triektor Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Może szybciej mi się uda zbudować własną wersję, jak coś z tego wyjdzie dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradzus Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Forum przeglądam już od ponad roku. Zainspirowany różnymi ciekawymi projektami sam również postanowiłem wraz z kolegą zbudować urządzenie do warzenia piwa. Jak wszyscy dobrze wiemy proces warzenia zajmuje bardzo dużo czasu, a my chcemy go zautomatyzować. Czy nie byłoby miło wybrać piwo z listy (opcja dla początkującego) lub ustawić wszystkie parametry warzenia (opcja zaawansowana) - czasy i temperatury wszystkich faz zacierania, czas i temperature wysładzania, czas gotowania i moment dodania chmielu, włożyć słody i chmiele... A potem nacisnąć magiczny przycisk START i wrócić po kilku godzinach, żeby zlać brzeczkę do fermentatora? Właśnie czegoś takiego potrzebowaliśmy i jesteśy na dobrej drodze:) Jeśli ktoś byłby zainteresowany takim urządzeniem możemy wrzucić jakieś zdjęcia powstającego prototypu i wysłuchać konstruktywnej krytyki. Ale wracając do tematu wątku - Bavaria jest rozwiazaniem "jedno-komorowym" - coś takiego też jesteśmy w stanie zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Forum przeglądam już od ponad roku. Zainspirowany różnymi ciekawymi projektami sam również postanowiłem wraz z kolegą zbudować urządzenie do warzenia piwa. Jak wszyscy dobrze wiemy proces warzenia zajmuje bardzo dużo czasu, a my chcemy go zautomatyzować. Czy nie byłoby miło wybrać piwo z listy (opcja dla początkującego) lub ustawić wszystkie parametry warzenia (opcja zaawansowana) - czasy i temperatury wszystkich faz zacierania, czas i temperature wysładzania, czas gotowania i moment dodania chmielu, włożyć słody i chmiele... A potem nacisnąć magiczny przycisk START i wrócić po kilku godzinach, żeby zlać brzeczkę do fermentatora? Właśnie czegoś takiego potrzebowaliśmy i jesteśy na dobrej drodze:) Jeśli ktoś byłby zainteresowany takim urządzeniem możemy wrzucić jakieś zdjęcia powstającego prototypu i wysłuchać konstruktywnej krytyki. Ale wracając do tematu wątku - Bavaria jest rozwiazaniem "jedno-komorowym" - coś takiego też jesteśmy w stanie zrobić Jeszcze po wybraniu stylu przycisk zamów surowce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Bavaria jest rozwiazaniem "jedno-komorowym" - coś takiego też jesteśmy w stanie zrobić To policzcie, ile by to kosztowało i może zrobicie konkurencję kolegom z Rosji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Zdecydowanie wolałbym kupić od kogoś w PL jeśli cena będzie atrakcyjna. Wstawcie foty co tam skonstruowaliście i ile to kosztuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Ja też wolę zostawić pieniądze w pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradzus Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) W celu zachowania porządku na stronie stworzyłem dwa nowe tematy: BeerMaker - automat do warzenia piwa: http://www.piwo.org/...o-warzenia-piwa Temat o urządzeniu do utrzymywania temperatury fermentacji: http://www.piwo.org/...ry-fermentacji/ Edytowane 25 Lutego 2016 przez gradzus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Po rozmowie ze szwagrem odnośnie zorganizowania odbioru z Rosji - nie będzie problemu, aczkolwiek w chwili obecnej jest to nie możliwe bo nie ma wjazdu z transportem - embargo i brak zezwoleń. Jak puszczą zezwolenia nie będzie problemu, kwestia tylko jak to później zorganizować czyli wysyłka po Polsce, jak narazie to z odbiorem osobistym w Kozienicach i ew. w Stalowej Woli. No to coś już wiadomo! Można rozesłać pocztą , to parę złociszy. yarrro dopisz mnie do listy wezmę 50 albo 70 . Ukrainiec od 3 dni nie odpowiada . I na czym stanęło, bo sam jestem ciekaw co z tego będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Ostatnia wiadomość od kontrahenta to ta z 19 lutego. Od tamtego czasu, czyli od dobrych 10 dni, jest cisza. Najwyraźniej kolegom z Rosji nie zależy na sprzedaży. Bardzo mi się nie podoba takie pozostawienie sprawy bez odpowiedzi, w stanie zawieszenia. Nawe jeśli nie chcą sprzedać, moglibyby napisać. Swoją drogą, to zakup jednego egzemplarza na próbę to dobry pomysł. Mnie osobiście radziecki językl menu nie przeszkadzałby. No ale przy ich zacięciu do handlu temat pewnie niedługo będzie nadawał się do zamknięcia :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brokoko Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Ostatnia wiadomość od