Nomad Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Uwaga. Tak samo dzieje się z termometrem z biowinu, dostepnym w sklepach piwowarskich i marketach. Wygląda tak samo i zalewa się również tak samo:-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Tak wygląda owy czujnik w tym termometrze: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Uwaga. Tak samo dzieje się z termometrem z biowinu, dostepnym w sklepach piwowarskich i marketach. Wygląda tak samo i zalewa się również tak samo:-/ Jedyne co Biowinowi wyszło w miarę ok to śrutownik i to tylko ze względu na cenę bo cała reszta ich produktów jest niestety kiepska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 wiadra są ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Tak wygląda owy czujnik w tym termometrze: A tak wygląda jeszcze nie zalutowany w takiej samej obudowie DO-35 , wstawiłem pierwszy lepszy z brzegu nie w tym nominale co w ikejowskim ale nie o to chodziło . DKF303B5 Termistor NCT 30Kohm @ 25'C DO-35 :: SM Elektronik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ja wiem że DS18B20 to cyfrowy termometr, który posiada termistor, chodziło i o to że nie spotkałem się z takim jak na moim zdjęciu, wszystkie były takie zwykłe, wyglądające jak kondensator tantalowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Gdzie dokupić zalaną sondę? Chodzi mi o ten element pomiarowy do wlutowania.. Dwa termometry utopiłem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Jak już chcesz kupić nowy czujnik temperatury, to prawdopodobnie rolę tego elementu pełni termistor i pod tym hasłem trzeba szukać (bo nie wiem jaki masz konkretnie). Ale zalany czujnik jest najczęściej do odratowania. Rozmontuj sondę, osusz czujnik i będzie działo. Samą gilzę sondy można szybciej wysuszyć suszarką, by przyśpieszyć proces parowania. Do montażu użyj trochę termo pasty i ponownie zmontuj. Przy czym warto zabezpieczyć teraz połączenie gilzy i przewodu rurką silikonową, a same brzegi silikonem spożywczym/akwarystycznym takim do 300 stopni (patent wyczytany na tym forum, działa jak trzeba). Jak uszkodzisz znacznie gilzę przy demontażu sondy (Ikea niestety ma mechanie), to możesz kupić bardziej trwałą np tutaj: http://destylandia.pl/index.php?id_product=2303&controller=product&search_query=sonda&results=8(niestety w cenie drugiego termometru, ale za to już chyba na wieki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Ale zalany czujnik jest najczęściej do odratowania. Mój już nie jest do odratowania, bo zginął Wie ktoś może co to za termistor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Zerknij tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3268991.html, z tego co piszą były/są dwie wersje tego termometru. Może Ci to pomoże. Jest również szansa, że termorezystor/termoparę masz w gilzie - może się da ją lekko ogrzać i wystukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Ja miałem termorezystor, wiem, bo raz naprawiałem, a drugi raz zostawiłem na potem i jakoś zaginął. Podejrzewam kota, ale nie chce się skubany przyznać, tylko patrzy jakby nie rozumiał o co go pytam. Wiem, że to NTC, ale nie wiem jaka wartość. Pewno 5k albo 10k, ale może też być inna, a nie bardzo chce mi się eksperymentować. Jakby ktoś mógł zmierzyć rezystancję np. w 20oC i jakiejś innej - najlepiej 0oC, to bym wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) W termometrze z Ikei termorezystor 50k . Żadna wielka filozofia tam nie zastosowana , można stosować w obudowie średnica której nie przekracza 2-2,5mm , warto wybierać z tolerancją 1% lub mniejszą , bo są też z 5% a to już lipa straszna . P.s co do odnośnika d elektrody ..... hm jak zawsze tam tylko bełkot , od dawna bez sensu IMHO. Edytowane 9 Listopada 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Dwa termometry utopiłem.. Dzięki za odpowiedzi! Szczęśliwie dla mnie, po wyschnięciu, termometry działają ponownie prawidłowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 W termometrze z Ikei termorezystor 50k . Żadna wielka filozofia tam nie zastosowana , można stosować w obudowie średnica której nie przekracza 2-2,5mm , warto wybierać z tolerancją 1% lub mniejszą , bo są też z 5% a to już lipa straszna . P.s co do odnośnika d elektrody ..... hm jak zawsze tam tylko bełkot , od dawna bez sensu IMHO. Jednak 50k... OK, dzięki wielkie . Co do elektrody, to też tak uważam, czasem może trochę naprowadzą na trop, ale i tak trzeba samemu poszukać. dyers_eve 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) To ten termistor? Termistor NCT 30Kohm @ 25'C DO-35 edyta: widzę, że jednak nie ten.. ten z allegro jest w wersji 30kohm.. Edytowane 9 Listopada 2016 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyers_eve Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 lgorek - masz może możliwość zmierzenia wartości tego termistora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 masz może możliwość zmierzenia wartości tego termistora? było już podane W termometrze z Ikei termorezystor 50k . Żadna wielka filozofia tam nie zastosowana , można stosować w obudowie średnica której nie przekracza 2-2,5mm ,warto wybierać z tolerancją 1% lubmniejszą , bo są też z 5% a to już lipa straszna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Próbował ktoś zrobić tą sondę od zera? Z zebranych tu informacji wydaje się to na tyle proste, że aż podejrzane: - termistor 5k; - wtyk microjack; - rurka, np kapilarna miedziana 2 - 2,5mm - przewód (np. w osłonie silikonowej); Gotowych gilz w tym rozmiarze nie namierzyłem, ale może... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Dziś testowałem nowy termometr z iKEI ( ten z hermetyczną sondą ) tam zastosowali termistor o innym nominale , tak że te termometry stary i nowy mają nie kompatybilne sondy ( podejrzewam że poszli za normalnością i zastosowali standardowe sondy ) . Jak by co dziś wieczorem sprawdzę i napiszę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Byłbym wdzięczny za info co w "nowym" siedzi. Chętnie sobie dostrugam dodatkowe sondy w innych długościach, a tą do mięsa zostawię żonie do mięsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Sprawdziłem 200K , czyli 4x więcej jak w starszym modelu a co najgorsze to i tak nie znormalizowane . Edytowane 19 Stycznia 2017 przez czeburaszka710 Kòpôcz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Czyli jedyna droga zakupu to zamawiane z Azji? Chyba wezmę paczkę 50szt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Kurde, czy możliwe że mi Ikeowski termometr o 2 stopnie zawyża? Miał ktoś tak? Dodam tylko że baterie dałem słaba bo pod ręką nowej brak. Edit: dobra, alarm odwołany, nowa bateria poprawiła odczyt. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Stycznia 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolsport Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Wiesz co nie zdziw sie jak cie oklamie o 5 st i zatrzesz w 72 st a nie w 67 . Kup porządny termometr bo wzorcowany. Na allegro kupiłem taki za 120zl. I zapominasz o problemie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Na te urodziny była kapslownica HD, za rok może być i termometr hehe A tak ogólnie to zawsze warze na dwa termometry, analogowy i cyfrowy tak w razie W. Ostatnio właśnie padł mi elektryczny podczas gotowania ale całe szczęście był ten drugi. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Stycznia 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi