dziarsky Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Witam. Chciałbym uwarzyć portera 16 Blg, z motywem przewodnim "dymiona śliwka w czekoladzie". Wstępna receptura tutaj: http://brewness.com/pl/recipe/plummy-smoked-porter/view Mam trzy pytania: 1. Czy dobór słodów jest zasadniczo trafiony? Lekki torfowy do śliwki dymionej to trafny wybór? 2. Chcę uzyskać w miarę klasyczny aromat chmielowy, dobrze komponujący się ze śliwką i dymem, ale wystarczająco wyraźny nawet po roku leżakowania. Nie wiem czy amerykanin będzie tutaj pasował i nie muszę na siłę chmielić na zimno. Jak polecacie chmielić to piwo? 3. Śliwki planuję dodać na ostatnie 10min gotowania i zostawić przez cały proces fermentacji. Czy takie rozwiązanie ma sens? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez dziarsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Co do zasypu się nie wypowiadam choć mam wrażenie, że monacha jest zadużo, ale 3. Śliwki planuję dodać na ostatnie 10min gotowania i zostawić przez cały proces fermentacji. Czy takie rozwiązanie ma sens? jeśli chodzi o śliwkę wędzoną to: 1. za mało, ja daję ok 0,7-1 kg na 28l 2. po co chcesz kisić te śliwki w piwie? To nic już dobrego nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarsky Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 1. za mało, ja daję ok 0,7-1 kg na 28l Mam akurat 150 gr i więcej w mojej okolicy znaleźć nie mogę. Wszędzie ta słodka amerykanka jest tylko . Ale zapamiętam. 2. po co chcesz kisić te śliwki w piwie? Pozostaje więc: A - Samo gotowanie.B - Zrobienie jakiegoś wywaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) A - Samo gotowanie. samo gotowanie 5 min. 3 razy stosowałem i myślę, że tak jest dobrze. Aha, ze słodu brown to raczej kawę uzyskasz, a nie czekoladę. EDIT literówki Edytowane 12 Stycznia 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarsky Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Dzięki. http://brewness.com/pl/recipe/plummy-smoked-porter/view Wywaliłem brown i poprawiłem proporcje pozostałych słodów. Śliwkę dam na 15 min gotowania gdyż mam jej mało. Zostało jeszcze chmielenie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Jeśli masz jej mało, to chyba tym lepiej wrzucić ją później do kotła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarsky Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Jeśli masz jej mało, to chyba tym lepiej wrzucić ją później do kotła. Kalkuluje raczej w stronę "dłużej się gotuje - więcej puści aromatu". No to może dodatkowo zostawić śliwki podczas chłodzenia, aż do przelewania na burzliwą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 dłużej się gotuje - więcej puści aromatu chyba źle kalkulujesz. Pomyśl, jeśli chodzi o aromaty to kiedy dajemy chmiel do gotującej się brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Dawno to było, ale jeśli dobrze pamiętam to na 23 litry dałem 1 tackę, czyli ok. 250 gram, porter był niepijalny kilka miesięcy, mega śliwa wędzona, bardzo mi smakował, ale dopiero jak wędzoność + śliwa zelżała. Śliwa śliwce wędzonej nierówna, ciężko tu dywagować ile będzie dobrze, jedna słodka, druga mega kwaśna, wędzona mniej lub bardziej. Warzyć, próbować i wdrażać poprawki w następnej warce. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarsky Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Pomyśl, jeśli chodzi o aromaty to kiedy dajemy chmiel do gotującej się brzeczki? W zależności od tego, w jak długo gotujemy chmiel, możemy uzyskać różne efekty 60 min - głównie goryczka 20-30 min - głównie smak 10-0 min - głownie aromat Może przy 15 min. więcej zostanie w smaku niż w aromacie, ale faktycznie zaszkodzi to całości? A słód torfowy nie wzmocni trochę aromatu dymionego? Edytowane 13 Stycznia 2016 przez dziarsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zastąp słód podstawowy i torfowy słodem wędzonym staimbacha, a śliwka pojawi się bez śliwki. BuDeX 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarsky Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Dorwałem śliwkę, mam razem 0,9 kg Wstępna decyzja co do chmielenia to East Kent Goldings. http://brewness.com/pl/recipe/plummy-smoked-porter/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
octagon Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Zainspirowany powyższą recepturą postanowiłem w tygodniu uwarzyć "coś" w podobnym stylu. Na 12L: Monachijski Strzegom1,5 kg Wędzony Weyermann 1 kg Pale ale Optima - 0,5 czekoladowy 1200 strzegom 0,2 kg karmelowy 300 strzegom - 0,2 kg Płatki żytnie lub słód żytni - 0,2 kg (w celu podbicia "oleistości" - waham się czy warto) Chmielenie dokładnie jak w powyższej recepturze: 60' kent golding 17 g 30' kent golding 17 g 10' kent golding 17 g, wędzona śliwka 350g Prosiłbym bardziej doświadczonych piwowarów o sprawdzenie czy zasyp jest ok. Kolejną kwestią jest użycie drożdży górnej lub dolnej fermentacji, ponieważ jestem w trakcie przeprowadzki i w nowym mieszkaniu mam możliwość fermentowania w 16*-18* w lodówce ze styropianu oraz w piwnicy gdzie temperatura wynosi 10*-12*. Wszystkie moje dotychczasowe piwa były górnej fermentacji i mam zerowe pojęcie o dolnych drożdżach (właśnie odpalam wyszukiwarkę i zaczynam dokształcanie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi