GB... Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Dzięki uprzejmości p. Ludwika z firmy z okolic Kielc stałem się posiadaczem elementów najnowocześniejszego filtratora. Wkrótce zmontuję w nowym pojemniku filtrator i zdam relację. Powiem, że wygląda to sito super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Kawał porządnego sita . Byłem na ich stronie wcześniej , ale nie spodziewałem się że realizują też pojedyncze małe zamówienia . . Jeżeli nie tajemnica jaki koszt takiego sita npr. za m2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Realizują-pisałem, do nich na wiosnę ale cena mnie powaliła....Ale poczekajmy na odp GB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Dzięki uprzejmości p. Ludwika z firmy z okolic Kielc stałem się posiadaczem elementów najnowocześniejszego filtratora. Wkrótce zmontuję w nowym pojemniku filtrator i zdam relację. Powiem, że wygląda to sito super DSC08147_12-13-2015.jpg DSC08148_12-13-2015.jpg Pana Ludwika znam Sympatyczny gość. Kupowałem u nich siatkę z której zrobiłem sobie hop stopera i hop spidera, bo zlecenie im trochę kosztuje Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Masz prawo być zajarany bo to naprawdę porządna rzecz! Swój kawałek sita kupiłem okazyjne na aukcji na OLX'e, jednak i tak był to spory wydatek taki, że nawet nie ryzykowałem ręcznego cięcia tylko do sumy kosztów przeznaczonych na sito dołożyłem jeszcze cięcie waterjet'em. Jednak nie żałuje żadnej wydanej złotówki w tym temacie, kranik spustowy w kadzi mam 1/4 cala czyli nie duży a i tak zazwyczaj podczas filtracji muszę go przykręcać. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Ktoś ma informacje o cenie i możecie opisać jak się sprawdza w praktyce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Jeszcze nie wykonałem, na pewno zdam fotorelację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Też jestem chętny jak coś to zostawię namiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Ktoś ma informacje o cenie i możecie opisać jak się sprawdza w praktyce? Chyba nic lepszego nie wymyślono , tak mi się wydaje. Do tej pory robiłem tylko piwa na jednym typie zasypu na słodzie głównie pilzneńskim: 3-3.5 kg na litr wody, 14.5 kg słodu + 50 litrów wody (7 litrów wchodzi na podbicie pod sito). Wysładzam do 65 litrów i wychodzi wtedy 12-14 Blg (po gotowaniu 14-16 Blg). Zawór (1/4 cala) odkręcam tak maksymalnie do połowy i wysładzam te 66 litrów tak przez godzinkę, ale jakbym odkręcił na maksa do chyba w 10 minut zeszło, nie wiem oczywiście nie próbowałem tak nigdy robić ale nigdy na takim zasypie nie miałem żadnych problemów. Pewnie wiele zależny od proporcji powierzchni do objętości kadzi. U mnie sito ma 54 cm średnicy a zacieru jest na nim 20-25 cm - zawsze znajdzie jakieś tam ujście. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zawór (1/4 cala) odkręcam tak maksymalnie do połowy i wysładzam te 66 litrów tak przez godzinkę, ale jakbym odkręcił na maksa do chyba w 10 minut zeszło No to czemu nie korzystasz z jego możliwości? 35l warkę to ja na sraczwężyku wysładzam w max 20-25minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zawór (1/4 cala) odkręcam tak maksymalnie do połowy i wysładzam te 66 litrów tak przez godzinkę, ale jakbym odkręcił na maksa do chyba w 10 minut zeszłoNo to czemu nie korzystasz z jego możliwości? 35l warkę to ja na sraczwężyku wysładzam w max 20-25minut Wysładzam te 60-kilka litrów przez godzinę...dlaczego? Utkwiła mi w pamięci gdzieś kiedyś taka wartość "1 litr na 1 minutę" wyczytałem chyba na forum ... o tu np.: "gdy filtrat jest już klarowny ustalamy szybkość filtracji na ok 1/2-1L/min." http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wysładzanie Może faktycznie warto by zaoszczędzi trochę czasu i pocisnąć na maksa - musiałbym sprawdzić czy nie zacznie lecieć mętna brzeczka a do tej pory nie chciałem ryzykować. Druga sprawa to wydajność, ostatnio odkręciłem zawór trochę odważniej i Blg z 16 spadło do 14 - prawdopodobnie przy takim szybszym wysładzaniu tworzą się "kanały" w złożu. Ważne jest żeby w pierwszym momencie odkręcić zawór na maksa, żeby wypłukać pod ciśnieniem mąkę znajdującą się pod sitem i w kraniku. Zazwyczaj zawracam pierwszych 5 litrów, odkręcone na całość leci z ...30 sekund takie 5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zawór 1/4 cala i 5 litrów w 30 sekund? Niemożliwe Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 W kadzi mam z 50 litrów, po odkręceniu zaworu w pierwszej chwili jest wyraźnie większe ciśnienie, niż pod koniec wysładzania gdy napór słupa cieczy jest już mały - wtedy to faktycznie "na luzie" bez ciśnienia to kranik jest wąskim gardłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Ile kosztuje i czy ktoś to sprzedaje? Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Trochę to trwało ale wykonałem filtrator i warzę piwo. Jest dobrze ale dziś było tylko 2.9 zasypu (2.7 kg pszenicy kiełkowanej i wędzonej 'made in GB'). Następnym razem może będzie większy zasyp i napiszę jak jest. Zapomniałem dodać, że mam siatkę na filtratora chmielin: kwasówka 304, 300mikronów, mały rulonik na fotce. Coś z niego wykombinuję Edytowane 13 Lutego 2016 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Bardzo zazdroszczę koledze FD z filtra szczelinowego, poluję na taki do gara 100l. Zapomniałem dodać, że mam siatkę na filtratora chmielin: kwasówka 304, 300mikronów, mały rulonik na fotce. Coś z niego wykombinuję Mam trochę różnych siatek kwasoodpornych ale wczoraj użyłem grubszej ponieważ udało się zrobić to bez użycia dodatkowych elementów spajających. Ciekaw jestem czy poradzi sobie z granulatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Erikos, zadzwoń do firmy tej co kupiłem elementy, może coś wykombinują . Moja siatka ma 40cm na 40 cm, więc coś płaskiego na nitach lub śrubkach zrobię, w środku jakieś rurki ponacinane (może mój zabytkowy filtrator rurkowy miedziany). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Nadal używane, niestety plastik osady chyba na stałe przyjął ale to nie przeszkadza. Sito działa idealnie i nie ma zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się