603przemek Posted December 19, 2015 Share Posted December 19, 2015 (edited) Witam Kolegów, wczoraj otworzyłem pierwszą butelkę swojego pale ale. Niestety okazało się, że goryczka jest dużo mniejsza niż zakładałem. Sądzę, że gdzieś w granicach 20-25 IBU, może nawet mniej. Nie wiem gdzie leży przyczyna. Zasyp był taki: 4kg pale ale 0,35 kg - karmelowy jasny Zacierałem 60 minut na słodko w temperaturze 68-70 (miało być trochę mniej, ale niestety termometr mi trochę szwankował) Chmielenie 60 minut: 40g - marynka 60' 40g lubelski 5' Po gotowaniu wyszło 17l o gęstości 14BLG. Drożdże Danstar nottingham. Fermentacja w temp. 16-18 stopni. Odfermentowało do 3 BLG. Zgodnie z brewness.com, wyliczyłem, że będzie 49IBU. Niestety nie ma opcji, żeby tyle było. Gdzie może leżeć przyczyna? Chmiel w granulacie, zbiór 2014, do momentu warzenia trzymany w zamkniętym fabrycznie pojemniku w zamrażarce. Dodam jeszcze, że podczas przelewania na cichą goryczka była dużo wyższa. Od rozlewu do otwarcia butelki minęły 3 tygodnie. Edited December 19, 2015 by 603przemek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 19, 2015 Share Posted December 19, 2015 Liczenie IBU to trochę loteria. Po pierwsze nigdy nie wiesz ile dokładnie Twój chmiel ma alfa-kwasów, na opakowaniu masz tylko szacunki. Po drugie te wzory co mamy w programach są stare i mało dokładne. Po trzecie roczny chmiel nie ma tyle alfa-kwasów ile miał na początku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
603przemek Posted December 19, 2015 Author Share Posted December 19, 2015 Kolejne cenne doświadczenie. Szkoda tylko że wyszło mi piwo z goryczką na poziomie tyskiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted December 19, 2015 Share Posted December 19, 2015 a może zacierałeś na słodko i dlatego odczuwalna goryczka jest mniejsza Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Jak zacierane? 40g to trochę mało, goryczka opada podczas leżakowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 po mojemu też sporo karmelu Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwzd Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 (edited) Patrząc po recepturze (zacierane na słodko, dość wysokie blg początkowe, roczny chmiel) nie widzę nic dziwnego w tym, że odczuwalna goryczka jest niska. Edited December 20, 2015 by gwzd Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Skoro piszesz iż piwo miało większą goryczkę podczas przelewania na cichą, to może gdzieś popełniłeś błąd w tym temacie. Jak np. Przelewanie, butelki (jakie? brązowe, jasne), leżakowanie w jakiej temp.? Musisz sam odpowiedzieć sobie "Czy wszystko zrobiłem dobrze od momentu przelewania na cichą" ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwzd Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Skoro piszesz iż piwo miało większą goryczkę podczas przelewania na cichą, to może gdzieś popełniłeś błąd w tym temacie. Jak np. Przelewanie, butelki (jakie? brązowe, jasne), leżakowanie w jakiej temp.? Musisz sam odpowiedzieć sobie "Czy wszystko zrobiłem dobrze od momentu przelewania na cichą" ? Co ty pierdzielisz za przeproszeniem Przecież goryczka maleje wraz z czasem, a dodatkowo po fermentacji w piwie mogły się jeszcze unosić fizycznie drobinki chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Jak goryczka maleje wraz z czasem a piwo jest butelkach to co to jest za etap? Leżakowanie, dojrzewanie ? Jak zwał tak zwał Wszyscy wypowiadający się skupili na zacieraniu, chmielu że z tamtego roku (fakt trochę mało) i inne tam. A jemu goryczka uciekła po przelaniu. Więc gdzieś tutaj jest problem. Może piwo natlenił podczas przelewania? I powstał "płaski smak" Nie wiem, jak zlewał kuli czarodziejskiej nie mam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwzd Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Wszyscy wypowiadający się skupili na zacieraniu, chmielu że z tamtego roku (fakt trochę mało) i inne tam. A jemu goryczka uciekła po przelaniu. Więc gdzieś tutaj jest problem. Może piwo natlenił podczas przelewania? I powstał "płaski smak" Nie wiem, jak zlewał kuli czarodziejskiej nie mam. Wybacz, ale najwyraźniej sam masz zbyt małą wiedzę o procesach zachodzących w piwie, więc uprzejmie cię proszę - nie dawaj rad innym. Bo nie masz