Szaki Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Witam, Dziś zakupiłem surowce do mojej drugiej warki ze słodów, tak jak w temacie ma być to Sweet Stout. Mam obawy że czegoś może być za mało i nie będzie to takie jakie ma być. Co o tym myślicie?? coś z tego będzie?-Słód Pale ale 3,7 kg-Słód czekoladowy 0,5 kg-Słód karmelowy ciemny 0,5 kg-Jęczmień palony 0,3 kg-Laktoza 0,5 kg-Chmiel Northdown 25 g-Drożdże s-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Moim zdaniem tych słodów ciemnych jest za dużo, ja bym zostawił tylko tą czekoladę a jęczmień wyrzucił. I karmelu dał połowę z tego co masz wpisane. Edytowane 23 Grudnia 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szaki Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 hmmmmm.... a jesteś w stanie napisać mi jak mniej więcej powinien wyglądać proces warzenia? tzn czy do gara odrazu wrzucić słód czekoladowy i karmel? i jak i kiedy dodać laktoze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zakładam że będziesz zacierał ok. 60 minut, to ciemne wrzuć10 min. przed końcem. Laktozę ok. 10 minut przed końcem gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 E tam, wszystko do gara. To ma być stout a nie Brown ale. Lary 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zostaw tak jak jest - to ma być stout, a do tego sweet . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Jeżeli to jest czekoladowy ciemny to ma 1200ebc więc będzie czarne i stoutowe i ten j palony bymwyrzucił. Jeżeli jasny to zasyp jest dobry i bez zmisn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Dla mnie jęczmień palony to obowiązkowy składnik stouta, już szybciej ten czekoladowy bym wyrzucił, ale po co? Nie spotkałem się jeszcze ze zbyt czarnym stoutem i sądzę, że przy takim zasypie do "zbyt czarnego" będzie jeszcze daleko. Oczywiście palone proponuję wrzucić od początku do gara, razem z innymi słodami. Jedyna rzecz, jaka mnie w tym zasypie zastanawia, to jak ciemny jest ten karmelowy? Jeżeli to jakiś Special B albo coś w tym stylu, to faktycznie będzie go być za dużo. Na Twoim miejscu dołożyłbym też trochę (0,5 kg?) płatków jęczmiennych, zamiast słodu Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Nie chodzi o czarność olo ale to jest prawie 20% zasypu w postaci ciembych słodów. Jak dla mnie, gdzie sam daję dużo ciemnych, to sweet stout z tego nie będzie. A ciemne od początku tak jak mówi olo stout to stout a bie jakieś black ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szaki Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 hmmm po długim namyślę stwierdzam że wrzucę do gara wszystko co wymieniłem i niech się dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się