Browar Piwojad Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 (edited) Cześć, nazywamy się Piwojad, warzymy kontraktowo w Gryfie w Szczyrzycu. Naszą premierową warką jest Suska – robust brown porter (16 P, 6,4% alk.) z dodatkiem Suski Sechlońskiej. Premiera Suski odbędzie się na początku lutego w Krakowie, zaraz potem nasze piwo będzie także dostępne na kranach i w sklepach w całej Polsce. Więcej informacji na forum oraz na: facebook.com/piwojad . Pozdrawiamy i zapraszamy do degustacji; na zdrowie! Piwojad Edited January 27, 2016 by Browar Piwojad Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 (edited) edycja nie było pytania, ślepy jestem, bo się link nie za hiperłączował Powodzenia! Edited January 27, 2016 by camilos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 Ryjkniga nie działa. Powodzenia, ale: a) dlaczego suska-zwłaszcza, że już jest w Imperium Prunum, własnej inwencji chyba nie zabrakło? b) coś więcej o tym porterze? Parametry ok (jak London prawie), ale jakie drożdże, jakie chmielenie, jakie dodatki (poza tym nieszczęsnym owocem)? Jaki ogólnie był zamysł? Plus za to, że pierwszym piwem nie jest ajpa-srajpa ani kwasiżur. c) konkrety odnośnie dostępności nie tyle kranowej, co butelkowej, jak Wam nie zbywa, buteleczkę do oceny również chętnie przyjmę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browar Piwojad Posted January 27, 2016 Author Share Posted January 27, 2016 Ryjkniga nie działa. Powodzenia, ale: Dzięki! Przed chwilą wchodziłem przez link i otworzyłem bez problemu, może spróbuj ponownie. Dla pewności jeszcze raz daję <link> a) dlaczego suska-zwłaszcza, że już jest w Imperium Prunum, własnej inwencji chyba nie zabrakło? Piwo warzyliśmy 2 grudnia i nie mieliśmy pojęcia, że równolegle powstaje Imperium Prunum - zakładaliśmy, że zastosujemy Suskę w produkcji piwa jako pierwsi. Piwo z Suską uwarzyliśmy w domu już w zeszłym roku i byliśmy bardzo zadowoleni z efektów, uznaliśmy więc że to dobry pomysł na pierwszą warkę. b) coś więcej o tym porterze? Parametry ok (jak London prawie), ale jakie drożdże, jakie chmielenie, jakie dodatki (poza tym nieszczęsnym owocem)? Jaki ogólnie był zamysł? Plus za to, że pierwszym piwem nie jest ajpa-srajpa ani kwasiżur. Drożdże: Safale S-04, Chmiele: niemiecki Magnum + EKG. Jedynym niestandardowym dodatkiem jest właśnie śliwka (pół na pół: z pestką i bez). Chcieliśmy zachować względną równowagę pomiędzy aromatami i smakami pochodzącymi od słodu (czekolada, kawa, orzech, odrobina torfu) a tymi które pochodzą od Suski Sechlońskiej (śliwka, wędzonka, dym, lekka słodycz, lekka kwaśność). Chmiel ma pozostać w tle: nieznacznie podkreślać goryczkę i dodawać odrobinę ziemistości i przyprawowości. Aipa-srajpa to nie do końca nasze smaki i na chwilę obecną nie figuruje w naszych planach (choć w przyszłości niczego nie wykluczamy). c) konkrety odnośnie dostępności nie tyle kranowej, co butelkowej, jak Wam nie zbywa, buteleczkę do oceny również chętnie przyjmę Piwo zostanie rozlane na początku przyszłego tygodnia (połowa do petainerów, połowa do butelek), wówczas zaczniemy je również rozsyłać do naszych odbiorców. O dostępności będziemy informować Was na bieżąco na FB Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżazder Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 Ale ten obrazek to będzie etykieta? Tak po prostu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 coś kiepsko śledzićie rynek, skoro umknął wam fakt powstawania Imperium;-) film promujący piwo a w zasadzie śliwke pojawił się we wrześniu, a pierwsze info chyba z wiosny było. nie mniej, jak gdzieś trafię w sklepie to spróbuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browar Piwojad Posted January 27, 2016 Author Share Posted January 27, 2016 Ale ten obrazek to będzie etykieta? Tak po prostu? Tak, jednak z tą różnicą, że tło będzie przezroczyste. Co sądzisz o takiej etykiecie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 jeśli będzie łatwo zmywalny klej to jestem za:-D lubię proste etykiety Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 Niestety, ta treść jest obecnie niedostępna Być może użyty link wygasł lub strona jest widoczna tylko dla grupy odbiorców, do której nie należysz. Wróć do poprzedniej strony · Przejdź do aktualności · Odwiedź nasze Centrum pomocy ale czekamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zamerstary Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 No z tą suską to trochę pomysł taki hmm...