aothunterpl Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Witam wszystkich przymierzam się do mojej II warki(I - Stout copersa)Ponieważ bardzo lubię przenniczaki chciałbym puszkowca lekko lub i mocnej poprawić.Mianowicie bardzo cenie sobie aby piwo pszeniczne było naprawdę pszeniczne czyli miało w sobie wyczuwalny w większym stopniu posmak tego zboża.A zarazem nie było wodniste tylko pełne i rześkie nie musi być przesadnie nagazowane.Nie interesują mnie również pożądane nuty goździków i bananów gdyż akurat za tym nie przepadam.Chciałbym w tym wypadku poeksperymentować i zobaczyć czy uda mi się w brewkicie poprawić faktycznie intensywność smaku na faktyczny posmak pszenicyprosiłbym o pomoc co mógłbym zmodyfikować i poprawićW tej chwili jestem w posiadaniu puchy słodu 1.7KG WESChwiałbym dodać do mojej mikstury zboża pszenicy (jeszcze nie wiem czy mam to gotować w odp temperaturze i dodać do brzeczki czy może użyć płatków o ile takowe dostanę gdzieś chyba, że sam zrobię Druga sprawa czy podmiana drożdy na takie których efektem ubocznym nie będą goździki i banady coś poprawi i czy jest wogóle szansa takowe dobrać ?Z góry dziękuje za odpowiedź.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Chwiałbym dodać do mojej mikstury zboża pszenicy (jeszcze nie wiem czy mam to gotować w odp temperaturze i dodać do brzeczki czy może użyć płatków o ile takowe dostanę gdzieś chyba, że sam zrobię 1. czytałeś kiedyś co to zacieranie, alfa-amylaza, beta-amylaza i takie tam inne pierdoły? 2. jeśli nie to poczytaj 3. jeśli tak to poczytaj jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aothunterpl Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Chwiałbym dodać do mojej mikstury zboża pszenicy (jeszcze nie wiem czy mam to gotować w odp temperaturze i dodać do brzeczki czy może użyć płatków o ile takowe dostanę gdzieś chyba, że sam zrobię 1. czytałeś kiedyś co to zacieranie, alfa-amylaza, beta-amylaza i takie tam inne pierdoły? 2. jeśli nie to poczytaj 3. jeśli tak to poczytaj jeszcze raz Za zacieranie jeszcze się nie brałem oczywiście doczytam z tym, że chciałem uprzedzić bo może nie uzupełniłem posta do końca. Jestem w posiadaniu ekstraktu słodowego WES-a wiem ze jest to tzw"puszka" ale mimo wszystko chciałbym to spożytkować pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Rzecz w tym, że jak masz taka puchę to ona jest nieaktywna enzymatycznie i ze zboża to Ci tylko mąka przejdzie do brzeczki to równie dobrze możesz sobie i kisiel dodać do niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Najwyraźniej lubisz pSZeniczniaki, które nie są pszeniczniakami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Mianowicie bardzo cenie sobie aby piwo pszeniczne było naprawdę pszeniczne czyli miało w sobie wyczuwalny w większym stopniu posmak tego zboża. Nie interesują mnie również pożądane nuty goździków i bananów gdyż akurat za tym nie przepadam. american wheat ? jestem w posiadaniu puchy słodu 1.7KG WES jak się domyślam puchy są metalowe, a w środku nie ma słodu tylko ekstrakt i nawet się nie pokusiłeś napisać jaki było kupić sobie pszeniczny i po problemie byś miał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Masz Wes jasny czy pszeniczny? Jeśli jasny to kup puchę Coopers Wheat Beer i zrób z przepisu. Drożdże które są w zestawie zrobią ci piwo bardzo neutralne prawie bez zauważalny posmakować bananów i goździków. Jeśli masz Wes pszeniczny to dokup Wes jasny (lub drugi pszeniczny jeśli chcesz mieć mocno pszeniczny smak), chmiel Lubelski 30g i drożdże wb-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się