Skocz do zawartości

Milicki Browar Rynkowy


jacer

Rekomendowane odpowiedzi

warka nr LXXXIX, dnia 11.12.10, Blond.

 

 

- słód pilzneński - 4,2kg

- słód monachijski I- 0,5kg

 

zacieranie:

55°C - 5 min

63°C - 30min

72°C - 25min

75°C - 1min

 

gotowanie 60min

chmiel Sybilla 8% - 30g

 

drożdże W1214

Edytowane przez jacer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr XC, dnia 18.12.2010, Dubbel.

 

- słód pilzneński 3,5kg

- słód pszeniczny jasny 0,5kg

- słód monachijski typ II 0,5kg

- słód melanoidowy 0,3kg

- słód karmelowy Strzegom - 0,5kg

- słód Carared 0,5kg

- cukier karmelizowany 0,5kg

- rodzynki 0,1kg

 

- chmiel Marynka 25g

- chmiel aromatyczny 20g

 

 

 

zacieranie:

 

52st. C - 15min

dolewka 5l wrzącej wody

63st. C - 30min

71st. C - 30min

 

Dopisek: pamiętając o problemach z dekantacja brzeczki przez wężyk (rodzynki zatykały go) tym razem rodzynki zostały wygotowane w niewielkiej ilości wody. Warto je posiekać aby łatwiej wyszły z nich dobroci.

Edytowane przez jacer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dubbel zabutelkowany do bączków.

 

Warka nr XCI, dnia 08.01.11, Sterke Blonde

 

- słód pilzneński - 4,8kg

- słód Carapils - 0,25kg

- cukier - 1,0kg

 

35 g Marynka 60'

25 g Saaz 4% 15'

20 g Saaz 4% 0'

 

 

zacieranie:

 

55°C - 15 min

64°C - 60min

 

gotowanie 90 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka nr XCIII, dnia 21.01.11, IPA

 

 

- słód pale ale - 4,5kg

 

 

zacieranie:

 

54°C - 15min

63°C - 70min

73°C - 5min

 

gotowanie:

60min

 

- chmiel Amarillo 8,6% - 15g - 60min

- chmiel Amarillo 8,6% - 15g - 40min

- chmiel Amarillo 8,6% - 5g - 15min

- chmiel Cascade - 4,6% - 20g - 15min

- chmiel Cascade - 4,6% - 10g - 5min

 

drożdże: London ESB

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka nr XCIV, dnia 02.02.11, IPA

 

 

- słód pale ale - 4,5kg

 

 

 

zacieranie:

 

54°C - 10min

66°C - 60min

73°C - 1min

 

gotowanie:

60min

 

- chmiel Amarillo 8,6% - 40g - 60min

- chmiel Amarillo 8,6% - 15g - 45min

- chmiel Cascade - 4,6% - 20g - 15min

- chmiel Cascade - 4,6% - 10g - 5min

 

 

gęstwa ESB.

Edytowane przez jacer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka nr XCIV, IPA

 

zabutelkowane. Fajnie goryczkowe, trzeba jeszcze popracować nad większym cytrusowym aromatem. Mimo, że piwo stało na cichej w 10°C jest całkowicie odgazowane. (informacja dla bąmblarzy) więc poszła uczciwa dawka cukru z buraków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja właśnie otworzyłem dla testów butelkę piwa warzonego według przepisu - Scooby?s House Ale.

 

Chmielenie na aromat tam wyglądało tak:

- 28 g. Cascade na 15'

- 28 g. Cascade na 5'

i 28g. Cascade na 12 dni cichej.

 

Cytrusy są jak dla mnie wyśmienite, zwłaszcza posmaki grejpfrutowe (mój ulubiony cytrus)

 

ps. piwo w butelce zaledwie od 2 tyg. ;} Jak będzie później? Mam nadzieję, że lepiej...

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadejszła wiekopomna chwila :) :)

 

warka nr XCVI, dnia 19.02.11, Imperial Russian Stout, Yeti.

 

wielkość warki 10l.

- słód pale ale - 3kg

- słód amber - 0,4kg

- słód monachijski - 0,4kg

- słód czekoladowy - 0,2kg

- słód carafa III - 0,02kg

- słód Biscuit - 0,3kg

- słód Brown - 0,3kg

- słód carared - 0,1kg

 

zacieranie:

 

53°C - 10min

62°C - 30min

72°C - 20min

 

chmielenie: 1h

chmielami: Amarillo, Cascade i Simcoe

 

:):):) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadejszła wiekopomna chwila :) :)

 

warka nr XCVI, dnia 19.02.11, Imperial Russian Stout, Yeti.

 

wielkość warki 10l.

- słód pale ale - 3kg

- słód amber - 0,4kg

- słód monachijski - 0,4kg

- słód czekoladowy - 0,2kg

- słód carafa III - 0,02kg

- słód Biscuit - 0,3kg

- słód Brown - 0,3kg

- słód carared - 0,1kg

Jacer jaja sobie robisz? :) 220g palonych słodów (no chyba, że się z tą Carafą przepalcowałeś). Brak palonego jęczmienia. Co to za stout?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brzeczka w fermentorze, drożdżaki zadane, podczas zciągania przez wężyk udało mi się spróbować. Piękny smak, kawowo-palony, spalenizna nie jest nachalna, porządna goryczka a z fermentora unosi się cytrusowy zapach chmielu Cascade. Będzie dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.