Azizi1926 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) 2014: #1 APA#2 AIPA#3 Oatmeal Stout#4 Ordinary Bitter#5 Summer Ale#6 Black IPA#7 Grodziskie#8 Nut Brown Ale 2015: #9 APA SH Mosaic #10 American Wheat #11 Polskie Ale #12 Witbier #13 Weizen #14 APA SH Equinox #15 American Wheat vol. 2.0 #16 Oatmeal Sweet Coffee Stout #17 Lichtenhainer #18 Resztkowa IPA #19 Whisky Extra Stout #20 Lichtenhainer vol 2.0 #21 SMaSH Pale Ale Iunga #22 Weizen vol. 2.0 #23 American Weizen #24 Roggenbier 2016: #25 Milva - [bezstylowiec] #26 Cahir - [imperial Stout] #27 Regis - [berliner Weisse] #28 Angoulême - [Whisky Grodziskie] #29 Adda - [Witbier] #30 Mistle - [Grodziskie] #31 Dekokt - [Witbier] #32 Renfri - [black Summer Ale] #33 Bonhart - [West Coast IPA] * #34 Koral - [American Wheat] #35 Puszczyk - [bohemian Pilsener] #36 Skowronek - [Fruit Sour Ale] #37 Torque - [Rauch-Doppelbock] * #38 Toruviel - [Tea American Pale Ale] * #39 Sabrina - [Fruit Sour Ale] * #40 Yarpen - [Coffee Whisky Stout] #41 Stregobor - [Oatmeal Stout] #42 Vysogota - [FES/BA] #43 Eskel - [Polski Pils] * 2017: #44 Coehoorn - [Munich Dunkel]* #45 Visenna - [American/Brett Saison]* #46 Shani - [White IPA] #47 Tea i Vea - [Grodziskie/Kwaśne Grodziskie] * #48 Lebioda - [Gose/Mojito Gose] #49 Keira - [American Wheat] #50 Dijkstra - [AIPA] #51 Południca [Polska Pszenica] #52 Jaskier [NEIPA]* #53 Shilard [Weizen] Sprzęt: Emalia 50L 4 Termometry [2x cyfrowy z sondą (DS18B20), cyfrowy bagnetowy, rtęciowy] Filtrator z oplotu 2 fermentory z kranikiem 33L 4 fermentory 33L Chłodnica zanurzeniowa z 10m. karbowanej kwasówki Mieszadło magnetyczne 2x Kolba Erlenmeyera 1L i 3L Dwie kapslownice [Greta, Eterna] Suszarka do butelek + sterylizator LUX Śrutownik Biowin Refraktometr Dwa areometry [Alla France, Biowin] Lodówka + przewód grzewczy 8m/80W jako komora fermentacyjna Sterownik STC-1000 Jeżeli chodzi o chemię, w moim browarze bezdyskusyjnie rządzi duet NaOH + StarSan. Oprócz tego do butelek używam nadwęglanu sodu. To tyle tytułem wstępu, a za chwilę jedziemy z ćwiartką, czyli warka nr. 25 Edytowane 18 Czerwca 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 jakieś receptury będziesz pisał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) jakieś receptury będziesz pisał ? Mówisz i masz, w końcu po to ten temat powstał Poniższe piwo warzone było typowo dla gęstwy, oprócz tego pozbyłem się resztek starszych chmieli. Postanowiłem również zacząć nadawać nazwy swoim piwom, a jako oddany fan wiedźmińskiego uniwersum spod pióra mistrza Sapkowskiego, nie mam innego wyjścia jak właśnie stamtąd czerpać inspiracje. Etykiet nie będzie, bo nie chciałbym wyjść na graficznego dyletanta #25 Milva [bezstylowiec] | 13,5°Blg | 32 IBU "Sor'ca. Siostrzyczka. Tak ją nazywali ci, z którymi była w przyjaźni, gdy chcieli wyrazić szacunek i sympatię. I to, że przecież byli od niej wiele, wiele zim starsi. Z początku była dla elfów tylko Dh'oine, człowiekiem. Później, gdy już regularnie im pomagała, mówili na nią Aen Woedbeanna, "niewiasta z lasu". Jeszcze później, poznawszy lepiej, wzorem driad zwali ją Milvą, Kanią. Jej prawdziwe imię, które wyjawiała najbardziej zaprzyjaźnionym, odwzajemniając podobne gesty z ich strony, nie pasowało im - wymawiali je: "Mear'ya", z cieniem grymasu, jak gdyby w ich mowie nieładnie się kojarzyło. I zaraz przechodzili na "sor'ca"." Warzone: 14.01.2016r. Składniki: Strzegom pilzneński - 4kg Weyermann monachijski - 0,5kg Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,1kg Iunga 11% - 25g Lubelski 3,5% - 32g Spalt Select 2,8% - 23g US-05 - 11,5g Mech irlandzki - 5g Zacieranie: Woda - 16L 69°C-67°C - 60' 76°C - 5' Wysładzanie: 2x7,5L = ok. 15L do objętości ok. 26L (ph < 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 15g 60' - Iunga - 10g 10' - Lubelski - 32g 0' - Spalt Select - 23g 15' - Mech irlandzki - 5g Chłodzenie: 100°C ---> 17°C - 10' Finalnie: Objętość: 22L OG: 13,5°Blg FG: 3°Blg Wydajność: 68% Czas pracy: 5h Fermentacja: 15°C otoczenia - 5 dni 21°C otoczenia - 10 dni Komentarz: 25.01 - Przelane do drugiego fermentora w celu zebrania gęstwy. Pomiar refraktometrem 7brix, po korekcie wychodzi 3blg, więc pewnie po robocie. Postoi kilka dni w pokojowej i pójdzie do zimna na sklarowanie (choć jest tylko delikatnie opalizujące). Próbka smakowała obiecująco, fajna podbudowa, goryczka w sam raz, choć może trochę łodygowa, może się poukłada. Aromat przede wszystkim chmielowy + lekkie estry. 2.02 - Zabutelkowane ze 120g cukru na 21L piwa, przy ekstrakcie końcowym ~ 3blg. Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ale że schłodziłeś od 100 stopni do 17 w dziesięć minut? Eeee..... jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 ciekły azot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ale że schłodziłeś od 100 stopni do 17 w dziesięć minut? Eeee..... jak? Zimna woda z kranu (8oC), 10 metrów karbowanej kwasówki i intensywne mieszanie podczas chłodzenia. Jednym minusem jest spora ilość wody która idzie w kanalizację, ale woda jest tania ciekły azot Może kiedyś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 U mnie woda ma z 15 stopni:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Mam 10 metrów miedzi, ale chłodzenie zajmuje mi wieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Mam 10 metrów miedzi, ale chłodzenie zajmuje mi wieki. Dlatego zdecydowałem się na karbowaną nierdzewkę, przede wszystkim ze względu na większą powierzchnię chłodzenia. Poza tym, mam na prawdę zimną wodę w kranie i mieszam Specjalnie dla Ciebie, nagram jakiś filmik przy okazji chłodzenia, żebyś nie posądzał mnie o ściemnianie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Mam 10 metrów miedzi, ale chłodzenie zajmuje mi wieki. Zmień kolejność zasilania w wodę ******* ******* tonie musi być prawda i zwolennicy "karbowanki" i tak będą mieć lepsze wyniki (nawet w przeciwnym kierunku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) #26 Cahir Mawr Dyffryn aep Ceallach [imperial Stout] | 26°Blg | 85 IBU "Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni." Warzone: 26.01.2016r. Składniki: Strzegom pilzneński - 6kg Weyermann monachijski I - 3kg Płatki owsiane - 1,2kg Caraaroma - 0,55kg Strzegom karmelowy 150 - 0,35kg Carafa I - 0,4kg Jęczmień palony - 0,4kg Challenger 8,3% - 55g Iunga 12,5% - 50g Columbus 12,5% - 15g US-05 - gęstwa ok. 200ml