jacer Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 heh, tak zacząłem kilka lat temu i idzie. Też przy nowych dziesiątkach posiłkuje się internetem. Nie chcę już tego zmieniać Tradycja, To była warka nr 75. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Jeżeli nie, to nie ma problemu po rzymsku też sobie daję radę. Ale po co mam się męczyć. Neurony się tworzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 popieram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 warka nr LXXVII, dnia 21.05.10, Blond. - słód pilzneński - 3kg - słód Pale Ale - 2,5kg zacieranie: 55°C - 5 min 63°C - 30min 72°C - 25min 78°C - 1min Gotowanie 90 min. chmiel: - Hallertau hersbrucker 3,4 % - 30 g. - Saaz 3,8% - 40g Dodawane stopniowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Jakie drożdże ? Pzry takim piwie bardzo istotna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Te same co ostatnio. 1388. Napisałem, że powtórka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 warka nr LXXVII, Blond. Przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 warka nr LXXVIII, dnia 28.05.10, IPA - słód pale ale - 4kg - słód karmelowy jasny 0,3kg zacieranie: 54°C - 10min 66°C - 60min 73°C - 1min gotowanie: 90min - chmiel tettnager 3,9% - 40g - 90min - chmiel tettnager 3,9% - 30g - 30min - chmiel saaz - 3,5% - 40min - chmiel Cascade - 6,6% - 45min drożdże: London III Ale - 1318 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 warka nr LXXVI, Blond. Zabutelkowane do bączków. Niestety po dwóch tygodniach nie jest klarowne. Za wysoka temperatura. Piwo przyjemnie goryczkowe, bardzo smaczne już teraz. Lekko kwaskowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Nie powinno być kwaskowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 warka nr LXXVIII, IPA Przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 warka nr LXXVII, Blond. Zabutelkowane do dwóch skrzynek bączków. Nie wyklarowało się, za ciepło. :mad: Idę po fajki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 warka nr LXXVIII, IPA Zabutelkowane. No cóż, bardzo przyjemna potężna goryczka Smaczne i praktycznie już do picia, fajne te drożdże. Cieszy ochłodzenie, bo jeszcze mam zamiar uwarzyć kilka IPA, tym razem na cudownym chmielu Amarillo. P.S. gdybyś ktuś chciał, to wezmę to piwo do Żywca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 warka nr LXXVIII, IPA Zabutelkowane. No cóż, bardzo przyjemna potężna goryczka Smaczne i praktycznie już do picia, fajne te drożdże. Cieszy ochłodzenie, bo jeszcze mam zamiar uwarzyć kilka IPA, tym razem na cudownym chmielu Amarillo. P.S. gdybyś ktuś chciał, to wezmę to piwo do Żywca. Weź weź i trochę w kieszeń tego chmielu do poniuchania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 warka nr LXXVIII, IPA Zabutelkowane. No cóż, bardzo przyjemna potężna goryczka Smaczne i praktycznie już do picia, fajne te drożdże. Cieszy ochłodzenie, bo jeszcze mam zamiar uwarzyć kilka IPA, tym razem na cudownym chmielu Amarillo. P.S. gdybyś ktuś chciał, to wezmę to piwo do Żywca. Jako fana IPA zainteresował mnie ten set chmielowy... będę śledził... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Weź weź i trochę w kieszeń tego chmielu do poniuchania No, zapach ładny, na pierwszym planie typowo chmielowy, z tyłu gdzieś cytrusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 warka nr LXXIX, dnia 16.06.10, IPA - słód pale ale - 4,5kg - słód karmelowy jasny 0,1kg zacieranie: 54°C - 10min 66°C - 60min 73°C - 1min gotowanie: 60min - chmiel Amarillo 9% - 30g - 60min - chmiel Amarillo 9% - 10g - 45min - chmiel Cascade - 6,6% - 20g - 45min drożdże: London III Ale - 1318 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 warka nr LXXX, dnia 17.06.10, IPA - słód pale ale - 4,5kg - słód Busciut 0,5kg zacieranie: 54°C - 10min 66°C - 60min 73°C - 1min gotowanie: 60min - chmiel Amarillo 9% - 40g - 60min - chmiel Amarillo 9% - 10g - 45min - chmiel Cascade - 6,6% - 10g - 45min drożdże: London III Ale - 1318 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 gotowanie:60min - chmiel Amarillo 9% - 40g - 60min - chmiel Amarillo 9% - 10g - 45min - chmiel Cascade - 6,6% - 10g - 45min Nie za wcześnie ten Cascade. Ja bym dał na ostatnie 5'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Nie za wcześnie ten Cascade. Ja bym dał na ostatnie 5'. Mówisz, masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 ja mam pytanie o drugą porcje amarillo, bo 45 minut wydaje mi się za wcześnie na smak, a skoro nie na smak to na goryczkę można by go walnąć razem z pierwszą porcją. Ja wiem jak się dodaje chmiel w 3 momentach gotowania, a wiem ze w 5 barrel pale Ale się daje się chmiel w 8 porcjach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 czym się różni smak od goryczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 ciężko mi określić smak, ale dla mnie jest to coś pośredniego między goryczką a aromatami ziołowo-owocowymi. No właśnie wszędzie czytam że goryczka to pod godzinę a na smak 20 minut. Więc tak się pytam z takiej naukowej ciekawości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 ciężko mi określić smak, ale dla mnie jest to coś pośredniego między goryczką a aromatami ziołowo-owocowymi. No właśnie wszędzie czytam że goryczka to pod godzinę a na smak 20 minut. Więc tak się pytam z takiej naukowej ciekawości To jest to, co w moim ostatnim Hellesie. Ja zawsze czytałem, że na smak jest 30', ale przecież to nie jest zero-jedynkowe, że jak wrzucisz wcześniej, to nic nie pójdzie na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 no za zazwyczaj chmiele 80' 30' i 5'. ale ja dopiero raczkuje z własnymi recepturami... No cóż trzeba warzyć warzyć i jeszcze raz warzyć wtedy będę miał jakieś porównanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się