cyoorka Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Witam wszystkich. Mam na imię Kuba. Mieszkam w Częstochowie. Warzę piwo od 2008 roku. Za sobą mam 6 (słownie: sześć) warek, w tym 4 (słownie: cztery) zacierane. Moje dokonania można przeglądnąć na stronie browaru (link w podpisie). Pokrótce będę opisywał swoje poczynania także tutaj. Ostatnia warka miała miejsce w środę. Oto jak do tego doszło: 2 kg pilzneński 2 kg monachijski 0,3 kg barwiący 50 g Lubelski Zacierałem w lodówce turystycznej 60 minut w temperaturze 68-65 st. Gotowanie - całość chmielu 60 minut. Do fermentacji gęstwa Safale S-04 z poprzedniej warki (Irish Red Ale). Wyszło +- 22 litry 12 BLG. Drożdże ładnie pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Cześć. Witam na forum praktykującego piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Witam na forum , choc mieszkam w Rydultowach to często bywam w Czestochowie (mam tam rodzine) Macie w Czestochowie fajny mini browar moze kiedys osuszymy tam jakies piwko pozdrawiam i życze udanych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Witaj i niech browar się rozwija Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Fajny pomysł ze stroną ! Niech się rozwijają - i browar i strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Witam dobry masz początek u nas. Tylko tak dalej. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Dziękuję za życzliwe przyjęcie. Dzisiaj przelewam piwo na cichą fermentację. Burzliwa trwała 14 dni, BLG zeszło do ok. 4°Blg. Fermentowało w zbyt niskiej temperaturze jak na te drożdże (13°C). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Cześć. Dziękuję za życzliwe przyjęcie. Dzisiaj przelewam piwo na cichą fermentację. Burzliwa trwała 14 dni, BLG zeszło do ok. 4°Blg. Fermentowało w zbyt niskiej temperaturze jak na te drożdże (13°C). Pozdrawiam. Jeśli drożdże były z gęstwy to jest szansa że odfermentują jeszcze trochę na cichej Faktycznie tem. trochę niska ale jak widać S-04 powolij dają rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Poprzednia warka także słabiutko odfermentowała, w tydzień z 13°Blg do 5°Blg. Tym razem miałem podobny wynik po tygodniu, więc zostawiłem na drugi. W ciągu drugiego tygodnia BLG zeszło o 1. Już przelałem. Za dwa tygodnie będę butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Witam. Rozlałem piwo do 43 butelek 0,5 litra. Do refermentacji dałem 12 łyżeczek cukru. Ostateczne BLG - 3,5. Etykieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Witam. Dziś odbyło się kolejne warzenie. Warka 7. Parzymieskie Jasne 10°Blg Słód pilzneński Castle Malting 3 kg Słód Cara 20 Castle Malting 0,25 kg Zacieranie: 60 minut 67°C (próba jodowa negatywna już po 45 minutach) East Kent Goldings granulat 30g 60 minut EKG granulat 20g 30 minut Lubelski szyszki 20g 5 minut Drożdże: Brewferm Lager --------------------------------------------------------------------------- Dzisiejsza warka była testem nowego sprzętu. Wypadła bardzo dobrze. Wiadro do grzania wody do wysładzania działa bez zarzutu, podobnie termos zrobiony na bazie pomysłu jejskiego. Pierwszy raz zaobserwowałem przełom brzeczki. Farfocle niczym kawałki chleba. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Witam. Warka 7. przelana na cichą po 14 dniach burzliwej przy 2 BLG. Temperatura pierwszej fermentacji trochę wysoka jak dla lagera - 15 stopni. Nic się nie poradzi na psikusy pogody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Warka 7. rozlana z dodatkiem 85 g cukru do 38 butelek 0,5 litra. Etykietę można zobaczyć na stronie browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Warka 8 - Weizen 2 kg - słód pilzneński Castle Malting 2 kg - słód pszeniczny Castle Malting 70 ° C - 90' 76 ° C - 15' Lubelski szyszki 3,5 % AA - 20 g - 70' Safbrew WB-06 12,5 ° Blg 22,0 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Warka 8 Dziś rozlałem do butelek. Wyszło 39 sztuk 0,5 litra. Zeszło w 9 dni do 4 BLG. Do refermentacji dałem 125 g cukru. Podczas kapslowania zniszczyłem swoją kapslownicę samoróbę ze statywu wiertarki. Musiałem krzywo położyć kapsel na butelce i się ramię ułamało pod naciskiem. Dokończyłem młotkową. Masakra. O dziwo potłukłem tylko jedna butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Cześć Dokończyłem młotkową. Masakra. O dziwo potłukłem tylko jedna butelkę. Nie rozumiem tej niechęci do kapslownicy młotkowej. Ja butelkowałem 3 warki i nie strzeliła żadna butelka. Gumowy młotek do kafelek i można stukać bardzo mocno. Oczywiście za wygodne to nie jest - ale da się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Od pierwszej warki działałem na stołowej. Przyzwyczajenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Witam. Tym razem trochę o nowym sprzęcie. Nabyłem drogą kupna chłodnicę od Wesołego oraz śrutownik Alfa za całe 8,5 zł. O chłodnicy nie ma co dużo pisać. Działa super. Śrutownik był lekko zardzewiały, ale po piaskowaniu wygląda jak nówka. Chłodnica w czasie pracy: Śrutownik: Śruta: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Warka nr 9 - Rauchen Weizen (28/05/2010) 1,75 kg - słód pszeniczny Castle Malting 1,00 kg - słód pilzneński Weyermann 0,85 kg - słód wędzony Castle Malting 64°C - 15' 67°C - 45' Lubelski szyszki 3,5 % 20g 60' 11,0°Blg 21 L Safbrew WB-06 gęstwa 50 ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JNT Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Używasz jakiegoś termostatu w swoim wiadrze do grzania wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Cześć. Nie używam. To zwykły fermentor z zamontowaną grzałką z czajnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Piwo nr 9 rozlane do 41 butelek z dodatkiem 130g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Warka 10. Grodziskie 8 BLG 1,25 kg słód pszeniczny Castle Malting 1,15 kg słód wędzony Castle Malting 67 ° C - 30' 73 ° C - 30' Lubelski szyszki - 3,5 % - 40g - 60' Brewferm Top Uzyskałem 22 litry 8 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Warka 10. Przelana na cichą. Słabo odfermentowała, do 4 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 20 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Grodzisz rozlany z dodatkiem 160 gram cukru do 42 butelek. Końcowa gęstość 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się