Undeath Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 No przydałby się Opis Stylów ale jak widać Warszawa ma po raz kolejny z tym problem, żeby takie coś stworzyć. Pewnie opublikują na miesiąc przed konkursem razem z recepturą na AIPA i będą zdziwieni, że ludzie narzekają. Style łatwo wymyślić, ale żeby to opisać i miało ręce i nogi trudniej. Najłatwiej jest rzucić info, a 2-2,5 miesiąca przed konkursem piwowarzy dalej nic nie wiedzą. To już taka norma w niektórych konkursach organizowanych przez niektóre oddziały PSPD, co wy chcecie powinniście się przyzwyczaić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Wiosna jeszcze nie rozliczona, cóż więc myśleć o jesieni... Może lepiej byłoby zrobić 1 konkurs w roku, 3 kategorie, za to rzetelnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Mariusz Ty nie wiesz? Musi być szoł piwowarzy na płytę wręczanie nagród itp.To jest tylko konkurs przy okazji festiwalu. To na festiwalu organizatorzy koszą kasę, a do konkursów trzeba dokładać i poświęcić czas, więc co dziwne w tym że wychodzi jak wychodzi? Robią go na odwal i nie jedną przykrą opowiastkę nie tylko od uczestników o Warszawie słyszałem, ale także sędziowie się skarżyli, a to musi już coś być na rzeczy. Ale wiadomo wszystko zostaje w środku, a jak ktoś coś wygada to pod pręgierz go. Ja tylko chciałbym zauważyć jedno - za co jest brane to cholerne wpisowe jeżeli organizator się nie wywiązuje z swojej części umowy? Oczywiście zaraz będzie spychologia i nikt nic nie wie z organizatorów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewiec Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 (edytowane) Pozwólcie że rozwieję trochę wasze wątpliwości. Jeśli chodzi o zwłokę z ogłoszeniem opisów stylów na tą edycję to wynikła ona ze zmian personalnych wśród organizatorów konkursu. Opisy stylów pojawią się na początku przyszłego tygodnia. Jako że jest już trochę późno zadecydowaliśmy o przeniesieniu kategorii IPA z przepisu na następną edycję (odpowiadając od razu na pytania jaki to będzie przepis - będzie to klon znanego piwa - nie będzie on liczony do GP natomiast aby to zrekompensować nagroda będzie wyższa niż w innych kategoriach). Co do herbaty to mieszanki owocowe jak i herbaty aromatyzowane (poza klasycznym earl gray) są niewskazane i takie piwa będą oceniane gorzej. Natomiast za herbatę na potrzeby kategorii uznane są też susze dedykowany przygotowaniu naparu nie będące herbatą z botanicznego punktu widzenia, takie jak yerba mate, rooibos itp. Od razu dodam też z rzeczy nieoczywistych że sahti nie powinno być tak jasne jak "Koniec Świata" ze względu na wskazany dodatek słodu karmelowego żytniego, oraz to że dopuszczony jest w tej kategorii dodatek miodu, malin czy chleba razowego. Jeśli chodzi o słody wędzone, to wędzoność nie jest cechą pożądaną (nie dążymy do odtworzenia historycznego sahti, wytyczną są współczesne jego wersje, ale dopuszczamy w tej kategorii sporą dowolność), ale niewielka, dobrze się wkomponowująca w cały bukiet nie będzie raczej punktowana negatywnie tak samo jak wszelkie inne dodatki mające uzasadnienie historyczno/geograficzne. Inne kategorie nie powinny budzić kontrowersji - jest to raczej klasyczne podejście do stylów. Poczynania mojego poprzednika nie mi komentować. Razem z opisami stylów powinien pojawić się też regulamin konkursu. Życzę wszystkim powodzenia i polecam szybko wziąć się za warzenie tym którzy czekali jeszcze na informacje odnośnie sahtli lub tea APA. Wszystkim zawiedzionym brakiem kategorii IPA z przepisu i nie mogącym wytrzymać do następnej edycji pozostaje mi zaproponować uwarzenie tea APA. Edytowane 22 Lipca 2016 przez szewiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Czyli całkiem wywalacie AIPA i nie ma nic w zamian? Rozumiem, że jest 7 kategorii. Pytanie też mam odnośnie cydru jak