Zacieranie: Woda - 30L 67°C-66°C - 120' 75°C - 10' Wysładzanie: ok. 11L do objętości ok. 28L (ph < 5,5) Gotowanie 90': FWH - Iunga - 25g 90' - Iunga - 25g 90' - Challenger - 55g 90' - Columbus - 15g Chłodzenie: 100°C ---> 16°C - 11' Finalnie: Objętość: 20L OG: 26°Blg FG: 8°Blg Wydajność: ?? Czas pracy: 9h Fermentacja: 15°C otoczenia - 10 dni 21°C otoczenia - ?? dni Komentarz: O ile brzeczka przednia zeszła jak złoto, tak po dolaniu wody do wysładzania zaczęły się lekkie problemy. Ostatnie 11 litrów odbierałem półtorej godziny. Między innymi z tego powodu zrezygnowałem z warzenia piwa z wysłodzin. Po tygodniu fermentacji, drożdże się uspokoiły i postanowiłem zmierzyć ekstrakt. Wyszło między 8 a 8,5blg. 16.02. - przelane na "cichą" przy ok. 8blg. 18.03. - zabutelkowane z 60g cukru na 19L, przy 8blg. Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) #27 Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy [berliner Weisse] | 8,5°Blg | 5 IBU "Nazywam się Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy. Żyję na tym świecie czterysta dwadzieścia osiem lat według waszego rachunku, sześćset czterdzieści dwa lata według rachuby elfów. Jestem potomkiem rozbitków, nieszczęsnych istot uwięzionych wśród was po kataklizmie, który wy nazywacie Koniunkcją Sfer. Uchodzę, delikatnie mówiąc, za potwora. Za krwiożercze monstrum. " Warzone: 17.02.2016r. Składniki: Strzegom pilzneński - 1,1kg Bestmalz pszeniczny - 1,1kg Weyermann monachijski I - 0,3kg Lomik 4,6% - 8g S-33 - 11,5g WLP630 Berliner Weisse Blend Mech irlandzki - 5g Zacieranie: Woda - 10L 69°C-68°C - 60' 78°C - 5' Wysładzanie: 2x9L do objętości ok. 24L (ph < 5,5) Gotowanie 60': FWH - Lomik - 8g 15' - Mech irlandzki - 5g Chłodzenie: 100°C ---> 15,5°C - 12' Finalnie: Objętość: 19L OG: 8,5°Blg FG: ??°Blg Wydajność: 67% Czas pracy: 4,5h Fermentacja: I: uwodnione S-33, 16°C otoczenia - 7 dni II: przyspieszona cicha w szklanym balonie + WLP630, 21°C otoczenia - do zakwaszenia (wstępnie 3 miesiące) Komentarz: 22.02.16 - przelane do balona z WLP630, przy ekstrakcie 4blg. Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) #28 Angoulême [Whisky à la Grodziskie] | 9°Blg | 24 IBU "Moja matka - przemówiła wreszcie Angoulême, patrząc w płomienie - była w Cintrze szlachcianką i to bodaj wysokiego rodu. W herbie miał ten ród kota morskiego, pokazałabym ci, bo miałam medalionik z tym ich zafajdanym kotem, od matki, alem go przegrała w kości... Ale ten ród, srał ich morski pies, wyparł się mnie, bo moja matka puściła się podobno z jakimś chamem, bodajże stajennym, i ja byłam bastard, srom, hańba i plama na honorze. Oddali mnie na wychowanie dalekim powinowatym (...) Wybuchła wojna, wiesz, z Nilfgaardem, krewni stracili cały majątek, musieli porzucić dom. Mieli troje własnych dzieci, a ja stałam się dla nich ciężarem, więc oddali mnie do przytułku. Prowadzonego przez kapłanów przy jakiejś świątyni. Wesołe to było miejsce, jak się okazało. Zamtuz zwyczajny, bordel, nic dodać, nic ująć, dla takich, co lubią kwaśny owoc z białą pestką, kapujesz? Młode dziewuszki. I młodych chłopców też. Ja, gdy tam trafiłam, byłam już zbyt wyrośnięta, dorosła, nie było na mnie amatorów...