coder Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Ale widzisz własnie nie wiem co miało by na to wpływać, czy dalsza degradacja skrobii czy o co kaman. W tym przypadku tak, na pewno w 63* nie cała skrobia zostanie przerobiona. Przyjmuje się, że minimalna temperatura zacierania jednotemperaturowego to 65*. Poza tym beta-amylaza nie zjada całej cząsteczki skrobii, nie potrafi przerobić węzłów. Wreszcie w 72* działają podobno dodatkowe enzymy białkowe, o których niestety nie wiem nic bliższego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Ale widzisz własnie nie wiem co miało by na to wpływać' date=' czy dalsza degradacja skrobii czy o co kaman.[/quote']W tym przypadku tak, na pewno w 63* nie cała skrobia zostanie przerobiona. Przyjmuje się, że minimalna temperatura zacierania jednotemperaturowego to 65*. Poza tym beta-amylaza nie zjada całej cząsteczki skrobii, nie potrafi przerobić węzłów. Wreszcie w 72* działają podobno dodatkowe enzymy białkowe, o których niestety nie wiem nic bliższego. Brakuje mi trochę wiedzy na temat tych reakcji. Co prawda nie przeszkadza mi to w praktyce ale zawsze dobrze coś więcej wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Wreszcie w 72* działają podobno dodatkowe enzymy białkowe, o których niestety nie wiem nic bliższego. Doszedłem do wniosku, ze wstyd, żebym tego nie wiedział więc pogrzebałem trochę w internecie: Niektórzy autorzy (Narziss, Fix) twierdzą, że w temp. 70-74°C sa uwalniane glycoproteins; glycopeptides - polimery dekstryn i protein, które pozytywnie wpływaja na pianę i treściwość piwa; zachodzi to chyba bez udziału enzymów. Narziss zaleca z tego powodu wydłużenie przerwy 72* do 60 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Dziękuje za fajną dyskusję. Dodam tylko, że drożdżaki ruszyły. Zmieniłem wczoraj chmiel. Poszło 20g Cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Tutaj też ciekawe tabelki: http://www.eurequa.pl/pl/IX.7.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Witbier został przelany na cicha dnia 15.04.10. Widać, że się ładnie klaruje więc w połowie przyszłego tygodnia zabutelkuje. Miałem dziś butelkować Hellesa ale zabrakło cukru w domu Gorzka będzie rano kawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Helles zabutelkowany, Rauchbier przelany na krótką cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Warka nr LXXIII, dnia 17.04.10 Witbier. 2,0kg słód pilzneński 0,5kg słód pszeniczny 1,5kg płatki pszeniczne błyskawiczne 0,15kg słód Biscuit Zacieranie: 63°C - 40minut 72°C - 15minut Gotowanie 60 minut Chmielenie: 25g Cascade granulat na początku gotowania 20g curacao na 5 minut przed końcem gotowania Kolendra 5g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Rauchbier zabutelkowany. Bardzo wyraźna wędzoność. Jestem bardzo zadowolony z tego piwa. Nie zawaham się użyć porównania do Schlenkerli, taka mała namiastka. Słód karmelowy nie wybija się, ale dał ładny kolor. Piwo wylądowało w butelkach Euro i oryginalnej skrzynce po Schlenkerli. Pycha już teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Witbier I zabutelkowany. Lekko cierpkie, chyba od Curacao, ale smaczne, zobaczymy jak się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 warka nr LXXIV, dnia 23.04.2010, Belgijskie Pale Ale, klon Palm. - słód pilzneński - 4,5kg - słód Amber - 0,4kg - słód karmelowy jasny - 0,3kg - słód pszeniczny - 0,3kg zacieranie 37°C - 15min 53°C - 30min 63°C - 45min 74°C - 15min Gotowanie 60 min Drożdże 1388 Belgian Stron Ale - starter chmiel podam później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Nie ma to jak dobry starter. Rano jak wstałem była już piękna 2cm piana. Chmieliłem Styrian Golding, granulat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Nie ma to jak dobry starter. No... ja mam taki disaster, że szok. Nastawiłem kilka dni temu starter z WLP Southern German (data do marca 2010). Nie chciał ruszyć, ale po dwóch dniach patrzę coś się dzieje. No to super myślę. Od rana dziś warzę sobie Hellesa. Schłodziłem, zadałem drożdże, ale część odlałem, żeby zobaczyć do ilu odfermentowało. Wlałem do brzeczki. Patrzę na tę część startera, odfermentowało do 5°Blg, mało no ale może drożdże się mnożyły zamiast szamać. Próbuję, a tu k...a kwas. :) A ja tym kwasem zadałem brzeczkę. No nic zlałem to z powrotem do gara, pogotuję ze 20 minut i zadam suchymi z lodówki. Tylko pytanie czy ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Nastawiłem kilka dni temu starter z WLP Southern German (data do marca 2010) Raz używałem WLP i miałem kwasa. Nie chce ich widziec już na oczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 no to ładnie , ja dzisiaj warzyłem pierwszy raz i zadałem WLP300 bez startera zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 bez przesady, przecież to nie może być kwestia drożdży (w ogólnym znaczeniu). Zaszczepiłem a'la Cream Ale drożdżami WLP o tej samej nazwie. Drożdże były po terminie, jedyne co zrobiłem to tydzień przed warzeniem mini starter i z powrotem do fazy uśpienia. Kończy się burzliwa, piwo w smaku ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) Nastawiłem kilka dni temu starter z WLP Southern German (data do marca 2010) Raz używałem WLP i miałem kwasa. Nie chce ich widziec już na oczy. Aż tak radykalny bym w sądach nie był' date=' w końcu White Labs już trochę lat na rynku istnieję. Mnie jednak pokarało za te opinie. Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Wczoraj Belgian Pale Ale przelane na cichą, Witbier zabutelkowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 warka nr LXXV, dnia 02.05.2010, Belgijskie Pale Ale - słód pilzneński - 4,kg - słód Amber - 0,4kg - słód karmelowy jasny - 0,3kg - słód Caramunich typ III - 0,2kg - - słód pszeniczny - 0,3kg zacieranie 53°C - 30min 64°C - 45min 74°C - 20min Gotowanie 60 min Drożdże 1388 Belgian Stron Ale - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Chmielenie 60 min, Saaz 3,8%, 40 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 warka nr LXXIV, Belgijskie Pale Ale zabutelkowane. Smaczne. Pójdzie do Żywca. warka LXXV przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 (edytowane) warka nr LXXVI, dnia 12.05.10, Blond. - słód pilzneński - 3kg - słód Pale Ale - 2,5kg zacieranie: 55°C - 5 min 63°C - 30min 72°C - 25min 78°C - 1min Gotowanie 90 min. chmiel: Hallertau hersbrucker 3,4 % - 70 g. Podzielę na kilka porcji i będę dosypywać co jakiś czas. Edytowane 12 Maja 2010 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Blond przelany na cichą. Baaardzo smaczne piwo, porządna goryczka, taka fajna mięciutka. 3,4% a-k a jednak goryczka porządna, trochę się zdziwiłem, ale miło. Już by się chciało pić to piwo. Następny Blond będzie prawie identyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 warka nr LXXV, Belgijskie Pale Ale II, zabutelkowane. Jeżeli się nagazuje do momentu gdy trzeba będzie wysyłać to będę miał zagwozdkę. Smaczne już teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Mam pytanie - czy możesz pisać normalnie czyli po arabsku nr warki? Nie chce mi się myśleć, która to jest warka. Jeżeli nie, to nie ma problemu po rzymsku też sobie daję radę. Ale po co mam się męczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się