdżach Munich Lager nastawiony. Na początek kilka warek Pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Czas zacząć. warka nr LXV, dnia 08.01.2010, Pils -słód pilzneński - 3,5kg -słód monachijski typ I - 0,3kg -słód Carapils 0,2kg zacieranie 53°C - 15min 63°C - 50min 73°C - 15 min 78°C - end. Gotowanie 60 min Marynka - 30g Tettnanger - 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 A jakie drożdże. Czy starter z poprzedniego postu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Tak to ten starter. Opóźniło się warzenie, miało wystartować w zeszłą niedzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Przynajmniej starter się dobrze rozmnożył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Uwielbiam zapach gotującej sie brzeczki z chmielem o poranku Brakowało mi tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 O poranku to ja śpię. Warzę popołudniu lub wieczorem, ale ten zapach też lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 O poranku to ja śpię. Warzę popołudniu lub wieczorem, ale ten zapach też lubię. No ja też. To taka trawestacja z filmu "Czas Apokalipsy" a już nie chciałem zmieniać na wieczór, bo by nie brzmiało Właśnie się chłodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 No to mam leżakowanie jak książki przykazują. Temperatura spadła do +1°C. Z warzenia nici. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 No to mam leżakowanie jak książki przykazują. Temperatura spadła do +1°C. Z warzenia nici. To se wstaw farelkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 No to mam leżakowanie jak książki przykazują. Temperatura spadła do +1°C. Z warzenia nici. U mnie 3,7°C i powoli sobie bulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 No to mam leżakowanie jak książki przykazują. Temperatura spadła do +1°C. Z warzenia nici. U mnie 3' date='7°C i powoli sobie bulka [/quote'] Nic nie masz litości dla tych drożdżaków jak Cię Animalsi dojdą to będziesz biedny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Zabutelkowane. Porządna, smaczna goryczka. Taki poziom nachmielenia odpowiada mi. Jutro następne warzenie Pilsa. Trzeba nadgonić stracony przez mrozy czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Warka nr LXVI, dnia 06.02.10, Pils Powtórka receptury. -słód pilzneński - 3,5kg -słód monachijski typ I - 0,3kg -słód Carapils 0,2kg zacieranie 53°C - 15min 63°C - 50min 73°C - 15 min 78°C - end. Gotowanie 60 min Marynka - 30g Tettnanger - 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Warka nr LXVII, dnia 20.02.10, Pils Powtórka receptury. -słód pilzneński - 3,5kg -słód monachijski typ I - 0,3kg -słód Carapils 0,2kg zacieranie 53°C - 15min 63°C - 50min 73°C - 15 min 78°C - end. Gotowanie 60 min Marynka - 30g Tettnanger - 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 warka LXVI zabutelkowana. Bardzo smaczne piwo, goryczka z początku nie wyczuwalna, z czasem uderza goryczką. Można by juz pić to piwo. Nalałem kufel z fermentora, piana drobna, obfita, oblepia szkło. Bedzie fajny Pilsik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 (edytowane) Warka nr LXVIII, dnia 09.03.10, Pils -słód pilzneński - 4kg -słód monachijski typ II - 0,3kg -słód Carapils 0,2kg zacieranie 53°C - 15min 63°C - 15min 72°C - 45 min 78°C - end. Gotowanie 60 min Marynka szyszka- 50g Tettnanger - 30g Edytowane 9 Marca 2010 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 warka LXVII zabutelkowana. I tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Warka nr LXIX, dnia 19.03.10, Helles -słód pilzneński - 4,2kg -słód monachijski typ II - 0,25kg zacieranie 50°C - 30min 66°C - 70min 76°C - end. Gotowanie 90 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Warka nr LXIX, dnia 19.03.10, Helles -słód pilzneński - 4,2kg -słód monachijski typ II - 0,25kg zacieranie 50°C - 30min 66°C - 70min 76°C - end. Gotowanie 90 min Chmielenie? drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 No już nie napisałem. Resztka Perle, jakieś 20g i garść East Kent Golding, szyszka. Drożdże te same. Munich Lager. Mam zamiar zrobić na nich trzy warki. No chyba, że upały przyjdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 warka nr LXVIII zabutelkowana. Ciepło sie robi. Może trochę miodowych posmaków dostała. Zaraz idzie do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Warka nr LXX, dnia 27.03.10, Helles -słód pilzneński - 4kg zacieranie 50°C - 30min 66°C - 70min 76°C - end. Gotowanie 90 min Chmielenie: Marynka szyszka - 30g dziś Helles na samym pilzneńskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Możesz zdradzić dlaczego takie 50°C - 30min 66°C - 70min przerwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Możesz zdradzić dlaczego takie 50°C - 30min 66°C - 70min przerwy? Mogę, z Niemcami nie będę sie kłócić. http://hobbybrauer.de/modules.php?name=News&file=article&sid=78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się