(...)Poznałam tam jedną dziewczynę i pięciu chłopaków, w moim wieku i trochę starszych. I dogadaliśmy się raz-dwa. Znaliśmy, było nie było, legendy i opowieści. O Szalonym Dei, o Czarnobrodym, o braciach Cassini... Zachciało się nam na szlak, na swobodę, na grasantkę!" Warzone: 22.02.2016r. Składniki: Bestmalz pszeniczny - 1,2kg Whisky Castle Malting - 0,6kg Strzegom pilzneński - 0,6kg Weyermann monachijski I - 0,3kg Lomik 4,6% - 65g US-05 - 11,5g Mech irlandzki - 5g Zacieranie: Woda - 11L 69°C-68°C - 60' 78°C - 3' Wysładzanie: 2x9L do objętości ok. 25L (ph < 5,5) Gotowanie 60': FWH - Lomik - 20g 20' - Lomik - 25g 10' - Lomik - 20g 15' - Mech irlandzki - 5g Chłodzenie: 100°C ---> 17°C - 12' Finalnie: Objętość: 20L OG: 9°Blg FG: 3°Blg Wydajność: 69% Czas pracy: 5h Fermentacja: 15°C otoczenia - 5 dni 21°C otoczenia - 10 dni Komentarz: 10.03.16 - Zabutelkowane, 120g cukru na 20L. Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) #29 Adda Biała [Witbier] | 12°Blg | 15 IBU "Wygramolił się z sarkofagu, obolały, zdrętwiały, zziębnięty. I wtedy dostrzegł ją. Leżała na wznak przy grobowcu, naga, nieprzytomna.Była raczej brzydka. Szczuplutka, z małymi szpiczastymi piersiami, brudna. Włosy - płoworude - sięgały jej prawie do pasa. Stawiając kaganek na płycie ukląkł przy niej, pochylił się. Usta miała blade, na kości policzkowej duży krwiak od jego uderzenia." Warzone: 14.03.2016r. Składniki: Strzegom pilzneński - 1,8kg Pszenica niesłodowana - 1,5kg Weyermann monachijski I - 0,5kg Owies niesłodowany - 0,3kg Weyermann zakwaszający - 0,1kg Iunga 10,8% - 5g Citra 13,5% - 20g Skórki cytrusów (pomarańcza, grejpfrut czerwony, cytryna) - 160g Curacao - 6g Kolendra indyjska - 15g FM20 Białe walonki - starter 1L Zacieranie: (Pszenica i owies skleikowane) Woda - 16L 51°C-50°C - 10' 64°C - 50' 75°C - 10' Wysładzanie: 15L do objętości ok. 26L (ph = 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 5g 10' - Citra - 10g 10' - Skórki cytrusów - 80g 10' - Kolendra indyjska - 5g 3' - Citra - 10g 3' - Skórki cytrusów - 80g 3' - Kolendra indyjska - 10g 3' - Curacao - 6g Chłodzenie: 100°C ---> 14°C - 11' Finalnie: Objętość: 21L OG: 12°Blg FG: 2,2°Blg Wydajność: 66% Czas pracy: 6h Fermentacja: 15°C otoczenia - 12dni 21°C otoczenia - 10 dni Komentarz: 6.04.16 - Zabutelkowane. 120g cukru na 20 litrów, przy ekstrakcie końcowym 2,2 blg. Piwo zajęło czwarte miejsce w drugiej edycji Podlaskiego Konkursu Piw Domowych! (przy stracie 0,5pkt do miejsca trzeciego ) Edytowane 19 Października 2016 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) #30 Mistle [Grodziskie] | 8°Blg | 24 IBU"Z hukiem wyleciało okno, razem z ramą i ciśniętym z zewnątrz pieńkiem do rąbania drewna, wszystko wylądowało na stole, czyniąc spustoszenie wśród misek i kufli. W ślad za pieńkiem na stół wskoczyła jasnowłosa, krótko ostrzyżona dziewczyna w czerwonym kubraczku i wysokich lśniących butach sięgających powyżej kolan." Warzone: 29.03.2016r.Składniki: Weyermann grodziski pszeniczny - 3kg Iunga 10,8% - 30g Mech irlandzki - 5g FM51 Grodzie Dębowe - starter 1L Zacieranie: Woda - 11L 52°C-50°C - 10' 64°C - 20' 72°C - 40' 78°C - 1' Wysładzanie: 22L do objętości ok. 30L (ph = 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 15g 15' - Mech irlandzki - 5g 5' - Iunga - 15g Chłodzenie: 100°C ---> 17°C - 16' Finalnie: Objętość: 24L OG: 8°Blg FG: 2,5°Blg Wydajność: 73% Czas pracy: 9h (!) Fermentacja: 18°C - 4 dni 19°C - 2 dni Komentarz: Za mało łuski owsianej (100g) + zbyt drobne śrutowanie = 3,5 godziny filtracji + skok wydajności 15.04.16. - Zabutelkowane. 