Jump to content

Dobry wieczór.

Lasek

Recommended Posts

Witam, 

To mój pierwszy post więc chciałbym się przedstawić. 

Jestem Marcin i mieszkam w Oslo, od mniej więcej pół roku czytam, myślę, czytam, rozmawiam z znajomym który warzy od kilku lat, jeszcze trochę czytam. I doszedłem do wniosku, że najwyższy czas spróbować samodzielnego warzenia piwa. 
Przy okazji świątecznej wizyty w Polsce zamierzam kupić wszystko co potrzebne i od nowego roku ostro ruszyć z własnym piwem.

Na pewno jak wszyscy młodzi piwowarzy będę miał mnóstwo pytań, ale na razie staram się czytać istniejące już tematy, i  nie zaśmiecać forum (jak na razie znalazłem tam odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania). 

Mam jeszcze jedno ważne pytanie, czy są tu jakieś osoby z Oslo lub okolic?

Czy jest jakiś temat w którym piwowarzy przebywający za granicą mogą się szukać?

Pozdrawiam i liczę, że po nowym roku będę już mógł się pochwalić osiągnięciami. 

@Lasek

przepraszam za OT, ale wywołany do tablicy

No a jak mam sprawdzić kto jest w mojej okolicy skoro po kliknięciu na ikonę nic się nie dzieje?

odpowiadam

1. po kliknięciu w jaką ikonę?

2. co się ma dziać?

Mapa piwowarów to mapa  z zaznaczonymi lokalizacjami piwowarów, którzy je tam umieścili.

U mnie przynajmniej, jak kliknę na tej mapie, na ikonkę piwowara to się otwiera małe okienko z jakimiś tam informacjami o piwowarze.

Może to mało, ale zawsze coś :)

A jakie są możliwości zakupu surowców piwowarskich w Norwegii?

że się wetnę ;)

z tego co gadają inne "niby norki" to nie ma problemu (poza ceną dla nas wysoką) z zakupami w ich internetowych sklepach.

Odpowiem wam obu w jednym poście. 

Więc jest tu co najmniej jeden sklep który ma bardzo duży wybór nie odbiegający od polski sklepów. Może poza tym, że niema słodów z Strzegomia :-)

Ceny są wyższe niż w Polsce, ale relatywnie do zarobków tutejszych są niższe niż w Polsce. 

A gdyby próbować je porównywać do cen craftowych piw to za wartość 5 piw kupujemy surowce na warkę 20/25 litrów fajnego piwa chmielonego amerykańskim chmielem. 

Do tego znam co najmniej jeden browar (Nøgne-Ø), który bez problemu udostępnia za darmo swoje drożdże. 

Nie wiem czy inne crafty też tak nie robią, będę się orientował w tej sprawie bo w Oslo i okolicy parę ich jest. 

• 1 month later...

Hejka, ja też siędzę w Norge i też w Oslo i tak chciałem podpytać o drożdże z browaru, jak to sobie można załatwić i czy daja co mają pod ręką czy da się jakieś fajne coś od nich dostać? :)

Znalazłeś może skrzynkę na półlitrówki prócz sklepów piwowarskich?