jeszcze na tyle dużego doświadczenia. Tu nie ma żadnego problemu, po prostu goryczka maleje wraz z czasem. To żadne czary mary ani wynik jakiegokolwiek błędu, najzwyczajniej w świecie każde piwo się tak zachowuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green Fox Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Tu nie ma żadnego problemu, po prostu goryczka maleje wraz z czasem. Przepraszam, że się wtrącę, ale kolegę się gani, a samemu stawia dość dyskusyjne tezy... Goryczka maleje z czasem i to jest fakt niezaprzeczalny - ale ten czas liczy się raczej w miesiącach, niż tygodniach. Po trzech tygodniach piwo w zasadzie ładnie nam się układa, czasami jest to czas po którym dopiero wychodzą na wierzch pewne aromaty chmielu. Goryczka zaczyna maleć zauważalnie dopiero po ok. pół roku leżakowania (w zależności od gatunku piwa, początkowego poziomu goryczki, itp.) Jeżeli chodzi o odczucia 603przemek - przy próbowaniu piwa w trakcie przelewania na cichą najprawdopodobniej w piwie mogły unosić się chmieliny (często niewielka część chmielin z warzenia przedostaje się do burzliwej np. w trakcie zlewania znad whirpoola), co znacznie podnosi wrażenie goryczki. Raczej nie powinno się oceniać poziomu goryczki w brzeczce/zielonym piwie - to właśnie test po ok. dwóch tygodniach od rozlewu jest pierwszym miarodajnym jaki możemy mieć. Temat za to działa w drugą stronę - jeżeli zielone piwo wydaje nam się zbyt słodkie - to niestety raczej w gorzkie już się nie zamieni i można pomyśleć np. o herbatce chmielowej na cichą. Z mojego doświadczenia tak temat wygląda i często podobne objawy obserwowałem w swoich piwach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwzd Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Tu nie ma żadnego problemu, po prostu goryczka maleje wraz z czasem. Przepraszam, że się wtrącę, ale kolegę się gani, a samemu stawia dość dyskusyjne tezy... Goryczka maleje z czasem i to jest fakt niezaprzeczalny - ale ten czas liczy się raczej w miesiącach, niż tygodniach. Po trzech tygodniach piwo w zasadzie ładnie nam się układa, czasami jest to czas po którym dopiero wychodzą na wierzch pewne aromaty chmielu. Goryczka zaczyna maleć zauważalnie dopiero po ok. pół roku leżakowania (w zależności od gatunku piwa, początkowego poziomu goryczki, itp.) Jeżeli chodzi o odczucia 603przemek - przy próbowaniu piwa w trakcie przelewania na cichą najprawdopodobniej w piwie mogły unosić się chmieliny (często niewielka część chmielin z warzenia przedostaje się do burzliwej np. w trakcie zlewania znad whirpoola), co znacznie podnosi wrażenie goryczki. Raczej nie powinno się oceniać poziomu goryczki w brzeczce/zielonym piwie - to właśnie test po ok. dwóch tygodniach od rozlewu jest pierwszym miarodajnym jaki możemy mieć. Temat za to działa w drugą stronę - jeżeli zielone piwo wydaje nam się zbyt słodkie - to niestety raczej w gorzkie już się nie zamieni i można pomyśleć np. o herbatce chmielowej na cichą. Z mojego doświadczenia tak temat wygląda i często podobne objawy obserwowałem w swoich piwach. W drugim akapicie piszesz dokładnie to, o co mi chodziło. Ponadto po przelaniu do butelek w piwie również unoszą się różne osady (głównie drożdże, ale nie tylko) i dopóki nie wysedymentują - także mają wpływ na odczuwanie poziomu goryczki. To także miałem na myśli pisząc, że goryczka maleje wraz z czasem. W domowym warzeniu nie ma takich możliwości pozbywania się niechcianych osadów jak choćby w piwowarstwie rzemieślniczym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green Fox Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Chciałem tylko podkreślić, że z czego innego wynika początkowy spadek odczuwalnej goryczki w stosunku do zielonego piwa (sedymentacja osadów chmielin, ich filtrowanie w trakcie kolejnych przelań piwa cicha -> rozlew), a z czego innego to co nazywamy spadkiem goryczki w gotowym piwie (procesy chemiczne prowadzące do rozpadu związków odpowiedzialnych za goryczkę po dłuższym czasie leżakowania) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 trzeba wziąć pod uwagę jeszcze że jak się próbuje piwo przy rozlewie nie jest "gazowane" i zazwyczaj ma sporo wyższą temperaturę jak przy normalnym serwowaniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now