żeby brzydko nie powiedzieć "zerżnięty" Poza tym Imperium Prunum to chyba rok leżakuje? (albo coś mi się pomieszało z innym piwem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browar Piwojad Posted January 27, 2016 Author Share Posted January 27, 2016 (edited) Niestety, ta treść jest obecnie niedostępna Być może użyty link wygasł lub strona jest widoczna tylko dla grupy odbiorców, do której nie należysz. Wróć do poprzedniej strony · Przejdź do aktualności · Odwiedź nasze Centrum pomocy ale czekamy Strona była widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników FB, teraz powinna być widoczna dla każdego. Dzięki, pozdrawiamy. Edited January 27, 2016 by Browar Piwojad Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browar Piwojad Posted January 27, 2016 Author Share Posted January 27, 2016 (edited) No z tą suską to trochę pomysł taki hmm...żeby brzydko nie powiedzieć "zerżnięty" Poza tym Imperium Prunum to chyba rok leżakuje? (albo coś mi się pomieszało z innym piwem) Suskę Secholońską dodawaliśmy do naszych potraw od kilku lat, sprawdza się doskonale, jako dodatek do pierogów, mięs i zup. Szczególnie polecamy w krupniku Pomysł, by ją wykorzystać w piwie pojawił się całkowicie niezależnie od Imperium Prunum. Zresztą, nie mamy nic przeciwko dobrym i wyjątkowym dodatkom do piwa; oby były stosowane jak najczęściej, są tego warte. Edited January 27, 2016 by Browar Piwojad Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Jeśli coś się sprawdza w piwie to dlaczego tego nie stosować. to tak jak by mieć pretensje do browarów że leżakują piwo w beczkach po tym jak ktoś tak zaczął robić;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżazder Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Tak, jednak z tą różnicą, że tło będzie przezroczyste. Co sądzisz o takiej etykiecie? Osobiście mi się nie podoba, ale wiadomo jak to jest z gustami, jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki. Za to plus za pomysł z mrówkojadem, ciekawe połączenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zamerstary Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 No z tą suską to trochę pomysł taki hmm...żeby brzydko nie powiedzieć "zerżnięty" Poza tym Imperium Prunum to chyba rok leżakuje? (albo coś mi się pomieszało z innym piwem) Suskę Secholońską dodawaliśmy do naszych potraw od kilku lat, sprawdza się doskonale, jako dodatek do pierogów, mięs i zup. Szczególnie polecamy w krupniku Pomysł, by ją wykorzystać w piwie pojawił się całkowicie niezależnie od Imperium Prunum. Zresztą, nie mamy nic przeciwko dobrym i wyjątkowym dodatkom do piwa; oby były stosowane jak najczęściej, są tego warte. Rozumiem, widocznie to tylko zbieg okoliczności, że prawie w tym samym czasie zaczęły ukazywać się piwa z suską Pozdrawiam i dużo sukcesów życzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 jeszcze z śliwka wędzoną wyszedł Roch Link to comment Share on other sites More sharing options...
lismati Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Złapałem dziś Suskę w lokalnym sklepie, jutro będzie testowana, więc napiszę jak wrażenia z niej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smul&Sons Posted February 19, 2016 Share Posted February 19, 2016 Nawet jeśli mielibyście zerżnąć z kormorana to i tak dobrze byście zrobili bo wiele osób nie miało możliwości spróbowania piwa z suską, nawet jeśli mieli to na pewno chętnie do niej wrócą. Jak dla mnie dużo lepsze wejście na rynek niż kolejna ipa czy apa. Poza tym cena przystępna, etykieta przyjemna dla oka, życzę sukcesów w branży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lismati Posted February 19, 2016 Share Posted February 19, 2016 (edited) Nie wiem czy to zrzynka, czy nie. Nie sądzę. Ale tak jak przedmówca powiedział - cieszę się że miałem szansę spróbować piwa z suską, na Imperium Prunum się nie załapałem. Co do samego piwa - bardzo dobrze wywarzona baza robust brown porteru, która daje się rozwinąć śliwce. A rozwija się, i to mocno. Nuty wędzonki czuć od razu, a w smaku domowy kompot z własnego suszu. Do tego niskie wysycenie, które podkreśla nawet lekką kwaskowość, pozostającą po susce. Jeśli ktoś lubi ten smak, to piwo będzie dla niego świetne, ja mogę zdecydowanie polecić Edited February 19, 2016 by lismati Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 20, 2016 Share Posted February 20, 2016 No z tą suską to trochę pomysł taki hmm...żeby brzydko nie powiedzieć "zerżnięty" No to chyba ode mnie bo ja t już go na początku 2014 zrealizowałem po raz pierwszy Pomyśl zanim przedstawisz zarzuty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now