kontrahenta to ta z 19 lutego. Od tamtego czasu, czyli od dobrych 10 dni, jest cisza. Najwyraźniej kolegom z Rosji nie zależy na sprzedaży. Bardzo mi się nie podoba takie pozostawienie sprawy bez odpowiedzi, w stanie zawieszenia. Nawe jeśli nie chcą sprzedać, moglibyby napisać. Swoją drogą, to zakup jednego egzemplarza na próbę to dobry pomysł. Mnie osobiście radziecki językl menu nie przeszkadzałby. No ale przy ich zacięciu do handlu temat pewnie niedługo będzie nadawał się do zamknięcia :] Pisałeś , że jesteś ( jesteśmy) zainteresowany zakupem większej liczby z odbiorem w Kaliningradzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Pisałeś , że jesteś ( jesteśmy) zainteresowany zakupem większej liczby z odbiorem w Kaliningradzie? Tak. Wczoraj, w sumie trochę wbrew sobie, "pingnąłem" sprzedawcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Pytałem z ciekawości, bo cała akcja wg. mnie ma wiele słabych punktów, ale skoro wszystko przewidziałeś i postanowiłeś pośredniczyć to nie wtrącałem się za bardzo. Zatem może dobrze, że na tym się skończyło, bo przynajmniej nikt nie stracił. A teraz wyjaśnię dlaczego... Nie znam takiej formuły, aby firma kurierska (jako przewoźnik) przygotowywała dokumenty celne. Oni sami uczestniczą w odprawie celnej, ale dokumenty przygotowuje eksporter na wniosek importera a po stronie UE to importer jest za to odpowiedzialny. Towar przekracza wartość 300 € i jest w ilości handlowej, więc powinien wjechać przez przejście towarowe z dokumentem T1 (tranzyt) - tak będzie prościej dla przewoźnika. Na granicy w agencji celnej powinien być sporządzony ów dokument oraz należy złożyć zabezpieczenie finansowe w tranzycie. I tu zaczynają się schody, bo taki towar podlega systemowi oceny zgodności i jako urządzenie elektryczne niespełniającej warunków dopuszczenia do obrotu w UE może zostać zawrócone z granicy do eksportera. Nie wiem czy ów sprzęt posiada znak CE i spełnia te wymagania, ale częstą praktyką jest, że to importer bez wydanej już kasy buja się dalej z eksporterem, by spełnić te wymagania. Firma nie wygląda na taką co często współpracuje z kontrahentami z UE, więc nie musi mieć przygotowanych procedur. W praktyce odzyskanie tych pieniędzy potem jest mocno problematyczne. Sam parę lat temu chciałem coś sprowadzić i przebadałem temat więcej niż pobieżnie. Co osoba, co urząd to inna opinia, ale napisałem jak winno być. A jak będzie to tak jak ze sprowadzaniem smarftonów z Chin... nie wszyscy mają różowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manitu Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Wstrzymajcie się z zakupami. Właśnie kończę projekt warzelni w wersji ekonomicznej. Moją warzelnię opisałem tutaj: http://www.piwo.org/topic/15432-warzelnia-60-litrow/ Niestety koszty produkcji wyszły dość wysokie. Nowa wersja będzie dostępna w wersjach 25l, 50l. Całość będzie składała się z dwóch garów. Jeden będzie umieszczony na górze na stojaku, a drugi bezpośrednio pod nim. Do drugiego (dolnego) będzie dołączona pompa obiegowa ze zbiornikiem pośredniczącym ( 2-3 litry). Zbiornik pośredniczący będzie służył do automatycznego przepompowania filtratu ponownie do górnego gara. Gorny gar będzie wyposażony w mieszadło z silnikiem i będzie pełnił funkcję zacierno-warzelną jako główną. Będzie też pełnił funkcję dodatkową ale szczegóły później. Dolny gar będze pełnił rolę filtratora (będzie wyposażony w sito wycinane laserem) oraz rolę osadnika przy separacji osadow gorących i chmielu. Szacunkowy koszt to około 3000-3500zł w wersji 25l. Dla 50l wzrośnie tylko o koszt materiału. Myślę że do 2 miesięcy skończę prototyp i wtedy do seryjnej produkcji. Zasada będzie taka: Grzejemy wodę w garze zacierno-warzelnym z mieszadłem. Wsypujemy słud ześrutowany. Sterownik pilnuje temperatury a mieszadło miesza. Po zatarciu grawitacyjne przepompowanie do gara filtracyjno -osadowego. Następnie pompa obiegowa za pomocą dodatkowego zbiorniczka przelewowego z czujnikami przepompowuje filtrat do gara zacierno-warzelnego (oczywiście gar wcześniej trzeba umyć). Gotujemy razem z chmielem a następnie po ugotowaniu spuszczamy ponownie do gara filtracyjno-osadowego (grawitacyjnie). Gar ma dwa wyjścia- jedno po środku i jedno przy ściance. Po zrobieniu "wirpola -ręcznie chochlą" i odczekaniu kilkunastu minut, otwieramy zawór z wyjściem przy ściance i za pomocą pompy kierujemy gorącą brzeczkę na wymiennik płytowy. Po przejściu przez wymiennik płytowy kierujemy schłodzoną brzeczkę bezpośrednio do