Wiatrol Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Witam po ostatniej Warce zostało mi trochę składników chciałbym je użyć do uwazenie prostego ale i tak: Pale Ale 5 kg zacieranie 68 stopni 70 minut Chmielenie. Junga 30g 60' Sybilla szyszka 30g 30 ' Sybilla szyszka 30g 15 ' Lubelski 30 g 0 ' Chłodzenie Wanna Drożdże safale US 04 BLG 12-14 Fermentacja w 20 stopniach Co o tym sadzicie ?? Każda uwagaa będzie mile widziana z racji tego że niewiele za mną warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Dawaj, będzie dobre. Zwykle, mocno chmielowe piwo do picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Dzięk w środę zacieram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Jak będziesz chłodził? 30g Sybilli dałbym razem z Lubelskim na 0'. Chyba, że zależy Ci na IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Sybilli zostaje mi jeszcze trochę to mogę dorzucić dodatkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Pozwolę sobie podpiąć się pod tak zatytułowanym tematem. Proszę o opinie i porady odnośnie tych receptur: 1) English Barleywine Wielkość warki: 25,000 L Sodownia Strzegom - pale ale Słód 5,000 kg Weyermann - Melanoiden Malt Słód 1,000 kg Biscuit Malt Słód 1,000 kg Sodownia Strzegom - karmelowy 300 Słód 150,000 g Castle Malting - Chteau - Aroma 100 EBC Słód 1,000 kg Carapils® Słód 1,000 kg Weyermann - Carabelge Słód 1,000 kg Kent Goldings 5,5% 30,000 g Aromatyczny 0,000 s Granulat 0, Northern Brewer 9,0% 70,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 38,5 Kent Goldings 5,5% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 5,2 2) Imperial IPA Wielkość warki: 25,000 L IBU 105 Sodownia Strzegom - pale ale Słód 7,000 kg Sodownia Strzegom - karmelowy 300 Słód 690,000 g Płatki Kukurydziane 400,000 g Sodownia Strzegom - pszeniczny Słód 400,000 g płatki ryżowe Słód 400,000 g Cukier 300,000 g Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Amarillo 9,5% 10,000 g Gotowanie 60,000 min Chinook 13,0% 25,000 g Gotowanie 50,000 min Equnox 13,6% 12,500 g Gotowanie 50,000 min Centennial 10,5% 12,500 g Gotowanie 40,000 min Simcoe 13,0% 12,500 g Gotowanie 30,000 min Amarillo 9,5% 15,000 g Gotowanie 30,000 min Citra 12,0% 12,500 g Gotowanie 30,000 min Equnox 13,6% 12,500 g Gotowanie 30,000 min Simcoe 13,0% 15,500 g Gotowanie 20,000 min Centennial 10,5% 17,000 g Gotowanie 20,000 min Citra 12,0% 17,000 g Gotowanie 10,000 min Equnox 13,6% 25,000 g Gotowanie 10,000 min Simcoe 13,0% 22,000 g Aromatyczny 0,000 s Centennial 10,5% 20,500 g Aromatyczny 0,000 s Mosaic 12,0% 25,000 g Aromatyczny 0,000 s Willamette 5,0% 25,000 g Aromatyczny 0,000 s Cascade (US) 6,0% 25,000 g Aromatyczny 0,000 s Amarillo 9,5% 25,000 g Aromatyczny 0,000 s Citra 12,0% 20,500 g Chmielenie na zimno 0,000 s Willamette 5,0% 25,000 g Chmielenie na zimno 0,000 s Mosaic 12,0% 25,000 g Chmielenie na zimno 0,000 s Cascade (US) 6,0% 25,000 g Chmielenie na zimno 0,000 s 3) Dry Stout Wielkość warki: 25,000 L pale ale 3,000 kg płatki żytnie 400,000 g jęczmień prażony 400,000 g Brown Malt (British Chocolate) 400,000 g czekoladowy 400 400,000 g Chmiele Fuggles 4,2% 25,000 g 30,000 min Northern Brewer 9,0% 10,000 g 60,000 min Challenger (GB) 7,0% 20,000 g 60,000 min wszystkie na drożdżach FM13 - Irlandzkie ciemności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 (edytowane) Pozwolę sobie podpiąć się pod tak zatytułowanym tematem. Strasznie nieczytelne wszystkie trzy wklejki. Wiki o surowcach do english barleywine pisze: Dobrze zmodyfikowany słód pale jest kręgosłupem zasypu, wraz z rozsądną ilością słodów karmelowych. Słody ciemne powinny być użyte z wielką rozwagą, jeśli w ogóle, gdyż kolor wzrasta przy długotrwałym gotowaniu. Ty dajesz ok. 40% karmelowych i 10% melanoidynowego. BYO opisując styl pisze tak: Klasyczne mocne ejle, warzone były wyłącznie z udziałem słodu pale, i piwowarzy domowi osiągnę dobre rezultaty robiąc to samo. Słód z jęczmienia dwurzędowego jest najlepszy, bez względu na jego pochodzenie (w Europie to akurat oczywiste). Możesz dodać słodów specjalnych takich jak crystal, monachijski, victory ale można dyskutować czy osiągniesz cokolwiek istotnego je dodając. Duża ilość słodu bazowego oraz kolor i smak pochodzący z długiego gotowania - będę się kłócił, że możesz wycisnąć tyle smaku ile potrzeba (z jakim dasz sobie radę) bez szukania czegoś