joonecky Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Mam problem. Planuje dwie warki Irish Red Ale (13°) i nie wiem jakich drożdży użyć. Będę warzyć w połowie stycznia. Potem planuje jeszcze Whisky Stouta 17°) i RIS'a (26°) na tej gęstwie. Nie wiem, czy kupić świeże drożdże (płynne albo S-04), czy użyć gęstwy, którą mam w lodówce. Gęstwa jest zlana po cichej Irish Red Ale (13 listopada) z drożdży Fermentum Mobile FM-13 IRLANDZKIE CIEMNOŚCI. Dodawałem łyżkę tej gęstwy przy rozlewie Winter Stouta 25 grudnia. Jak wyciągnąłem ją z lodówki, to dosyć szybko część drożdży wypłynęło na wierzch piwa. Z tej gęstwy zrobiłby oczywiście starter na mieszadle. Czy lepiej użyć takiej gęstwy, czy kupić nowe drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Do serii 4 piw kupiłbym nowe. Edytowane 1 Stycznia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) A czemu nowe? Chyba kupowałbym dokładnie te same drożdże. EDIT: Jeśli kupowałbym nowe, to lepiej wziąć FM13, czy Wyeast 1728? A może znacie coś lepszego. Pewnie na części którejś gęstwy przefermentuje też American Wheat, więc wychodzi 5 warek. Edytowane 1 Stycznia 2016 przez joonecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Obawiałbym się o czystość gęstwy, jedno piwo na szybko pewnie bym zaryzykował ale więcej nie i to jeszcze do leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Dzięki. W takim razie chyba za inwestuje w te Wyeast'y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Tak starą gęstwę sobie odpuść. Szkoda Twojego czasu i wysiłku. EDIT: Jeśli kupowałbym nowe, to lepiej wziąć FM13, czy Wyeast 1728? A może znacie coś lepszego. Pewnie na części którejś gęstwy przefermentuje też American Wheat, więc wychodzi 5 warek. Zamiast 1728 kup sobie łatwiejsze w opanowaniu 1056. Ostatnio używałem 1728 i pomimo tego, że mam naprawdę dobrą kontrolę temperatury i znam swój sprzęt, to miałem z nimi trochę problemów. Jakoś jednak przekonany jestem bardziej do 1056. joonecky 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Ale czy te 1056 nadadzą się do RISa? Nie padną od alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Ale czy te 1056 nadadzą się do RISa? Nie padną od alkoholu? A czytałeś co pisze o nich Wyeast? https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Faktycznie - nie sprawdziłem u źródła. W takim razie zdecyduję się na nie. Dzięki, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi