pawel4322 Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Cześć, będę warzył swoje pierwsze piwo, i aby zaoszczędzić na przesyłce chcę zamówić wszystko z jednego sklepu. Ponieważ to moja pierwsza warka chce uwarzyć piwo z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem. Padło na APA i zestaw http://www.homebrewing.pl/piwo-american-pale-ale-12-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-662.htmlPatrząc na inne receptury wydaje się w niej dość mało chmielu. Czy macie jakieś pomysły jak ulepszyć tą recepturę, jakie chmiele,na jaki czas i w jakiej ilości ? Może Amarillo, który podobno dobrze się komponuje z Citrą i Simcoe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keyno Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 45g na 20l to faktycznie mało. Możesz wziąć jakiś amerykański typowo goryczkowy, wtedy więcej będziesz mógł wrzucić Citry i Simcoe na armoat czy na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) APA to nie IPA i maja tylko wspólne "A" Edytowane 13 Lutego 2016 przez Dr2 MichalW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4322 Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Niby tak, ale w zestawie chociażby z centrum piwowarstwa jest prawie 2 tyle chmielu Zależy mi na informacji odnośnie ilości, rodzajów i na jaki czas mam wrzucić chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keyno Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 APA to nie IPA i maja tylko wspólne "A" Nieprawda, wspólne mają też "P"! Weź też pod uwagę, że tym mniej różnych rodzajów chmielu, tym łatwiej będzie rozróżnić, co który wnosi. Walory edukacyjne Simcoe da raczej nuty żywiczne, Citra coś w kierunku owoców tropikalnych czy cytrusowych. Możesz po prostu dokupić któregoś z nich wedle uznania. Np. 60 - 15g Simcoe 15 - 20g Citra 0 - 20g Citra 35g Citra + Simcoe na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Dokup 100g Citry. 50g wrzuć na wyłączony palnik, 50g na zimno na 5 dni w temperaturze max 15 stopni. Będzie Pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4322 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Dokup 100g Citry. 50g wrzuć na wyłączony palnik, 50g na zimno na 5 dni w temperaturze max 15 stopni. Będzie Pan zadowolony. Czyli 50 g na proces chłodzenia tak ? Czy takie wrzucenie chmielu da coś piwie na smak, czy tylko na aromat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Tak, 50g na proces chłodzenia. Da i na smak i na aromat. W skrócie, bo nie chciałbym się wdawać w szczegóły odczuwania smaku, część "smaku" to także aromaty odczuwane retronosowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4322 Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Tak, 50g na proces chłodzenia. Da i na smak i na aromat. W skrócie, bo nie chciałbym się wdawać w szczegóły odczuwania smaku, część "smaku" to także aromaty odczuwane retronosowo. Dokupiłem 100 g citry. Podsumowując mam 115 Citry i 30 Simcoe. 50 gram citry dorzucę na '0 i 50g na zimno. Co z pozostałymi 45 g ? W jakich czasach je dodać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi