Jump to content

Użyć starej gęstwy, czy kupić nowe drożdże?

Recommended Posts

Mam problem.

Planuje dwie warki Irish Red Ale (13°) i nie wiem jakich drożdży użyć. Będę warzyć w połowie stycznia. Potem planuje jeszcze Whisky Stouta 17°) i RIS'a (26°) na tej gęstwie.

Nie wiem, czy kupić świeże drożdże (płynne albo S-04), czy użyć gęstwy, którą mam w lodówce.

Gęstwa jest zlana po cichej Irish Red Ale (13 listopada) z drożdży Fermentum Mobile FM-13 IRLANDZKIE CIEMNOŚCI. Dodawałem łyżkę tej gęstwy przy rozlewie Winter Stouta 25 grudnia. Jak wyciągnąłem ją z lodówki, to dosyć szybko część drożdży wypłynęło na wierzch piwa. Z tej gęstwy zrobiłby oczywiście starter na mieszadle.

Czy lepiej użyć takiej gęstwy, czy kupić nowe drożdże?

A czemu nowe? Chyba kupowałbym dokładnie te same drożdże.

EDIT: Jeśli kupowałbym nowe, to lepiej wziąć FM13, czy Wyeast 1728? A może znacie coś lepszego.

Pewnie na części którejś gęstwy przefermentuje też American Wheat, więc wychodzi 5 warek.

Edited by joonecky

Obawiałbym się o czystość gęstwy, jedno piwo na szybko pewnie bym zaryzykował ale więcej nie i to jeszcze do leżakowania.

Tak starą gęstwę sobie odpuść. Szkoda Twojego czasu i wysiłku.

EDIT: Jeśli kupowałbym nowe, to lepiej wziąć FM13, czy Wyeast 1728? A może znacie coś lepszego. Pewnie na części którejś gęstwy przefermentuje też American Wheat, więc wychodzi 5 warek.

Zamiast 1728 kup sobie łatwiejsze w opanowaniu 1056. Ostatnio używałem 1728 i pomimo tego, że mam naprawdę dobrą kontrolę temperatury i znam swój sprzęt, to miałem z nimi trochę problemów. Jakoś jednak przekonany jestem bardziej do 1056.