stjimmyjos Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Planuję uwarzyć IPA na chmielach Galaxy, Citra, Cascade, Centennial i El Dorado. Wymyśliłem coś takiego Słód: 6 kg Pale Ale 500 g Crystal 150 Chmielenie: Centennial 60 min 30 g El Dorado 10 min 15 g Cascade 10 min 15 g Centennial 10 min 15 El Dorado 5 min 15 g Galaxy 5 min 15g Galaxy i Citra po 15 g na flameout 0min potem chmielenie na zimno po 15 g Galaxy, Citry i Cascade. Coś zmieniać? Może część Galaxy wrzucić na 10 min? Jak Centennial sprawdza się w chmieleniu na goryczkę? Wychodzi w sumie jakieś 56 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Jeszcze zdradź w jakiej temperaturze będziesz zacierać, ile litrów i jakie BLG początkowe planujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Jeszcze zdradź w jakiej temperaturze będziesz zacierać, ile litrów i jakie BLG początkowe planujesz. 20 litrów, z brewtarget jakieś 16 blg i 56 IBU. Drożdże US-05 przy około 15 C może ciut mniej. Zacieranie jednotemperaturowe przy 67 stopniach. Karmel zmienię na jakiś inny i mniejszą ilość, jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Ja bym zatarł w niższej temperaturze, ale to moje subiektywne zdanie (lubię wytrawne piwa). A także dał znacznie więcej chmielu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zacieramy w 62-64 C przez 50-60 min. Potem 72 C przez 10 min. i na końcu wygrzew. Słód: 6 kg Pale Ale (Pilzneński też się nada) 200 g Crystal 150 Cukier 5% zasypu (200-300 g) Chmielenie: Centennial 60 min 30 g El Dorado 5 min 15 g Galaxy 5 min 15g Galaxy, Citra, El Dorado, Cascade, Centennial po 15 g na flameout 0min potem chmielenie na zimno (po 15 g Galaxy, Citry i Cascade)x2 w dwóch turach na 7 - 10 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Gory Jak Centennial sprawdza się w chmieleniu na goryczkę? Goryczka przyzwoita, ostatnio robiłem SH Centennial 50IBU i wyszło przyzwoicie. Typowo amerykańska, niezalegająca goryczka. Zacierałem w 66°C, US-05 zjadły z 16°Blg do 2,7°Blg, więc dosyć ładnie. Dałbym więcej na zimno, na 2 tury 6 - 3 dni. Cascade na pewno sie sprawdzi na zimno, nie wiem jak Galaxy i Citra. Jak masz Cascade więcej to śmiało sypnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 W jakim celu cukier, mat? Czy sztuczne podbijanie ekstraktu ma coś na celu oprócz podbicia alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Piwo będzie bardziej wytrawne. Podbije chmiel. Nawet robi robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zdecydowałem się użyć 6kg pale ale i jakieś 300g carahell, Chmielenie jeszcze do modyfikacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się