Wiktor Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Zabutelkowałem pszeniczkę. Dałem 290g cukru na 22,5 litra piwka. nie przegiąłeś trochę? to będzie nagazowanie w okolice 4, nie boisz się granatów? ja zazwyczaj przy tej ilości pszenicy nie przekraczam 200 g i jest mocno nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Chciałem przetestować właśnie takie nagazowanie. Dobierałem butelki specjalnie na tą okoliczność. Zobaczymy. Jeszcze granat mi się nie zdarzył. Zawsze musi być ten pierwszy raz. Więc może to właśnie ten raz Pozdrawiam J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 zabunkruj to z dala od ludzi i zwierząt i kontroluj nagazowanie. Ja miałem 1 granat z kwasu chlebowego i jak sobie myślę że dzień wcześniej miało to w ręce, a następnego dnia największy kawałek szkła jaki znalazłem miał pół centymetra to mi po plecach zimny pot spływa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Spoko. Wszystkie butelki siedzą sobie grzecznie w kascie murarskiej (duża plastikowa kasta z castoramy). Wszystko przykryte kocem. Będę kontrolował codziennie. Jakby zaczynało się robić niebezpiecznie. Upuszczę tej francy trochę pary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Możesz się jeszcze pochwalić w jakich temperaturach zadawałeś drożdże i fermentowałeś? Pozdrawiam J. Temperatura pokojowa, co u mnie na tą chwilę oznacza 21-22 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 heh Niedawno weizen mi ok 4 w nocy zrobił niemiłą niespodziewajkę. Strzelił ok poł metra od łba, ale całe szczęście że półka ustawiona plecami do mnie. Granat rozwalił trzy inne flaszki z piwem, pokaleczył gładź na ścianach, odgiął plecy w regale na którym stał, no i w chwili wybuchu narobił lekkiej paniki. Kawałki szkła nie wieksze jak pół cm a najmniejsze wielkości ziaren piasku. Kupa roboty, sprzątanie, odkurzanie dosłownie wszystkiego. Warto sprawdzać nagazowanie co jakiś czas, i odgazowywać! Ale błąd polegał na wysokim °Blg podczas butelkowania, a czas zrobił swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Właśnie. Błędy początkowe są nieprzyjemne w skutkach. Strata jednego piwa to małe piwo, ale to sprzątanie makabra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Mój weizen przed dodaniem cukru do refermentacji, miał 2,5°Blg i w smaku był bardzo wytrawny. Nagazowanie będzie sprawdzane codziennie ale na wszelki wypadek przykryję kastę czymś mocniejszym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Wczoraj popełniłem weizenbocka. Warka 24 - łękotka i wiązadło - weizenbock Piwko dedykowane braciakowi na pamiątkę rekonstrukcji kolana i dla poprawy zdrowia - przecież piwo to lekarstwo. W końcu będzie z kim latać Surowce Pszeniczny 3,5kg Wiedeński 1,2kg Monachijski II 0,9kg Pilzeński 0,5kg Carahell 0,4kg Caramunich 0,4kg Chocolate Wheat 0,1kg Melanoidynowy 0,1kg Zakwaszający 0,07kg Zacieranie 50°C - 10' 64°C - 10' 67°C - 40' 72°C - 30' 78°C - Mash Out Warzenie Hallertauer Hersbrucker 3,8% 25g - 90' Lubelski 4% 25g - 90' Zostawiłem to na noc i dzisiaj dopiero zlałem do fermentatora. Wlałem tylko 22l ponieważ nie chce później zbierać piany z podłogi. 5l jeszcze odgotowuję do uzyskania większej gęstości. W sumie wyszło 27l 14°Blg Celowałem w 17°Blg ale zagapiłem się przy wysładzaniu. Mam nadzieję że blg trochę jeszcze skoczy po dodaniu tego co teraz odgotowuję. Wszystko zadane drożdżami 3068. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Cześć Wczoraj popełniłem weizenbocka. Popełnić można przestępstwo. Warzenie piwa jest zgodnie z polskim prawem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Cześć Wczoraj popełniłem weizenbocka. Popełnić można przestępstwo. Warzenie piwa jest zgodnie z polskim prawem Cholera, a ja popełniłem piwo czyli jak? Pójdę siedzieć czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 (edytowane) Właśnie testowałem moją 24'ke. Zapowiada się bardzo apetycznie i już odfermentowała do 11°Blg Wyliczyłem (przy pomocy beersmitha) że po dodaniu odparowanej do 1,25 litra pozostałości, blg skoczy mi sumarycznie z 14°Blg do nie całych 16,7°Blg. Zobaczymy czy się nie będzie przypalać przy odgotowywaniu. Próbowałem też warkę 22 - Change. Zeszła do 