Jump to content

APA- podrasowanie zestawu z ekstraktu.

pawel4322

Recommended Posts

Cześć, będę warzył swoje pierwsze piwo, i aby zaoszczędzić na przesyłce chcę zamówić wszystko z jednego sklepu. Ponieważ to moja pierwsza warka chce uwarzyć piwo z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem. Padło na APA i zestaw http://www.homebrewing.pl/piwo-american-pale-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-662.htmlPatrząc na inne receptury wydaje się w niej dość mało chmielu. Czy macie jakieś pomysły jak ulepszyć tą recepturę, jakie chmiele,na jaki czas i w jakiej ilości ? Może Amarillo, który podobno dobrze się komponuje z Citrą i Simcoe ?

APA to nie IPA :D

i maja tylko wspólne "A" :smilies:

Nieprawda, wspólne mają też "P"! :D

Weź też pod uwagę, że tym mniej różnych rodzajów chmielu, tym łatwiej będzie rozróżnić, co który wnosi. Walory edukacyjne ;) Simcoe da raczej nuty żywiczne, Citra coś w kierunku owoców tropikalnych czy cytrusowych. Możesz po prostu dokupić któregoś z nich wedle uznania. Np.

60 - 15g Simcoe

15 - 20g Citra

0 - 20g Citra

35g Citra + Simcoe na zimno.

Tak, 50g na proces chłodzenia.

Da i na smak i na aromat. W skrócie, bo nie chciałbym się wdawać w szczegóły odczuwania smaku, część "smaku" to także aromaty odczuwane retronosowo.

Tak, 50g na proces chłodzenia.

Da i na smak i na aromat. W skrócie, bo nie chciałbym się wdawać w szczegóły odczuwania smaku, część "smaku" to także aromaty odczuwane retronosowo.

Dokupiłem 100 g citry. Podsumowując mam 115 Citry i 30 Simcoe. 50 gram citry dorzucę na '0 i 50g na zimno. Co z pozostałymi 45 g ? W jakich czasach je dodać ?