będzie sprawdzana "świeżość cydru"? Akurat zaczynają się dopiero jabłka, ale raczej odmiany nie nadające się do niego. Pod koniec sierpnia zazwyczaj pojawiają się zbiory jabłek, a około 3 tygodni potrzebne jest na zrobienie cydru. Wydaje mi się trochę nie trafione z nazwą, bo pewnie większość cydrów będzie zrobiona, z zeszłorocznych zbiorów zalegających w hurtowniach, albo wypusty z zeszłego roku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewiec Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 (edytowane) Tutaj, odsyłam do Przemka Iwanka. Ta kategoria to jego pomysł ja cydrownikiem nie jestem - dopiero się przymierzam. Z tego co wiem cydr ten może być na odmianach deserowych, ale pożądane są nuty (taniny, kwaśność itp) od starych odmian czy jabłek dzikich. Istotne jest by był świeży i orzeźwiający. Edytowane 22 Lipca 2016 przez szewiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 No ale każdy cydr właściwie ma być świeży i orzeźwiający... Taka specyfika tego napoju Przemek wchodzi czasem na forum, to zaczekamy na jego wypowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 a czemu te AIPA wg. przepisu usuwacie? Nie jest przeciez jeszcze późno. Ja zamierzałem warzyć w polowie sierpnia, żeby była świeża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Odpowiadam na pytania: a) nie, nie był to mój pomysł z tą kategorią, ale to chyba najmniej ważne b) w sierpniu pojawiają się pierwsze jabłka, m.in. antonówki, które mogą być ciekawym materiałem na cydr c) świeżość będziemy sprawdzać naszymi zmysłami - a jakże by inaczej? jak ktoś zrobi ze starych - jego sprawa. Chmielu też można użyć sprzed 3 lat, ale to da się poczuć. Świeże jabłka dają lepsze cydry niż te z chłodni, to udowodnione. d) kiedyś pito bardzo świeże, niemalże fermentujące cydry, dlaczego tego nie spróbować? Na pewno będą bardzieś kwaśkowate, rześkie, kwaśność będzie ostrzejsza i mniej ułożona, ale będą za to bardzo odświeżające. e) znam cydry które nie są lekkie i bardzo orzeźwiające, a wręcz ciężkawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Piłem cydr na antonówce moim zdaniem był beznadziejny... Ale co kto lubi. Spróbować można ale dla mnie jeżeli będzie dobrze zrobiony cydr to sędzia nie wyczuje na dobrą sprawę jak stary jest. Ale okej rozumiem punkt widzenia i rozwiało moje wątpliwości. Tak cydry dowalone słodzikiem zwłaszcza francuskie nie można nazwać lekkimi Choć dla mnie z natury to napój który powinien być rześki i orzeźwiający, takie cydry staram się robić w domu bo mi najbardziej smakują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewiec Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 (edytowane) Jeśli piłeś cydr z wiodącej marki to czemu się dziwisz? Natomiast jeśli domowy to rozważ czy cydrownik który go zrobił zna się na rzeczy. Ja piłem naprawdę dobre cydry na antonówce. Co do IPY - owszem jeśli ktoś zabrałby się za warzenie zaraz, miał szansę by zdążyć, choć połowa sierpnia mogła by już wiązać się z piwem niedoleżakowanym. Przeliczyliśmy to sobie i uznaliśmy że w sytuacji kiedy nie jest to piwo które piwowar może zrobić z tego co ma (tylko jeszcze musi doliczyć czas na zakup surowców) nie chcemy stawiać wszystkich uczestników w sytuacji w której muszą robić piwo na czas i ryzykować jego niedoleżakowaniem. 