2°Blg i mam z nią problem. Przydało by się zabutelkować a tu nie ma jak. Szykuje się wyjazd i powrót dopiero koło piątku. Przy tak wysokim alkoholu i szczelnym zamknięciu mam nadzieję że nic jej nie grozi przez czas mojej nieobecności. W smaku Change jest bardzo mocno alkoholowy. To się zapewne ułoży po paru miesiącach leżakowania... tylko to czekanie... Pozdrawiam J. Edytowane 31 Października 2010 przez agrest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Ale jajca miałem dzisiaj w browarze. Odgotowałem pozostałą brzeczkę do 1,5 litra, schłodziłem, otworzyłem fermentator, wlałem i zamieszałem. Co się działo... oj co się działo. Piwko jest już tak nagazowane że spora jego część postanowiła po prostu udać się na wycieczkę po pokoju, meblach, podłodze... W sumie uciekło 1,5 litra To ci dopiero doświadczenie. "Uśmiech" żony bezcenny No ale... koniec końców ogarnąłem kryzys. łękotka i wiązadło siedzą już spokojnie w fermentatorze. Blg skoczyło o całe dwa punkty w górę. Przed wlaniem miałem 7°Blg a po ekspansji piwka jakieś 9°Blg Trudno odczytać bo pianka w miarce jest tak mocna że po godzinie od pobrania próbki wciąż trzyma się dzielnie i nie chce opaść. To chyba dobrze wróży. Pozdrawiam. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Witajcie. Właśnie wróciłem do domu i pierwsze kroki zrobiłem do pszeniczki żeby sprawdzić ile jej zostało a ile wybuchło. Okazuje się że nie miałem ani jednego granata, a piwko wyjęte do testu mogło by być wręcz bardziej nagazowane. W smaku pychota. Weizenbock spadł mi do 4°Blg a tripelek ciągle 2°Blg. Jutro weizena wrzucam na cichą a tripelka będę butelkował. Miłej nocki. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Coś ostatnio mało się u mnie dzieje. Weizenbock odfermentował mi do 4blg i ani drgnął na cichej. W związku z tym dzisiaj rozlałem weizenbock'a do butelek. Do refermentacji dodałem 270g cukru. W planach jakiś pilsik. Drożdże już nastawione. Pewnie na niedziele będą już gotowe do pracy. Pozdrawiam J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Po krótkiej przerwie uruchomiłem browar (trzeba uzupełnić brakujące płyny oraz zużyć około 50kg słodów) i dodaje zapiski do dzienniczka. 9.05 - Warka #25 - Patrz jaka franca #2 Powtórka francy #1. Niestety jakimś cudem nie dodałem dwóch małych ilości słodów. Wyszło 12Blg, 22,5l odfermentowało do 3Blg. Wczoraj przelane do butelek z dodatkiem 250g cukru - nagazowanie ma być w granicach 3,7 (wbrew oczekiwaniom co niektórych żadna franca #1 nie rozsadziła butelki) 23.05 - Warka #26 - Patrz jaka franca #3 Tym razem powtórka z pełnym udziałem słodów. Jedyna zmiana to kwas mlekowy zamiast słodu zakwaszającego. wyszło 22l 13Blg. Ładnie pracuje, jeszcze lepiej smakuje. Na tych drożdżach zrobię jeszcze pewnie coś ciemnego a później ... później mam do zatankowania pięć kegów więc coś się wymyśli. Pozdrawiam J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 6.6 - Warka #27 - Patrz jaka franca #4 Powtórka poprzednich warek. Niewielka modyfikacja słodów i chmielu. Coś się skończyło coś trzeba było dorzucić. Ogólnie na tych drożdżach chcę zrobić jeszcze coś ciemnego i chyba się pożegnamy. Tymczasem warka #25 już prawie na wykończeniu ach te wiosenne upały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Warka #28 - Alle Alle Pustki w piwnicy, zapasy duze, zaraz minie termin drozdzowkom. Trzeba bylo cos wymyslic. Surowce Pale Ale 3,6kg Pilzenski 1,0kg Carafa III 0,1kg Carared 0,3kg Zacieranie 52°C - 5' 65°C - 40' 72°C - 20' 78°C - Mash Out Warzenie Marynka 8,3% 26g - 60' Fugles 4% 28g - 10' cdn... Edytowane 2 Grudnia 2011 przez agrest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Wyszlo 23l 12BLG Zadane drozdzowkami London ESB. BTW, najdziwniejsze drozdze jakich uzywalem. Robiac starter mialem wrazenie jak by w zawartosc banki sie "zwarzyla". Drozdzowki troche starawe bo okolo roku wiec mam pewne obawy... No nic, zobaczymy co wyjdzie. W razie draki rozmroze cos z mojej hodowli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Warka #29 - Rauchbier - 23.03.2012 Warka #30 - Marcowe - "Kwietniowe kaprysy". - 24-04-2012 Wyszlo 25l - 12.5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się