TOM_TOM Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Standardowe balingometry działają do 20 .. 30-kilku Blg. Czym zmierzyć ekstrakt na poziomie 50Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Rozcieńczasz masowo do poziomu zakresu pomiarowego urządzenia, czyli np. 50g brzeczki i 50g wody. edit: Też ostatnio myślę nad jopejskim Edytowane 13 Stycznia 2016 przez kantor camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 rozcienczyć o połowę. tylko nie wiem czy wagowo czy objętościowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Camilos - wagowo. Można też kupić taki z zakresem 25-50... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 wagowo i pomnożyć razy dwa (jeżeli rozcieńczaliśmu 1:1) moim zdaniem dużo łatwiej zrobić piwo o wysokim Blg podwyższając go stopniowo, dodając cukru/miodu/ekstraktu słodowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Przed chwilą zrobiłem doświadczenie. Dałem 80 g wody + 80 gr cukru, rozpuściłem w ciepłej wodzie (troche schłodziłem, ale miało lekko ponad 20 stopni). Wlałem do menzurki, wrzuciłem spławik z biowinu i zmierzyłem blg. Doszło do końca "kartki" w tej węższej części, no może trochę niżej. Zmierzyłem (odmierzyłem) sznurkiem część która jest zatopiona powyżej skali. Odmierzyłem długość sznurka na spławiku (od zera do x) i dodałem do ostatniej kreski skali, czyli 30 blg. Po dodaniu wyszło 46-47 blg ( 30 + x ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOM_TOM Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się