1 tydzień na dojście surowców + 2 tygodnie na fermentację burzliwą + 2 tygodnie na fermentację cichą + 4 tygodnie lagerowania + 1 tydzień na wysyłkę piwa daje nam dokładnie tyle czasu ile mamy do konkursu (. Oczywiście mogłoby się zdarzyć że piwowar przypadkiem miałby wszystkie potrzebne składniki, fermentacja wyszła by mu w schemacie 7+7 i nagazowałby to w tydzień. Może nawet takie piwo wyszło by dobre jednak w szalonej większości wypadków raczej nie. A jako że nie każdy pewnie będzie dysponował czasem by akurat uwarzyć piwo w ciągu tygodnia o ogłoszenia receptury stwierdziliśmy że lepiej jest kategorię przełożyć i następnym razem ogłosić odpowiednio wcześniej. Także jak pisałem powyżej proponuję zmierzyć się z herbacianą APĄ. Co do której masz sporo czasu na dopracowanie sposobu dodania herbaty. Edytowane 23 Lipca 2016 przez szewiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 żadnych słodzików co cydrów! zbrodnia Antonówka to ciekawy temat, jest bardzo aromatyczna (+), ale nieco zbyt mało ciała, ekstraktu - wodnista. Ale do łączenia z innymi odmianami - jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Domowego z antonówki nie piłem, tylko wiodącej marki Za to piłem bardzo dobre wino w mieszance antonówka/śliwki hehe, ale to już osobny temat. Piotrze słodzik może i zbrodnia ale sypią go na potęgę do cydrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Piotrze słodzik może i zbrodnia ale sypią go na potęgę do cydrów. Do lambików też, a nie sądzę żeby jakiś konkurs wygrał lambik na słodzikach;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Piotrze słodzik może i zbrodnia ale sypią go na potęgę do cydrów. Do lambików też, a nie sądzę żeby jakiś konkurs wygrał lambik na słodzikach;) Bo tak wiele tych konkursów było na lambiki... Ja nie uważam, że to dobrze, że sypią ale stwierdzam fakt, że to ma miejsce. Myślę, że rozsądnie dosłodzony cydr może być dobry i sędziowie nawet się nie spostrzegą, że był w nim słodzik. Wygrywają kwasy na kwasie mlekowym, nie widzę dlaczego miałoby nie wygrać piwo/cydr z słodzikiem, jeżeli będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Bo tak wiele tych konkursów było na lambiki... Nie odwracaj kota ogonem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewiec Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Opublikowaliśmy już opisy kategorii: http://wkpd.waw.pl/wp-content/uploads/2015/02/Opisy-stylk%C3%B3w-WKPD-jesie%C5%84-2016.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewiec Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Opublikowaliśmy regulamin: http://wkpd.waw.pl/regulamin/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Opublikowaliśmy regulamin: http://wkpd.waw.pl/regulamin/ Formularz nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Opublikowaliśmy regulamin: http://wkpd.waw.pl/regulamin/ Formularz nie działa Z tego co mi wiadomo to jeszcze nie został uruchomiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Nie ma szans na dogadanie się z którymś z pubów żeby tam można było podrzucić piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antol Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Panowie co z formularzem? Nie można wybrać zgłaszanych piw. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szewiec Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Panowie co z formularzem? Nie można wybrać zgłaszanych piw. Zapisy ruszą na początku przyszłego tygodnia. Jest szansa na dogadanie się z Pubem - jeśli się uda damy znać na FB. Edytowane 22 Września 2016 przez szewiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) Można prosic o nr telefonu odbiorcy potrzebny do nadania paczki u kuriera z gory dzieki Edytowane 26 Września 2016 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Piwa wysyłamy na adres: ul. Langiewicza 31 02-071 Warszawa nr tel 508454439 Na paczce koniecznie umieśćcie dopisek WKPD Piwa można dostarczyć osobiście (od 29.09.2016): Chmielarnia Marszałkowska Marszałkowska 10/16, Warszawa W godzinach: pn.–czw.11:00 – 00:00 pt. 11:00 – 02:00 sb. 12:00 – 02:00 nd. 12:00 – 00:00 lub ul. Langiewicza 31 (wejście od ul. Krzywickiego) 02-071 Warszawa W godzinach: pon. – piąt: 8:00 – 17:00 Potwierdzania przyjęcia piw będą starał się wysyłać na bieżąco. Gdyby ktoś nie dostał potwierdzenia piszcie na adres markar@interia.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się