joonecky Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Mam problem. Planuje dwie warki Irish Red Ale (13°) i nie wiem jakich drożdży użyć. Będę warzyć w połowie stycznia. Potem planuje jeszcze Whisky Stouta 17°) i RIS'a (26°) na tej gęstwie. Nie wiem, czy kupić świeże drożdże (płynne albo S-04), czy użyć gęstwy, którą mam w lodówce. Gęstwa jest zlana po cichej Irish Red Ale (13 listopada) z drożdży Fermentum Mobile FM-13 IRLANDZKIE CIEMNOŚCI. Dodawałem łyżkę tej gęstwy przy rozlewie Winter Stouta 25 grudnia. Jak wyciągnąłem ją z lodówki, to dosyć szybko część drożdży wypłynęło na wierzch piwa. Z tej gęstwy zrobiłby oczywiście starter na mieszadle. Czy lepiej użyć takiej gęstwy, czy kupić nowe drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Do serii 4 piw kupiłbym nowe. Edytowane 1 Stycznia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) A czemu nowe? Chyba kupowałbym dokładnie te same drożdże. EDIT: Jeśli kupowałbym nowe, to lepiej wziąć FM13, czy Wyeast 1728? A może znacie coś lepszego. Pewnie na części którejś gęstwy przefermentuje też American Wheat, więc wychodzi 5 warek. Edytowane 1 Stycznia 2016 przez joonecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Obawiałbym się o czystość gęstwy, jedno piwo na szybko pewnie bym zaryzykował ale więcej nie i to jeszcze do leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Dzięki. W takim razie chyba za inwestuje w te Wyeast'y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Tak starą gęstwę sobie odpuść. Szkoda Twojego czasu i wysiłku. EDIT: Jeśli kupowałbym nowe, to lepiej wziąć FM13, czy Wyeast 1728? A może znacie coś lepszego. Pewnie na części którejś gęstwy przefermentuje też American Wheat, więc wychodzi 5 warek. Zamiast 1728 kup sobie łatwiejsze w opanowaniu 1056. Ostatnio używałem 1728 i pomimo tego, że mam naprawdę dobrą kontrolę temperatury i znam swój sprzęt, to miałem z nimi trochę problemów. Jakoś jednak przekonany jestem bardziej do 1056. joonecky 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Ale czy te 1056 nadadzą się do RISa? Nie padną od alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Ale czy te 1056 nadadzą się do RISa? Nie padną od alkoholu? A czytałeś co pisze o nich Wyeast? https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Faktycznie - nie sprawdziłem u źródła. W takim razie zdecyduję się na nie. Dzięki, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się