udarr Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Hej, piszę właśnie pracę na obronę i poświęcam rozdział na omówienie czynników wpływających na jakość piwa warzonego w domu, przynajmniej tych czynników, na które jako domowi piwowarzy mamy wpływ i możemy nimi manipulować, może uda mi się omówić wszystkie jeśli dobór literatury na to pozwoli? Zastanawiam się czy czegoś istotnego nie pominąłem? - temperatura zacierania (ewentualnie jeszcze gęstość zacieru i grubość śruty) - pH zacieru i wody do wysładzania - jakość i rodzaj słodu - jakość i rodzaj chmielu - oksydacja - długość gotowania, reakcje Maillarda - woda, sole, modyfikacje itp. - charakterystyka drożdży i tematy "okołodrożdżowe" - warunki fermentacji Przy okazji może ktoś jeszcze jakąś literaturę podrzuci (wyłącznie angielska wchodzi w grę)? Póki co mam oczywiście Kunzego i dalej Brewing od Lewisa, trylogię Yeast, Water, Hops, Principles od Fixa, How to Brew od Palmera. Dzięki, Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Ogólnie pojęte starzenie, nie tylko w procesach tlenowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 A dzięki, przypomniałeś mi o tym ciekawym artykule dot. starzenia piwa, nie pamiętam skąd mam link ale chyba z forum, może ktoś będzie miał ochotę zerknąć: http://depa.fquim.unam.mx/amyd/archivero/ARTICULOGRUPO8_25527.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 A no, jeden z lepszych artykułów na ten temat, przynajmniej z tych do znalezienia w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cząsi Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Hej, zwróć uwagę na szeroko pojętą kwestię związaną ze sterylnością oraz sprzętem użytym w procesie warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Jakiś czas temu czytałem artykuł w BYO na temat przepuszczalności (dla tlenu) fermentorów PCV. Mam go nawet przetłumaczony na polski. Artykuł jest obarczony wykresami z ilością tlenu który przedostaje się do piwa z jednostkach czasu itp. Nie pamiętam czy była tam jakaś literatura, ale jakbyś był zainteresowany to daj znać to podrzucę jak będę w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Może: - wysycenie CO2 i temperatura podania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Warunki przechowywania jak surowców tak i gotowego piwa ( światło , temp. wilgotność , pewne ograniczenia czasowe .... ) , sposób rozlewu i konfekcja ( butelki szkło , pet , keg ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Jakiś czas temu czytałem artykuł w BYO na temat przepuszczalności (dla tlenu) fermentorów PCV. Mam go nawet przetłumaczony na polski. Artykuł jest obarczony wykresami z ilością tlenu który przedostaje się do piwa z jednostkach czasu itp. Nie pamiętam czy była tam jakaś literatura, ale jakbyś był zainteresowany to daj znać to podrzucę jak będę w domu. Ok, bardzo chętnie. Jeśli możesz to podeślij. Może: - wysycenie CO2 i temperatura podania Warunki przechowywania jak surowców tak i gotowego piwa ( światło , temp. wilgotność , pewne ograniczenia czasowe .... ) , sposób rozlewu i konfekcja ( butelki szkło , pet , keg ) Oj, chyba jednak nie dam rady się zmierzyć ze wszystkim. Trzeba będzie zrobić jakąś selekcję.. Dzięki wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Jakiś czas temu czytałem artykuł w BYO na temat przepuszczalności (dla tlenu) fermentorów PCV. Mam go nawet przetłumaczony na polski. Artykuł jest obarczony wykresami z ilością tlenu który przedostaje się do piwa z jednostkach czasu itp. Nie pamiętam czy była tam jakaś literatura, ale jakbyś był zainteresowany to daj znać to podrzucę jak będę w domu.Ja też chętnie zobaczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Ja też chętnie zobaczę. Ok, bardzo chętnie. Jeśli możesz to podeślij. W załącznikach oryginał i tłumaczenie. Nie za wiele tam jest. Ogólnie znane fakty tylko podbudowane teorią No ale są wykresy :F 2013_19_3_O2 and Plastic.pdf 2013_19_3_O2 i plastik.pdf udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się