dori Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 WLP550 Belgian Ale Yeast Saisons, Belgian Ales, Belgian Reds, Belgian Browns, and White beers are just a few of the classic Belgian beer styles that can be created with this yeast strain. Phenolic and spicy flavors dominate the profile, with less fruitiness then WLP500. Attenuation: 78-85% Flocculation: Medium Optimum Fermentation Temperature: 68-78°F Alcohol Tolerance: Medium-High Saisons, Belgian Ales, Belgian Reds, Belgian Browns, and White beers are just a few of the classic Belgian beer styles that can be created with this yeast strain. Phenolic and spicy flavors dominate the profile, with less fruitiness then WLP500. Attenuation: 78-85% Flocculation: Medium Optimum Fermentation Temperature: 68-78°F Alcohol Tolerance: Medium-High WLP550 Belgian Ale Yeast Saisons, Belgian Ales, Belgian Reds, Belgian Browns i piwa białe to tylko niektóre z klasycznych belgijskich stylów piw, które mogą być fermentowane tym szczepem drożdży. Aromaty fenolowe i korzenne (przyprawowe) dominują w profilu tego piwa, mniej aromatów owocowych niż w przypadku WLP500 Odfermentowanie: 78-85% Flokulacja: Średnia Optymalna temperatura fermentacji: 20-26°C Tolerancja na alkohol: Średnio-wysoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Czy te drożdże zachowują się podobnie jak US-05, zostawiając grubą czapkę z piany na powierzchni po burzliwej? Fermentuje nimi mojego belga #41 prawie szósty dzień i dalej na powierzchni jest to co powinno opaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Czy te drożdże zachowują się podobnie jak US-05, zostawiając grubą czapkę z piany na powierzchni po burzliwej? Fermentuje nimi mojego belga #41 prawie szósty dzień i dalej na powierzchni jest to co powinno opaść. Przy pierwszych 2-3 piwach na tych drożdżach został lekki kożuszek po burzliwej. Jednak przy ostatniej warce, po 10 dniach kożuch był centymetrowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Z moich obserwacji wynika że drożdże WLP znacznie bardziej siedzą na pianie, niż Wyeasty. Aktualnie fermenci u mnie Pils na WLP800, wczoraj zebrałem z góry 1,5l rozjuszanych drożdży! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Ktoś może coś więcej o tych drożdżach powiedzieć? Nadają się do fermentacji mieszanej z brettami? Konkretnie o flandersa pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego W dniu 1.02.2021 o 22:05, eresjot napisał(a): Ktoś może coś więcej o tych drożdżach powiedzieć? Nadają się do fermentacji mieszanej z brettami? Konkretnie o flandersa pytam. Myślę, że da radę, chociaż sam nie robiłem z tym szczepem akurat żadnej mieszanej fermentacji. Próbowałem tych drożdży akurat do raczej nowofalowych belgów. Hoppy Blond ze startera chmielony Zulą wyszedł dosyć czysto jak na belgijskie ale, plus przykrył profil drożdżowy chmiel. Kolejna Belgian IPA chmielona Ameryką wyszła super, dosyć mało fenoli, dużo estrów, które dobrze współgrały z chmielem. Jedno z fajniejszych IPA, jakie uwarzyłem. Kolejna Belgian Double IPA chmielona Polish Hopsami, pachniała również fajnym miksem chmielu i estrów, ale przez hopburn nie dało się tego pić. Ogólnie pasują mi te drożdże i chętnie do nich wrócę. Na plus praca bez siarki i profil estrowo-fenolowy na tyle przyjemny, że nie odrzuca ludzi, którzy nie lubią belgów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się