fermentora. W przyszłym tygodniu wrzucę zdjęcia projektu. Później zabieramy się za produkcję. Będzie to półautomatyczny sprzęt. Dużo lepszy niż braumeister i dostępny za rozsądną cenę. Sterownik też będzie automatyczny z wyświetlaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brokoko Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Wstrzymajcie się z zakupami. Właśnie kończę projekt warzelni w wersji ekonomicznej. Moją warzelnię opisałem tutaj: http://www.piwo.org/topic/15432-warzelnia-60-litrow/ Będzie to półautomatyczny sprzęt. Dużo lepszy niż braumeister i dostępny za rozsądną cenę. Sterownik też będzie automatyczny z wyświetlaczem. Raczej w domowym zaciszu się z tym nie zmieszczę a nawet gdyby to żona i i tak dalej wypad z baru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Czy dobrze rozumiem, że po zatarciu (w górnym garze), całość - młóto i brzeczka są przelewane do dolnego gara, wyposażonego w sito? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manitu Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Wstrzymajcie się z zakupami. Właśnie kończę projekt warzelni w wersji ekonomicznej. Moją warzelnię opisałem tutaj: http://www.piwo.org/topic/15432-warzelnia-60-litrow/ Będzie to półautomatyczny sprzęt. Dużo lepszy niż braumeister i dostępny za rozsądną cenę. Sterownik też będzie automatyczny z wyświetlaczem. Raczej w domowym zaciszu się z tym nie zmieszczę a nawet gdyby to żona i i tak dalej wypad z baru. Nowy sprzęt po złożeniu zajme powierzchnię (szer x gł x wys)50x50 x70 cm. Więc zmieścisz go gdziekolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manitu Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Czy dobrze rozumiem, że po zatarciu (w górnym garze), całość - młóto i brzeczka są przelewane do dolnego gara, wyposażonego w sito? Tak. Otwierasz zawór i całość leci w dół. " młóto i brzeczka" to dopiero po oddzieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Czy dobrze rozumiem, że po zatarciu (w górnym garze), całość - młóto i brzeczka są przelewane do dolnego gara, wyposażonego w sito? " młóto i brzeczka" to dopiero po oddzieleniu. No tak. Powinienem był napisać "zacier". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Będzie to półautomatyczny sprzęt. Dużo lepszy niż braumeister i dostępny za rozsądną cenę. Sterownik też będzie automatyczny z wyświetlaczem. Bardzo interesujący projekt. Największym minusem braumeistera jest to, że nie można uzyskać brzeczki o wysokim BLG. Jak będzie w tym przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triektor Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 z czego ta wada wynika bo za bardzo nie jestem w temacie jako nowicjusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Z tego co czytałem to po prostu nie jesteś w stanie włożyć tyle słodu do wewnętrznego garnka. Poza tym pompy/pompa by nie wytrzymała takiej gęstości zacieru (chyba). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecky Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Rosjanie coś się odezwali czy dalej cisza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Dalej cisza. Jak wspominałem, napisałem do nich drugi raz jakiś tydzień-dwa temu. Są niepoważni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brokoko Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Witam szanownych kolegów! Post nieaktywny od dłuższego czasu , sprawa się rypła . Z braku laku , ogólnej napałki na kociołek ZMEVAR , kierowany lenistwem oraz chęcią uniknięcia nużącego stania i mieszania w garze kupiłem sobie takie cudo : Kociołek ma 62 l pojemności , robota solidna , korpus nierdzewka spożywcza ok. 1,5 mm , pokrywa 2mm , spawy gładkie jak pupa noworodka , fałszywe dno , pompa , cyrkulacja brzeczki wewnątrz kotła . Menu sterownika bardzo rozbudowane , można grzebać do woli w ustawieniach: moc grzałki i czasy poszczególnych przerw , wydajność pompy , zobrazowanie graficzne procesów , komendy i sygnały dźwiękowe o mających nastąpić czynnościach , dużo tego , pilot! Menu na razie w języku rosyjskim , do ogarnięcia dla roczników piwowarów szkół podstawowych w latach 80 tych. Czekam na polskie menu sterownika . Dzisiaj dostałem paczkę . Pierwsza warka z tego kotła planowana za jakiś tydzień , dwa. Założenie producenta min. wybicie ok 25l. max. 40-45l. Załączone zdjęcie ze strony sklepu , fabrycznie mam założony inny spust. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 A jaki koszt, jeśli można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się