150g cukru na 23L, przy ekstrakcie końcowym 2,5 blg. Piwo zajęło 6 miejsce w Konkursie Piw Domowych Silesia Beer Fest - 2 edycja! Edytowane 19 Października 2016 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) #31 Dekokt Raffarda Białego [Witbier] | 12,5°Blg | 13 IBU "Raffard Biały, słynny mag z dawnych czasów, opracował recepturę uzdrawiającego dekoktu z przeznaczeniem dla wojowników, którzy przed wiekami zdobywali nowy świat dla ludzi. Wiedźmini znaleźli inne, bardziej wydajne sposoby produkcji Dekoktu Raffarda Białego z wykorzystaniem składników z potworów." Warzone: 7.04.2016r. Składniki: Strzegom pilzneński - 1,8kg Płatki pszenne - 1,2kg Płatki owsiane - 0,8kg Weyermann monachijski I - 0,3kg Iunga 10,8% - 10g Skórki cytrusów (4 pomarańcze, 3 mandarynki, 2 cytryny) - 50g Curacao - 5g Kolendra indyjska - 15g FM20 Białe walonki - gęstwa ok. 100ml Zacieranie: (płatki skleikowane) Woda - 16L 52°C-50°C - 20' 64°C - 50' 72°C - 20' Wysładzanie: 15L do objętości ok. 25L (ph = 5,5) Gotowanie 60': 60' - Iunga - 10g 5' - Curacao - 5g 3' - Skórki cytrusów - 50g 3' - Kolendra indyjska - 15g Chłodzenie: 100°C ---> 16°C - 10' Finalnie: Objętość: 20L OG: 12,5°Blg FG: ??°Blg Wydajność: 67% Czas pracy: 6h Fermentacja: rosnąco od 17°C do 22°C - 3 tygodnie. Komentarz: Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) #32 Renfri [black Summer Ale] | 12,5°Blg | 25 IBU"Uznana za jeden z pomiotów Przekleństwa Czarnego Słońca miała zostać zgładzona przez najemnego zbira w lesie. Zbira znaleziono martwego. Później dziewczyna musiała kupczyć swoim ciałem, kraść i zabijać, żeby przeżyć. Po nieudanym (kolejnym) zamachu na jej życie stworzyła wraz z siedmioma gnomami hanzę napadającą na kupców i przejezdnych. W tym okresie szczególnie lubowała się w nabijaniu swych ofiar na naostrzone kołki.." Warzone: 22.04.2016r.Składniki: Strzegom pilzneński - 3kg Weyermann monachijski I - 0,5kg Strzegom pszeniczny - 0,5kg Weyermann Carafa Special II - 0,35kg Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,1kg Simcoe 13,2% - 50g Equinox 13,4% - 50g Cascade 6,8% - 50g Amarillo 9,5% - 50g Mech irlandzki - 5g FM13 Irlandzkie ciemności - starter 1L Zacieranie:Woda - 17L 68°C-66°C - 60' 78°C - 3' (+ Carafa Special II 0,15kg) Wysładzanie: 15L (przez 24h ekstrahowane 0,2kg Carafa Special II) do objętości ok. 26L (ph < 5,5) Gotowanie 60': 15' - Simcoe - 15g 15' - Equinox - 15g 15' - Cascade - 15g 15' - Amarillo - 15g 10' - Mech irlandzki - 5g Chłodzenie: 100°C ---> 66°C - 3' Hop Stand 25':Simcoe - 15gEquinox - 15gCascade - 15gAmarillo - 15g 62°C ---> 15°C - 12' Finalnie: Objętość: 22L OG: 12,5°Blg FG: 2,5°Blg Wydajność: 68% Czas pracy: 6h Fermentacja: pierwszy tydzień "burzliwej" rosnąco od 16°C do 20°C (w sumie 2 tygodnie) tydzień cichej 15°C, na ostatnie 3 dni chmielenie na zimno: Simcoe - 20gEquinox - 20gCascade - 20gAmarillo - 20gKomentarz: 8.05.16. - Zlane na "cichą" przy ok. 2,5 blg 20.05.16. Zabutelkowane. 