Skocz do zawartości

Miód niedofermentował


Stefek

Rekomendowane odpowiedzi

Z tą pożywką to chyba jakiś żart, po spadku blg miodu o około 10 blg drożdże przestają przyjmować składniki odżywcze z zewnątrz.

Napisz jakie drożdże, ile ich zadałeś, jak długo fermentują, w jakiej temperaturze, czy dodawałeś pożywki, jak tak  to ile jakiej itp. Mi miody potrafiły pod koniec fermentacji schodzić 1blg/miesiąc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zależy dużo jakie drożdże były dane, w samym miodzie brakuje składników odżywczych dla drożdży, i daje się więcej pożywki niż zwykle przy robieniu np. wina. U mnie bardzo często przy zastosowaniu Bayanusów, kiedy fermentacja staje albo zwalnia dosypuję trochę pożywki. Po dodaniu pożywki znowu zaczynają szamać. Jeżeli dodanie samej pożywki nie pomaga warto dodać trochę nowych drożdży a najlepiej gęstwę, można zrobić też starter.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże:  http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-winiarskie-i-pozywki/drozdze-suszone-fermivin-pdm
 

 

Fermentowało w 16-22 stopniach Celsiusza przez 3 miesiące

 

Dałem pożywki około 15 g

Miód jest już przelany na cichą i pyka raz na 20 min.

Jedna paczka drożdży trafiła do około 30 litrów nastawu.

Edytowane przez Stefek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.