jacer Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 warka nr LXXXVII, Pils Zabutelkowane do butelek krachlowych. Jedna jest zielona, zrobię Pilsa Premium. Bardzo przyjemna duża goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) warka nr LXXXIX, dnia 11.12.10, Blond. - słód pilzneński - 4,2kg - słód monachijski I- 0,5kg zacieranie: 55°C - 5 min 63°C - 30min 72°C - 25min 75°C - 1min gotowanie 60min chmiel Sybilla 8% - 30g drożdże W1214 Edytowane 12 Grudnia 2010 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Tmave wczoraj trafiło do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Warka nr XC, dnia 18.12.2010, Dubbel. - słód pilzneński 3,5kg - słód pszeniczny jasny 0,5kg - słód monachijski typ II 0,5kg - słód melanoidowy 0,3kg - słód karmelowy Strzegom - 0,5kg - słód Carared 0,5kg - cukier karmelizowany 0,5kg - rodzynki 0,1kg - chmiel Marynka 25g - chmiel aromatyczny 20g zacieranie: 52st. C - 15min dolewka 5l wrzącej wody 63st. C - 30min 71st. C - 30min Dopisek: pamiętając o problemach z dekantacja brzeczki przez wężyk (rodzynki zatykały go) tym razem rodzynki zostały wygotowane w niewielkiej ilości wody. Warto je posiekać aby łatwiej wyszły z nich dobroci. Edytowane 18 Grudnia 2010 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Blond zabutelkowany do bączków. Dubbel przelany na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Dubbel zabutelkowany do bączków. Warka nr XCI, dnia 08.01.11, Sterke Blonde - słód pilzneński - 4,8kg - słód Carapils - 0,25kg - cukier - 1,0kg 35 g Marynka 60' 25 g Saaz 4% 15' 20 g Saaz 4% 0' zacieranie: 55°C - 15 min 64°C - 60min gotowanie 90 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Sterke Blonde przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 warka nr XCII, dnia 15.01.11, Pils -słód jęczmienny - 4,2kg -słód monachijski I- 0,5kg -słód carapils - 0,2kg zacieranie: 63°C - 40min 72°C - 20min chmielenie: Marynka i Tettnanger. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 warka nr XCIII, dnia 21.01.11, IPA - słód pale ale - 4,5kg zacieranie: 54°C - 15min 63°C - 70min 73°C - 5min gotowanie: 60min - chmiel Amarillo 8,6% - 15g - 60min - chmiel Amarillo 8,6% - 15g - 40min - chmiel Amarillo 8,6% - 5g - 15min - chmiel Cascade - 4,6% - 20g - 15min - chmiel Cascade - 4,6% - 10g - 5min drożdże: London ESB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 IPA przelane na cichą. Drożdże zebrane, następne warzenie wkrótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Warka nr XCI, Sterke Blonde zabutelkowane. warka nr XCII, Pils Przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 (edytowane) warka nr XCIV, dnia 02.02.11, IPA - słód pale ale - 4,5kg zacieranie: 54°C - 10min 66°C - 60min 73°C - 1min gotowanie: 60min - chmiel Amarillo 8,6% - 40g - 60min - chmiel Amarillo 8,6% - 15g - 45min - chmiel Cascade - 4,6% - 20g - 15min - chmiel Cascade - 4,6% - 10g - 5min gęstwa ESB. Edytowane 2 Lutego 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 warka nr XCIII, IPA zabutelkowane warka nr XCIV, IPA przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Cześć warka nr XCIII, IPA .......warka nr XCIV, IPA nuda Panie .... nic się nie dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 jeszcze kilka warek będzie takiej nudy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 warka nr XCV, dnia 08.02.11, Pils -słód pilzneński - 4,7kg zacieranie: 63°C - 45min 72°C - 20min chmielenie: Marynka i Tettnanger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 warka nr XCII, Pils Zabutelkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 warka nr XCIV, IPA zabutelkowane. Fajnie goryczkowe, trzeba jeszcze popracować nad większym cytrusowym aromatem. Mimo, że piwo stało na cichej w 10°C jest całkowicie odgazowane. (informacja dla bąmblarzy) więc poszła uczciwa dawka cukru z buraków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 (edytowane) A ja właśnie otworzyłem dla testów butelkę piwa warzonego według przepisu - Scooby?s House Ale. Chmielenie na aromat tam wyglądało tak: - 28 g. Cascade na 15' - 28 g. Cascade na 5' i 28g. Cascade na 12 dni cichej. Cytrusy są jak dla mnie wyśmienite, zwłaszcza posmaki grejpfrutowe (mój ulubiony cytrus) ps. piwo w butelce zaledwie od 2 tyg. ;} Jak będzie później? Mam nadzieję, że lepiej... Edytowane 13 Lutego 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 no właśnie chmiel na cichą Może się skuszę i zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Nadejszła wiekopomna chwila :) warka nr XCVI, dnia 19.02.11, Imperial Russian Stout, Yeti. wielkość warki 10l. - słód pale ale - 3kg - słód amber - 0,4kg - słód monachijski - 0,4kg - słód czekoladowy - 0,2kg - słód carafa III - 0,02kg - słód Biscuit - 0,3kg - słód Brown - 0,3kg - słód carared - 0,1kg zacieranie: 53°C - 10min 62°C - 30min 72°C - 20min chmielenie: 1h chmielami: Amarillo, Cascade i Simcoe :) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Skończyłeś z lagerami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Nadejszła wiekopomna chwila :) warka nr XCVI, dnia 19.02.11, Imperial Russian Stout, Yeti. wielkość warki 10l. - słód pale ale - 3kg - słód amber - 0,4kg - słód monachijski - 0,4kg - słód czekoladowy - 0,2kg - słód carafa III - 0,02kg - słód Biscuit - 0,3kg - słód Brown - 0,3kg - słód carared - 0,1kg Jacer jaja sobie robisz? 220g palonych słodów (no chyba, że się z tą Carafą przepalcowałeś). Brak palonego jęczmienia. Co to za stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Pięknie pachnie, jak w palarni kawy. Przepis wzorowany na zachodnich piwowarach i tak zmniejszyłem. RIS ala Yeti, z ... Brew Doga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Brzeczka w fermentorze, drożdżaki zadane, podczas zciągania przez wężyk udało mi się spróbować. Piękny smak, kawowo-palony, spalenizna nie jest nachalna, porządna goryczka a z fermentora unosi się cytrusowy zapach chmielu Cascade. Będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się