100g cukru na 21L przy ekstrakcie końcowym 2,5 blg. Piwo zajęło 4 miejsce w III Lubuskim Konkursie Piw Domowych w Witnicy. Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) #33 Leo Bonhart [West Coast IPA] | 15°Blg | 64 IBU "Stał na ganku, a sam był wielki. Olbrzymi, choć chudy jak ghul. Patrzył na nich, wodził wodnistymi oczyma po wszystkich po kolei. Potem odgryzł najpierw kawałek jajka, potem kawałek kromki. – A gdzie Falka? – spytał niewyraźnie. Drobinki żółtka spadły mu z wąsów i warg." Warzone: 9.05.2016r.Składniki: Weyermann Pale Ale - 5kg Płatki ryżowe - 0,5kg Citra 13,5% - 100g Centennial 9,4% - 100g Amarillo 8,8% - 100g Equinox 13,4% - 5g Mech irlandzki - 5g FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa ok. 150ml Zacieranie: Woda - 20L 64°C-63°C - 60' 77°C - 5' Wysładzanie: 15L do objętości ok. 29L (ph < 5,5) Gotowanie 60': 60' - Equinox - 5g 15' - Citra - 40g 15' - Centennial - 40g 15' - Amarillo - 40g 10' - Mech irlandzki - 5g Chłodzenie: 100°C ---> 74°C - 2' Hop Stand 30':Citra - 30gCentennial - 30gAmarillo - 30g 68°C ---> 15°C - 12' Finalnie: Objętość: 25L OG: 15°Blg FG: 1,5°Blg Wydajność: 72% Czas pracy: 6h Fermentacja: pierwszy tydzień "burzliwej" rosnąco od 16°C do 20°C tydzień cichej 17°C, na ostatnie 3 dni chmielenie na zimno: Citra - 30gCentennial - 30gAmarillo - 30gKomentarz: Coraz częstsze problemy z filtracją, pora się przesiąść na filtrator rurkowy (?) 31.05.16 - zabutelkowane ze 110g cukru na 22L, przy ekstrakcie końcowym ok. 1,5 blg Piwo zajęło 3 miejsce w VII Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego. Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Ostatnio wysłałem swoje dwa piwa na konkursy. I tak piwo z warki nr 30 (Mistle) zajęło 6 miejsce na Konkursie Piw Domowych Silesia Beer Fest (2 edycja), a piwo z warki 29 (Adda Biała) zakończyło rywalizację na miejscu 4 w finale drugiej edycji Podlaskiego Konkursu Piw Domowych (ze stratą 0,5pkt do miejsca 3 ) W pierwszym z konkursów ilość zgłoszonych piw to 25 z czego 13 dostało się do finału, w drugim przypadku liczba zgłoszeń to 54, a liczba finalistów to tylko 6 Zaliczyłem dość udany tydzień i bardzo się cieszę, że jest progres i udaje mi się warzyć poprawne piwa bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) #34 Lytta Neyd [American Wheat] | 11,5°Blg | 22 IBU"Lytta Neyd, zwana Koral. Przydomek wziął się od koloru pomadki do ust, jakiej używała. Lytta oplotkowała go kiedyś przed królem Belohunem, i to tak, że poszedł na tydzień do lochu. Gdy wypuszczono go, poszedł do niej zapytać o powody. Nie wiedząc kiedy, wylądował w jej łóżku i tam spędził drugi tydzień. " Warzone: 24.05.2016r.Składniki: Strzegom pilzneński - 2,8kg Weyermann pszeniczny - 2,3kg Weyermann monachijski I - 0,5kg Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,2kg Weyermann zakwaszający - 0,1kg Sorachi Ace 12,5% - 40g Amarillo 8,9% - 40g Citra 13,5% - 15g Iunga 10,8% - 5g Mech irlandzki - 10g FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa 120ml S-33 - 11,5g Zacieranie:Woda - 22L 