ceokiusz Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, właśnie szykuje się do drugiej warki i zastanawiam się nad jej chmieleniem. Według receptury z paczki na 20l wygląda to tak: bravo 35g - 60min cascade 20g - 15min cascade 25g - 15min citra 25g - 10 min citra 25g - 3min 15g cascade i 15g citry na cichą Jest to przepis ze składników z paczki na AIPA i jestem ciekaw czy coś byście pozmieniali? To moja 2 warka więc póki co uczę się na gotowcach. Wyszło mi z kalkulatora 78 IBU, czy to nie za dużo trochę? Jutro chcę warzyć i jak coś to polecę znów według receptury z paczki. Edytowane 29 Grudnia 2015 przez ceokiusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Wg mnie mało tego chmielu jest, zwłaszcza na cichą... ja bym dał tak: 60min - Bravo 35g 30 min- Cascade i Citra po 20g 10min - Cascade i Citra po 20g reszta chmielu na zimno. Jak skontrujesz słodyczą to 78IBU to wcale nie będzie dużo, tak się składa, że robiłem AIPA na tych samych chmielach co Ty tutaj wymieniłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Ja bym zaproponował takie rozwiązanie: bravo 35g - 60min citra 25g - 10 min citra 25g + cascade 25g- 0min Na zimno: ok 10 dni: 35g cascade i 15g citry + dokupił bym jeszcze po 50 g z każdego i również sypnął na zimno na jakieś 3 - 4 dni przed butelowaniem Chyba bym celował w goryczkę 60 - 70 IBU jak na początek. Ale to tylko dlatego, że nie znam tego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 rob tak jak napisali na instrukcji z TB. Swoja pierwsza warke robilem z tego zestawu i wyszlo bardzo dobre. Jak sam piszesz to twoje druga warka wiec nie kombinuj. Zrob najpierw tak a pozniej cos zmieniaj, bedziesz mial jakis punkt odniesienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Z tym, że to chmielenie zaproponowane na początku jest bez sensu. Czemu nabierać złych nawyków na starcie? Skąd wiadomo, że zestaw jest z TB? Edit: Może nie jest kompletnie bez sensu, ale wymaga małej korekty. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceokiusz Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Z tym, że to chmielenie zaproponowane na początku jest bez sensu. Czemu nabierać złych nawyków na starcie? Skąd wiadomo, że zestaw jest z TB? Edit: Może nie jest kompletnie bez sensu, ale wymaga małej korekty. Zestaw jest z TB Czyli proponujesz: bravo 35g - 60min citra 25g - 10 min citra 25g + cascade 25g- 0min Na zimno: ok 10 dni: 35g cascade i 15g citry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 dobre chmielenie . Ewentualnie dałbym zamiast na 0 to na 30minut na hop stand Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceokiusz Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 dobre chmielenie . Ewentualnie dałbym zamiast na 0 to na 30minut na hop stand Świeży jestem, co oznacza hop stand? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 http://www.piwo.org/topic/10132-artyku%C5%82-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceokiusz Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Czyli zmiana chmielenia nastąpi. Słody już w garze, 90min - 67* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 tylko pamiętaj to chmielenie ( hop stand ) odbywa się po gotowaniu jak schłodzisz brzeczkę do powiedzmy 77 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Nie komplikujmy. Wrzuć na 0'. Będzie dobrze. Tylko na zimno masz IMO za mało chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Tak czytam ten wątek i widzę, że dla wielu obecnie piwowarstwo sprowadza się do wrzucenia jak największej ilości chmielu... Ale czy to da pozytywny efekt, to już nie ma znaczenia... Zestaw jest z TB. Zrób zgodnie z instrukcją - to taka karmelowo-ciasteczkowa AIPA; jak na drugą warkę to idealna Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceokiusz Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 O rany, faktycznie ile ludzi tyle porad Dziękuje wszystkim za cenne uwagi przemyśle wszystkie propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Tak czytam ten wątek i widzę, że dla wielu obecnie piwowarstwo sprowadza się do wrzucenia jak największej ilości chmielu... Ale czy to da pozytywny efekt, to już nie ma znaczenia... Trafiłeś w dychę.... Ale nie ma nic gorszego jak doszukiwanie się aromatu chmielowego w AIPA. Ale to tylko moje zdanie. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceokiusz Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Piwo uwarzone, zastanawia mnie tylko niesamowita mętność. Po wysładzaniu piw bylo klarowne, ale po na chmieleniu strasznie zmętniało. Przelałem znad osadu chmieli (trochę go było) ale piwo i tak jest mętne. Rozumiem że sklaruje się po cichej, ale obawiam się że jak będę jeszcze chmielił na zimno to zów wrócę do punktu wyjścia z klarownością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 nie trykaj w butlach się wyklaruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Z jakiej słodowni masz słód bazowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceokiusz Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Z jakiej słodowni masz słód bazowy? Nie wiem z jakiej słodowni ale zestaw był z TB. W butelkach wiem że się kiedyś wyklaruje, ale osad na dnie butelki 0,5 może trochę zajmować. Normalnie wina klaruje grawitacyjnie, no ale to w zależności z jakich produktów trwa różnie - czasami nawet do paru miesięcy. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez ceokiusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 jak zestaw to pewnie strzegom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 To może być metne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceokiusz Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) To może być metne To z jakiej słodowni polecacie, żeby na przyszłość uniknąć tego zmętnienia? Edytowane 30 Grudnia 2015 przez ceokiusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Używam słodu pilzneńskiego ze Strzegomia i intensywnie chmielone na zimno AIPY i APY wychodzą mi klarowne lub lekko opalizujące (w przypadku gdy zlewałem na cichą by pobrać gęstwę). Jedno wyszło mętne, ale to dlatego, że koniecznie chciałem zabutelkować przed wyjazdem na święta i nie pozwoliłem opaść drożdzom oraz nie zrobiłem nawet małego cold crushingu. Metnością po gotowaniu bym się nie przejmował, pozwól piwu spokojnie dofermentować i powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Mat, poważnie masz takie doświadczenia, że piwa na strzegomskich słodach wychodzą mętniejsze niż na zagranicznych? Mógłbyś powiedzieć więcej na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Mat, poważnie masz takie doświadczenia, że piwa na strzegomskich słodach wychodzą mętniejsze niż na zagranicznych? Mógłbyś powiedzieć więcej na ten temat? Ostatnio kupiłem sobie 100 kg słodu z strzegomia Pale ale, pilzna i monacha i powiem, że tak klarowne piwa i brzeczkę zlewaną z gara po whirpoolu to ja dawno nie miałem Więc chyba to nie tak Mat, ale wiadomo partia partii nie równa, ale nie mam obecnie na co narzekać na strzegom, wydajność dobra, piwa dobre, klarowność bardzo dobra w cenie 60zł/25kg.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się