więcej przez dodawanie słodów specjalnych. Nie wiem też czy jest sens chmielić na '0 - ja bym całość EKG dał na np. 20-15 minut. Edytowane 1 Czerwca 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 (edytowane) Pozwolę sobie podpiąć się pod tak zatytułowanym tematem. Proszę o opinie i porady odnośnie tych receptur: 1) English Barleywine Wielkość warki: 25,000 L Sodownia Strzegom - pale ale Słód 5,000 kg Weyermann - Melanoiden Malt Słód 1,000 kg Biscuit Malt Słód 1,000 kg Sodownia Strzegom - karmelowy 300 Słód 150,000 g Castle Malting - Chteau - Aroma 100 EBC Słód 1,000 kg Carapils® Słód 1,000 kg Weyermann - Carabelge Słód 1,000 kg Kent Goldings 5,5% 30,000 g Aromatyczny 0,000 s Granulat 0, Northern Brewer 9,0% 70,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 38,5 Kent Goldings 5,5% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 5,2 2) Imperial IPA Wielkość warki: 25,000 L IBU 105 Sodownia Strzegom - pale ale Słód 7,000 kg Sodownia Strzegom - karmelowy 300 Słód 690,000 g Płatki Kukurydziane 400,000 g Sodownia Strzegom - pszeniczny Słód 400,000 g płatki ryżowe Słód 400,000 g Cukier 300,000 g Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Amarillo 9,5% 10,000 g Gotowanie 60,000 min Chinook 13,0% 25,000 g Gotowanie 50,000 min Equnox 13,6% 12,500 g Gotowanie 50,000 min Centennial 10,5% 12,500 g Gotowanie 40,000 min Simcoe 13,0% 12,500 g Gotowanie 30,000 min Amarillo 9,5% 15,000 g Gotowanie 30,000 min Citra 12,0% 12,500 g Gotowanie 30,000 min Equnox 13,6% 12,500 g Gotowanie 30,000 min Simcoe 13,0% 15,500 g Gotowanie 20,000 min Centennial 10,5% 17,000 g Gotowanie 20,000 min Citra 12,0% 17,000 g Gotowanie 10,000 min Equnox 13,6% 25,000 g Gotowanie 10,000 min Simcoe 13,0% 22,000 g Aromatyczny 0,000 s Centennial 10,5% 20,500 g Aromatyczny 0,000 s Mosaic 12,0% 25,000 g Aromatyczny 0,000 s Willamette 5,0% 25,000 g Aromatyczny 0,000 s Cascade (US) 6,0% 25,000 g Aromatyczny 0,000 s Amarillo 9,5% 25,000 g Aromatyczny 0,000 s Citra 12,0% 20,500 g Chmielenie na zimno 0,000 s Willamette 5,0% 25,000 g Chmielenie na zimno 0,000 s Mosaic 12,0% 25,000 g Chmielenie na zimno 0,000 s Cascade (US) 6,0% 25,000 g Chmielenie na zimno 0,000 s 3) Dry Stout Wielkość warki: 25,000 L pale ale 3,000 kg płatki żytnie 400,000 g jęczmień prażony 400,000 g Brown Malt (British Chocolate) 400,000 g czekoladowy 400 400,000 g Chmiele Fuggles 4,2% 25,000 g 30,000 min Northern Brewer 9,0% 10,000 g 60,000 min Challenger (GB) 7,0% 20,000 g 60,000 min wszystkie na drożdżach FM13 - Irlandzkie ciemności Receptura na Imperiala wygląda OK, choć schemat chmielenia jest trochę pokomplikowany. Moim zdaniem za dużo tych przerw chmielowych, ale co tam - są piwa które chmielą co 5 min w kotle, więc próbuj... FM13 dadzą w miarę neutralny smak, natomiast do uwydatnienia chmieli lepsze by były jakieś Amerykańce. Te moga zatrzymać się trochę za płytko i piwo może nie być tak ekstra pijalne. Jesli planujesz uzyć tylko jednej fiolki drozdzy i potem zbierać gęstwy do kolejnych warek, to zacznij od stouta, potem IPA, potem BW. Z tym że po takim BLG przy tej IIPA, drożdże mogą być już przetachane, stąd może lepiej zakupić oddzielne do IIPA. Edytowane 1 Czerwca 2016 przez needmorehops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 (edytowane) I jeszcze znalazłem zasyp na klon Rogue Old Crustacean Barley Winepale 6,9 kg - 86,3%monach 0,73 kg - 9,1%cara/ crystal 0,28 kg - 3,5%czekoladowy 0,085 kg - 1,1% Jest prostota... Edytowane 1 Czerwca 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Reasumując, Dry Stuot w miarę ok.? IIPA też , ewe. można uprości chmielenie. Z drożdżami tak właśnie myślałem,żeby z jednej fiolnki zacząć od Dry Stouta i potem gęstwa,ale może być problem z IIPA, a czy 2op. US-5 dały by radę? no i nieszczęsny EBW znacznie uprościć, z 80-90% Pale Ale ewe. reszta specjalnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 (edytowane) EBW znacznie uprościć, z 80-90% Pale Ale ewe. reszta specjalnych? Ja bym tak poszedł nawet mniej 90/10 -> 95/5, albo po prostu sam pale ale - długie gotowanie da Ci i kolor i smak. https://www.morebeer.com/articles/barleywine_revival- i receptury proste i klarownie wyłożone inne zagadnienia. Podobnie a nawet bardziej jak linkowany wcześniej artykuł z BYO, wart uwagi. Edytowane 1 Czerwca 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się