pawel4322 Posted February 12, 2016 Share Posted February 12, 2016 Cześć, będę warzył swoje pierwsze piwo, i aby zaoszczędzić na przesyłce chcę zamówić wszystko z jednego sklepu. Ponieważ to moja pierwsza warka chce uwarzyć piwo z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem. Padło na APA i zestaw http://www.homebrewing.pl/piwo-american-pale-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-662.htmlPatrząc na inne receptury wydaje się w niej dość mało chmielu. Czy macie jakieś pomysły jak ulepszyć tą recepturę, jakie chmiele,na jaki czas i w jakiej ilości ? Może Amarillo, który podobno dobrze się komponuje z Citrą i Simcoe ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keyno Posted February 12, 2016 Share Posted February 12, 2016 45g na 20l to faktycznie mało. Możesz wziąć jakiś amerykański typowo goryczkowy, wtedy więcej będziesz mógł wrzucić Citry i Simcoe na armoat czy na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 (edited) APA to nie IPA i maja tylko wspólne "A" Edited February 13, 2016 by Dr2 MichalW 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel4322 Posted February 13, 2016 Author Share Posted February 13, 2016 Niby tak, ale w zestawie chociażby z centrum piwowarstwa jest prawie 2 tyle chmielu Zależy mi na informacji odnośnie ilości, rodzajów i na jaki czas mam wrzucić chmiel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keyno Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 APA to nie IPA i maja tylko wspólne "A" Nieprawda, wspólne mają też "P"! Weź też pod uwagę, że tym mniej różnych rodzajów chmielu, tym łatwiej będzie rozróżnić, co który wnosi. Walory edukacyjne Simcoe da raczej nuty żywiczne, Citra coś w kierunku owoców tropikalnych czy cytrusowych. Możesz po prostu dokupić któregoś z nich wedle uznania. Np. 60 - 15g Simcoe 15 - 20g Citra 0 - 20g Citra 35g Citra + Simcoe na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 Dokup 100g Citry. 50g wrzuć na wyłączony palnik, 50g na zimno na 5 dni w temperaturze max 15 stopni. Będzie Pan zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel4322 Posted February 14, 2016 Author Share Posted February 14, 2016 Dokup 100g Citry. 50g wrzuć na wyłączony palnik, 50g na zimno na 5 dni w temperaturze max 15 stopni. Będzie Pan zadowolony. Czyli 50 g na proces chłodzenia tak ? Czy takie wrzucenie chmielu da coś piwie na smak, czy tylko na aromat ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Tak, 50g na proces chłodzenia. Da i na smak i na aromat. W skrócie, bo nie chciałbym się wdawać w szczegóły odczuwania smaku, część "smaku" to także aromaty odczuwane retronosowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel4322 Posted February 22, 2016 Author Share Posted February 22, 2016 Tak, 50g na proces chłodzenia. Da i na smak i na aromat. W skrócie, bo nie chciałbym się wdawać w szczegóły odczuwania smaku, część "smaku" to także aromaty odczuwane retronosowo. Dokupiłem 100 g citry. Podsumowując mam 115 Citry i 30 Simcoe. 50 gram citry dorzucę na '0 i 50g na zimno. Co z pozostałymi 45 g ? W jakich czasach je dodać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now