guciothebest Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Witam , uwarzyłem ostatnio Dry Stout ( Czarnuch ) wg przepisu Kamila Solucha z wiki , ale z innymi drożdżami mianowicie Drożdże WYEAST XL 1450 Denny`s Favorite i zebrałem gęstwę drożdżową teraz mam pytanie , która warstwa do są zdrowe drożdże wiem ,że pierwsza to oczywiście piwo problem mam z drugą warstwą tą ciemniejszą czy ona jest do wyrzucenia bo to są stare drożdże i czy tylko ta warstwa z jasnymi drożdżami jest dobra i dlaczego jej jest tak mało ? Gęstwę zebrałem po ośmiu dniach fermentacji (16-19 °C ) przy przelewaniu na cichą Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Wygląda na to, że masz bardzo mało tych drożdży. Według mnie to ta jasna warstwa. Ja zwykle płuczę gęstwę, wówczas warstwy wyglądają tak http://www.piwo.org/gallery/image/5422-dscn8320/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 To jest chyba duży słoik i dlatego wydaje się mało. Zawsze możesz przeplukac drożdze i będziesz miał wyraźniejsze warstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Podłączę się pod wątek. Ponieważ chciałbym niedługo zacząć zabawę z płynnimi drożdżami, które chciałbym użyć potem kilka razy chciałm przećwiczyć temat obsługi gęstwy na bezpiecznym materiale, czyli zebranej gęstwie z US-05 po American Wheat 11 Blg (1 miesiąc fermentacji burzliwej bez zlewania na cichą). Po paru h od zlania gęstwy do litrowego słoika i dolaniu 200ml czystej wody wygląda to tak: Za http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej: Przed zadaniem zlewamy ze słoika możliwie dużo płynu znad drożdży. Jeżeli drożdże nie były przemywane, należy łyżką zebrać możliwie dużo czystych, jasnych drożdży z wierzchu, zostawiając ciemny osad na dnie (czasem zupełnie na wierzchu jest jeszcze jedna, ciemna warstwa śmieci i martwych drożdzy, należy ją usunąć; zdrowe drożdże zawsze mają jasny kolor i kremową konsystencję). Nie bardzo potrafię oddzielić warstwę jasną od ciemnej, być może nie ma już zdrowych drożdży biorąc pod uwagę, że siedziało to miesiąc w fermentorze, ale może jednak coś doradzicie. Zlałem całe piwo znad drożdży, po paru dniach warstwa drożdży osiadła jeszcze mocniej i znów wydzieliło się 1.5cm piwa, które znów zleję. Czy taka gęstwa wygląda na zdrową i przydatną do użycia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Wygląda normalnie, używaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Wygląda normalnie, używaj. W sensie w sytuacji, w której nie jestem w stanie oddzielić części jaśniejszej od ciemniejszej cała ich objętość będzie ok? Zacząłem pomijać zlewanie cichą (oszczędność czasu, unikanie ryzyka infekcji i utleniania), zamiast tego przeciągam fermentację burzliwą na 3-4 tygodnie, czy tak przetrzymane drożdże nie będą szybciej się osłabiały? Edytowane 13 Stycznia 2016 przez tml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 ładuj wg kalkulatora i nabieraj od góry ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Cała objętość będzie ok. Sądzę, że po 3-4 tygodniach w fermentorze nie osłabią się na tyle, żeby były tego jakieś konsekwencje dla smaku piwa. Sam takich używam z dobrym rezultatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Dodam od siebie, że z czasem stopień odfermentowania tych drożdży maleje. Drożdże z czasem mają tendencję to hamowania podczas fermentacji, przez co się wydłuża. Profil aromatyczno/smakowy ok, ale są dosyć kłopotliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciothebest Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Panowie a czy to ze ta gęstwa była po Stout-cie nie ma wpływu na kolor drożdży ? I jeszcze jedno , będę warzył Sweet Stout jutro i czy robienie startera na brzeczce do Stouta będzie ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się