cząsi Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 CześćW najbliższym czasie mam zamiar uwarzyć Koźlaka. Patrząc z perspektywy rewolucji piwowarskiej, nie jest to zbyt 'fancy' styl wśród piwowarów i wątków na forum (w porównaniu z IPA-mi) nie ma zbyt wiele. Korzystając ze sprzyjających warunków pogodowych (w piwnicy około 11°C) zdecydowałem się na tradycyjnego koźlaka. Stąd też prośba o weryfikację receptury. Zasyp: s. monachijski typ II – 3,5kg s. pilzneński – 1,5kg s. wiedeński – 1 kg s. Caramunich typ I – 0,25 kg s. Caraamber ® – 0,1 kg s. melanoidynowy Weyermann – 0,25 kg Zacieranie: Całość 50°C – 10min 63°C – 10min odbieram dekokt (1/3 zacieru) Dekokt 72°C -15min Dekokt 100°C-15min Zwracam ustalam na 72°C- 40min Mashout- 76°C Chmielenie: Hallertauer Tradition 0min – 25g Hallertauer Hersbrucker 40min – 30g Drożdże: Mangrove Jack's - Bohemian Lager M84 Byłbym wdzięczny za sugestie i ewentualne korekty, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Dobry wybór. Ja zabutelkowałem kilka dni temu Zmniejszyłbym ilość słodów karmelowych d0 300g. Możesz dać odrobinę słodu czekoladowego do wysładzania. Możesz zrobić odwrotną dekokcję. Zwróć uwagę też na odpowiednią ilośc drożdży. Jeśli to będą suche to 2 paczki, chyba że zrobisz lżejsze piwo i do koźlaka dasz gęstwę od niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cząsi Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dzięki za sugestie. Jeżeli chodzi o drożdże sprawa wygląda tak. Mam do dyspozycji gęstwę z tych samych drożdży suchych, które mam zamiar użyć do tego Koźlaka (2 tyg temu warzyłem Pilsa i w najbliższy weekend będę przelewał na cichą; zadałem wtedy 1,5 paczki drożdży). Lub mogę zrehydratyzować 1,5 paczki Bohemian Lager trzymanych w lodówce. Co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Gęstwa w odpowiedniej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cząsi Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Gęstwa w odpowiedniej ilości. Co to znaczy w odpowiedniej ilości? Czy jest jakiś wzór, który przelicza ilość potrzebnej gęstwy w stosunku do ilości brzeczki oraz jej gęstości? Spotkałem się na forum z ilością 100ml, ale wolałbym potwierdzić. I jeżeli chodzi o samo zebranie gęstwy, bo w tym temacie też spotkałem wiele podejść, jak należy zrobić to w sposób prawidłowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 kalkulator http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cząsi Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 dzięki; jeżeli chodzi o drugą część pytania? I jeżeli chodzi o samo zebranie gęstwy, bo w tym temacie też spotkałem wiele podejść, jak należy zrobić to w sposób prawidłowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Nie wiem jaki jest prawidłowy ja po prostu zlewam drożdże do słoika z fermentora, a przy następnym piwie odlewam do fermentora zakładaną ilość gęstwy. edit: Ja nic nie rozdzielam, płuczę itp. staram się tylko maksymalnie szybko użyć gęstwę ponownie (najlepiej w max 2-3 dni). Edytowane 20 Stycznia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cząsi Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej dzięki ibrahim, czytałem to, chodziło mi bardziej o Wasze doświadczenia związane ze zbieraniem gęstwy i w jaki sposób Wy to robicie Nie wiem jaki jest prawidłowy ja po prostu zlewam drożdże do słoika z fermentora, a przy następnym piwie odlewam do fermentora zakładaną ilość gęstwy. edit: Ja nic nie rozdzielam, płuczę itp. staram się tylko maksymalnie szybko użyć gęstwę ponownie (najlepiej w max 2-3 dni). i dzięki kantor (w końcu trochę mniej enigmatycznie niż do tej pory); właśnie o to mi chodziło gęstwę będę zbierał w dniu warzenia, więc drożdże nie będą zbyt długo czekać na pokarm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Ostatnio też robiłem koźlaka i też dodawałem gęstwę MJ Bohemian Lager. Gestwę zebrałem łyżką z dna fermentora - nie płukałem tylko w ten sam dzień zadałem całą gęstwe i chyba było dużo trupków niestety bo na powierzchni mi jakieś farfocle pływały. Nie wiem jakie wyszło piwo bo jeszcze fermentuje w Dębicy a ja siedzę w Krakowie i tylko ojciec dogląda temperatury by nie spadła poniżej 10 , ale wydaje mi sie że przepłukanie gęstwy lub chociaż odczekanie jak żywe drożdże się oddzielą od martwych to minimum co trzeba zrobić. Jeśli się mylę to niech mnie jakiś bardziej doświadczony kolega poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Ale przecież wszystko już zostało opisane. Wystarczy poszukać i poczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cząsi Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Dzięki Ibrahim raz jeszcze, myślę że zaleje po prostu gęstwę i zadam tak jak radził kantor. Posty typu 'to już było' uważam za zbędne, jeżeli ktoś nie ma ochoty podzielić się swoim doświadczeniem w jakiejś materii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 @cząsi jeżeli ktoś nie ma ochoty podzielić się swoim doświadczeniem w jakiejś materii ale to już było Nie sądzisz, że dzielenie się po raz kolejny tymi samymi doświadczeniami jest zaśmiecaniem forum i produkcją "szumu informacyjnego" bo Ty masz kaprys dostać "na tacy" i bez wysiłku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cząsi Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 @cząsi jeżeli ktoś nie ma ochoty podzielić się swoim doświadczeniem w jakiejś materii ale to już było Nie sądzisz, że dzielenie się po raz kolejny tymi samymi doświadczeniami jest zaśmiecaniem forum i produkcją "szumu informacyjnego" bo Ty masz kaprys dostać "na tacy" i bez wysiłku? Nie uważam. Zobacz ile tych samych wątków przewija się przez forum. Jeżeli ktoś nie ma ochoty, to po prostu nie odpisuje. A jeżeli ktoś inny nie miał możliwości podzielenia się wiedzą wcześniej (bo jest tu od niedawna), to się nią dzieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się