68°C-67°C - 60' 78°C - 3' Wysładzanie: 25L do objętości ok. 39L (ph < 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 5g 15' - Sorachi Ace - 25g 15' - Amarillo - 20g 10' - Mech irlandzki - 10g Chłodzenie: 100°C ---> 78°C - 1' Hop Stand 30':Amarillo - 20gSorachi Ace - 15gCitra - 15g 73°C ---> 17°C - 11' Finalnie: Objętość: 35L OG: 11,5°Blg FG: 2,3°Blg Wydajność: 74% Czas pracy: 6h Fermentacja: I: 15L - uwodnione S-33 (rosnąco 15°C-20°C) II: 20L - FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa ok. 120ml (rosnąco 15°C-20°C) Komentarz: Piwo resztkowe. Końcówka słodów i chmieli z 2014r. Czas na zakupy przed sezonem letnim 19.06.16. - zabutelkowane: S-33 dostały 65g cukru na 14 litrów, a FM13 90g cukru na 18 litrów. Co ciekawe oba szczepy zeszły do identycznego poziomu. W obydwu przypadkach refraktometr wskazał 5,6 brix, co po przeliczeniu daje 2,3 blg. Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 (edytowane) Kolejne dwa piwa poszły na konkursy. Warka 32 (Renfri) 4 miejsce w III Lubuskim Konkursie Piw Domowych w Witnicy. Warka 33 (Bonhart) 3 miejsce w VII Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego. Edytowane 19 Czerwca 2016 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 (edytowane) #35 Stefan Skellen [bohemian Pilsener] | 11,5°Blg | 36 IBU "Wezwanie nie zdziwiło też Stefana Skellena, zwanego Puszczykiem, pełniącego przy imperatorze funkcję koronera, specjalisty od służb i zadań specjalnych. Puszczyka nigdy nic nie dziwiło." Warzone: 20.06.2016r.Składniki: Mep©Lager - 3,8kg Weyermann carapils - 0,4kg Weyermann zakwaszający - 0,1kg Saaz 2,9% - 50g Iunga 10,8% - 25g Mech irlandzki - 5g Fermentis Saflager W34/70 - 11,5g Zacieranie:Woda - 14L 64°C - 30' 74°C-72°C - 30' 77°C - 5' Wysładzanie: 17L do objętości ok. 25L (ph < 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 15g 60'- Iunga - 10g 15' - Saaz - 15g 1' - Saaz - 35g 20' - Mech irlandzki - 5g Chłodzenie: 100°C ---> 18°C - 10' Finalnie: Objętość: 23L OG: 11,5°Blg FG: ?°Blg Wydajność: 64% Czas pracy: 4,5h Fermentacja: Drożdże zadane w temperaturze 14°C, wstawione do 7°C, po kilkunastu godzinach temperatura piwa 8°C. Komentarz: Pierwszy lager w browarze + underpitching + fala tropikalnych upałów = dobre piwo? Z pilsa nici. Po około dwóch tygodniach fermentacji, swój żywot zakończyła lodówka. Od tamtej pory piwo stoi w 20°C. Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) #36 Tissaia de Vries [Fruit Sour Ale] | 10°Blg | 11 IBU "Tissaia de Vries usiadła w fotelu przy stole, zdmuchnęła świecę, jeszcze raz poprawiła leżące w poprzek listu pióro i przecięła sobie żyły na przegubach obu rąk." Warzone: 30.06.2016r.Składniki: Mep©Lager - 3kg Weyermann pszeniczny - 0,5kg Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,13kg Columbus 12,5% - 7g Mrożone truskawki - 1,6kg Mech irlandzki - 5g Kwas mlekowy 80% - ?ml US-05 - 11,5g Zacieranie:Woda - 11L 68°C-67°C - 60' 74°C-72°C - 15' Wysładzanie: 20L do objętości ok. 26L (ph < 5,5) Gotowanie 60': FWH - Columbus - 7g 10' - Mech irlandzki - 5g Chłodzenie: 100°C ---> 17°C - 12' Finalnie: Objętość: 23L OG: 10°Blg FG: ?