lismati Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Robię fruita 13blg z suszonymi kwiatami w domu. Myślałem żeby na próbę zakwasić kilka butelek dolewając do paru trochę kwasu mlekowego. Są w necie jakieś źródła definiujące tutaj "rozsądną ilość"? Trochę szukałem, i nic mi w ręce nie wpadło. Warka 25l, planowałem podzielić ją na dwa, jedno zrobić kwaśne, drugie nie. 100 ml roztworu 80% na te 12.5l da ledwo kwaskowy posmak, czy piwo będzie kapuściane tak jak Kwas Pruski na przykład? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Ja butelkowałem ostatnio stouta i zakwaszałem go kwasem mlekowym (sour stout ). Dałem ok 95 ml na 20 litrów piwa. Kwaśność wyczuwalna, lecz nie jest to wysoki poziom kwaśności (mniej kwaśne niż kwas delta od Pinty do którego chciałem się zbliżyć). Te 100 ml na 12,5 l powinno dać dosyć dużą kwaśność, ale najlepszym rozwiązaniem jest dolewanie stopniowe kwasu i próbowanie efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Ja ostatnio zrobiłem tak: wersja czysta (soki/miód) wersja chmielona na zimno wersja 2ml do butelki wersja 4ml do butelki wersja 6ml do butelki Przy 4ml jest już dość grubo, a 6ml przepycha rury od kibli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Robię fruita 13blg z suszonymi kwiatami w domu. Myślałem żeby na próbę zakwasić kilka butelek dolewając do paru trochę kwasu mlekowego. Są w necie jakieś źródła definiujące tutaj "rozsądną ilość"? Trochę szukałem, i nic mi w ręce nie wpadło. Warka 25l, planowałem podzielić ją na dwa, jedno zrobić kwaśne, drugie nie. 100 ml roztworu 80% na te 12.5l da ledwo kwaskowy posmak, czy piwo będzie kapuściane tak jak Kwas Pruski na przykład? Zakwaszałem Saisona niektóre butelki bezpośrednio przy rozlewie piwa, dałem 0,5, 1, 2 ml kwasu mlekowego. Jak dla mnie dwa pierwsze były w normie natomiast 2 ml całkiem fajnie już kwaskowate, i tą ilość kwasu mlekowego bym zalecał (mój też miał 80%). Kwas pruski był zakwaszany chyba bakteriami stąd ta kapusta w aromacie Nie poszła im fermentacja po myśli. Kwas mlekowy daje czystą kwasowość. Nie przekraczałbym tych 2 ml, bo nie będzie przyjemności z picia. Ja butelkowałem ostatnio stouta i zakwaszałem go kwasem mlekowym (sour stout ). Dałem ok 95 ml na 20 litrów piwa. Kwaśność wyczuwalna, lecz nie jest to wysoki poziom kwaśności (mniej kwaśne niż kwas delta od Pinty do którego chciałem się zbliżyć). Te 100 ml na 12,5 l powinno dać dosyć dużą kwaśność, ale najlepszym rozwiązaniem jest dolewanie stopniowe kwasu i próbowanie efektów. Grubo poleciałeś, ale na pewno kwas mlekowy 80%? bo to daje 4,75 ml kwasu na butelkę więc bardzo wysoka kwaśność. Może lubisz takie piwa ale dla mnie to już przegięcie. lismati 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 A nie lepiej by było zakwaszać witaminą C? Zdrowsze to nasze piwo by było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Robię fruita 13blg z suszonymi kwiatami w domu. Myślałem żeby na próbę zakwasić kilka butelek dolewając do paru trochę kwasu mlekowego. Są w necie jakieś źródła definiujące tutaj "rozsądną ilość"? Trochę szukałem, i nic mi w ręce nie wpadło. Warka 25l, planowałem podzielić ją na dwa, jedno zrobić kwaśne, drugie nie. 100 ml roztworu 80% na te 12.5l da ledwo kwaskowy posmak, czy piwo będzie kapuściane tak jak Kwas Pruski na przykład? Zakwaszałem Saisona niektóre butelki bezpośrednio przy rozlewie piwa, dałem 0,5, 1, 2 ml kwasu mlekowego. Jak dla mnie dwa pierwsze były w normie natomiast 2 ml całkiem fajnie już kwaskowate, i tą ilość kwasu mlekowego bym zalecał (mój też miał 80%). Kwas pruski był zakwaszany chyba bakteriami stąd ta kapusta w aromacie Nie poszła im fermentacja po myśli. Kwas mlekowy daje czystą kwasowość. Nie przekraczałbym tych 2 ml, bo nie będzie przyjemności z picia. Ja butelkowałem ostatnio stouta i zakwaszałem go kwasem mlekowym (sour stout ). Dałem ok 95 ml na 20 litrów piwa. Kwaśność wyczuwalna, lecz nie jest to wysoki poziom kwaśności (mniej kwaśne niż kwas delta od Pinty do którego chciałem się zbliżyć). Te 100 ml na 12,5 l powinno dać dosyć dużą kwaśność, ale najlepszym rozwiązaniem jest dolewanie stopniowe kwasu i próbowanie efektów. Grubo poleciałeś, ale na pewno kwas mlekowy 80%? bo to daje 4,75 ml kwasu na butelkę więc bardzo wysoka kwaśność. Może lubisz takie piwa ale dla mnie to już przegięcie. Po pierwsze 95ml/40butelek to wychodzi ok 2,4 ml na butelkę. Teraz upewniłem się próbując to piwo i kwas jest na normalnym poziomie. Trochę niższy niż w kwasie delta od pinty do którego dążyłem. By uzyskać taką kwaśność jak "kwas delta" trzeba by dać ok. 3 ml na butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Po pierwsze 95ml/40butelek to wychodzi ok 2,4 ml na butelkę. Teraz upewniłem się próbując to piwo i kwas jest na normalnym poziomie. Trochę niższy niż w kwasie delta od pinty do którego dążyłem. By uzyskać taką kwaśność jak "kwas delta" trzeba by dać ok. 3 ml na butelkę. A faktycznie przeliczyłem na litr piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 http://allegro.pl/kwas-mlekowy-80-spozywczy-e270-wys-24h-f-vat-0-5l-i7393534852.html taki kwas bedzie okej do zakwaszenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 Wania -> Radzę ten. http://allegro.pl/kwas-mlekowy-80-hiit-500ml-i6817353032.html?snapshot=MjAxNy0wOS0yNFQxNzo0MTo0My45NTVaO2J1eWVyOzdkZDg0NDM5YjRjMzNiMTZmMTJhZWEyNGFlZjgyOGFiMmViYWJkZGMxY2U5ZTc2OTUyMzBhYjZmN2MwZjZiNjE%3D Sam kupiłem, a dodatkowo przed nabyciem jeszcze pytałem się sprzedawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się