Stefek Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Sprawa wygląda tak że trójniak 33 Blg zszedł do 16 Blg i jest nieprzyjemnie słodki. Czy możecie polecić jakieś mocne drożdże które by zjadły do jeszcze niższego Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Dosyp pożywki do drożdży i porządnie zamieszaj. Powinny znowu ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 ciężko wróżyć jakie były wcześniej i w jakich warunkach fermentowały.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Z tą pożywką to chyba jakiś żart, po spadku blg miodu o około 10 blg drożdże przestają przyjmować składniki odżywcze z zewnątrz. Napisz jakie drożdże, ile ich zadałeś, jak długo fermentują, w jakiej temperaturze, czy dodawałeś pożywki, jak tak to ile jakiej itp. Mi miody potrafiły pod koniec fermentacji schodzić 1blg/miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Właśnie zależy dużo jakie drożdże były dane, w samym miodzie brakuje składników odżywczych dla drożdży, i daje się więcej pożywki niż zwykle przy robieniu np. wina. U mnie bardzo często przy zastosowaniu Bayanusów, kiedy fermentacja staje albo zwalnia dosypuję trochę pożywki. Po dodaniu pożywki znowu zaczynają szamać. Jeżeli dodanie samej pożywki nie pomaga warto dodać trochę nowych drożdży a najlepiej gęstwę, można zrobić też starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Drożdże: http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-winiarskie-i-pozywki/drozdze-suszone-fermivin-pdm Fermentowało w 16-22 stopniach Celsiusza przez 3 miesiące Dałem pożywki około 15 gMiód jest już przelany na cichą i pyka raz na 20 min.Jedna paczka drożdży trafiła do około 30 litrów nastawu. Edytowane 28 Grudnia 2015 przez Stefek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się