°Blg Wydajność: 67% Czas pracy: 4,5h Fermentacja: 20°C - 2 tygodnie "cicha" + 1,6kg mrożonych truskawek - około tygodnia Komentarz: Syntetyczny kwas do sączenia w letnie dni. Co do ilości kwasu mlekowego to jeszcze się zastanawiam, pewnie zrobię rozstrzał między 1-4 ml na butelkę. 15.07.16. - przelane na cichą przy ok. 2,3°Blg, dodane 1,6kg mrożonych truskawek. Edytowane 20 Lutego 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) #37 Torque [Rauch-Doppelbock] | 20,5°Blg | 27 IBU"Stworzenie miało nieco powyżej sążnia wzrostu, wyłupiaste oczy, kozie rogi i brodę. Również usta, ruchliwe, podzielone i miękkie, przywodziły na myśl żującą kozę. Dolna część ciała stwora pokryta była długim, gęstym ciemnorudym włosem aż po rozwidlone racice. Dziwoląg wyposażony był też w długi, zakończony pędzlastym kutasem ogon, którym energicznie zamiatał." Warzone: 20.07.2016r.Składniki: Weyermann wędzony bukiem - 2kg Weyermann monachijski I - 1kg Weyermann melanoidynowy - 0,55kg Caramunich I - 0,3kg Carafa Specjal II - 0.023kg Iunga - 10,8% - 15g Mech irlandzki - 5g Fermentis Saflager W-34/70 - gęstwa wg. kalkulatora Zacieranie:Woda - 12L 63°C - 40' 72°C - 30' 78°C - 5' Wysładzanie: 10L do objętości ok. 16L (ph ok. 5,5) Gotowanie 90': FWH - Iunga - 10g 10' - Iunga- 5g 15' - Mech irlandzki - 5g Chłodzenie: 100°C ---> 17°C - 12' Finalnie: Objętość: 10L OG: 20,5°Blg FG: 6°Blg Wydajność: 57% Czas pracy: 7h Fermentacja: brzeczka schładzana 12h do temperatury 12°C, napowietrzenie i zadana gęstwa, po następnych 12h temperatura brzeczki 7°C miesiąc fermentacji w temperaturze rosnącej od 7°C do 11°C temperatura podniesiona do 15°C, po 24h piwo schłodzone do 2°C, po 48h rozlew Komentarz: Piwo zajęło 1 miejsce w VI Warszawskim Konkursie Piw Domowych Edytowane 18 Czerwca 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) #38 Toruviel aep Sihiel [Tea American Pale Ale] | 13°Blg | 30 IBU "Stojąca nad Jaskrem elfka miała czarne oczy i krucze włosy, bujnie opadające na ramiona, tylko na skroniach zaplecione w dwa cieniutkie warkoczyki. Nosiła krótki skórzany kabacik na luźnej koszuli z zielonej satyny i obcisłe wełniane leginsy wpuszczone w jeździeckie buty. Biodra miała owinięte kolorową chustą sięgającą do połowy ud." Warzone: 10.09.2016r.Składniki: Mep©Lager - 3,5kg Weyermann monachijski I - 0,6kg Carapils - 0,2kg Citra 13,5% - 35g Centennial 9,4% - 35g Amarillo 8,8% - 35g Iunga 10,8% - 5g White Dragon - 40g Earl Grey - 100g Skórka bergamotki - 40g Mech irlandzki - 10g FM13 Irlandzkie ciemności - starter 1L Zacieranie: Woda - 17L 69°C-67°C - 60' Wysładzanie: 15L do objętości ok. 26L (ph ok. 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 2g 15' - Citra - 15g 15' - Centennial - 15g 15' - Amarillo - 15g 10' - Mech irlandzki - 10g Chłodzenie: 100°C ---> 78°C - 2' Hop Stand 40':Citra - 20gCentennial - 20gAmarillo - 20g White Dragon - 40g (ostatnie 5 minut) 70°C ---> 15°C - 12' Finalnie: Objętość: 21L OG: 13°Blg FG: 2°Blg Wydajność: 67% Czas pracy: 5h Fermentacja: dwa tygodnie rosnąco od 15°C do 20°C tydzień cichej 18°C. Earl Grey na ostatnie 12h, Skórka bergamotki na ostatnie 7h. Komentarz: Piwo zajęło 2 miejsce w VI Warszawskim Konkursie Piw Domowych Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się