pioturek Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 (edited) Częstochowski Krąg Lokalny BRACTWA PIWNEGO wspólnie z Częstochowską Organizacją Turystyczną zapraszają piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w VII Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego Garść podstawowych informacji:Termin: 18 czerwiec 2016Miejsce: CzęstochowaKategorie konkursowe:- West Coast IPA- Oktoberfest (03B. Oktoberfest - wg BJCP)- Summer Ale- Porter angielski - kategoria zawiera style ( 12A.Brown Porter - wg BJCP) oraz ( 12B.Robust Porter - wg BJCP ) Uwaga - Robust Porter jedynie w wersji z chmielem angielskim .- Piwo niskoalkoholowe . Celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%.Kontakt:ckpdbp@gmail.comNiebawem pojawią się kolejne, istotne informacje dotyczące konkursu. Edited March 7, 2016 by Łukasz Wpisałem datę konkursu Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted February 17, 2016 Author Share Posted February 17, 2016 Poniżej charakterystyka jednej z kategorii konkursowej ale nie określonej wg BJCP: Summer Ale: Letnie lekkie jasne piwo górnej fermentacji, nieograniczone do stylu bazowego, chmielone w wersjach amerykańskich lub brytyjskich. Charakteryzuje się rześkim profilem, równoważy delikatny profil chmielowy z adekwatną słodowością przy zachowaniu wysokiej pijalności, wysycenie jest wysokie. To piwo ma dostarczać ulgi od upałów, ma być rześkie, promieniste i radosne jak samo lato. Gęstość początkowa 11-13 Blg, goryczka 15-28 IBU admiro 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted February 18, 2016 Author Share Posted February 18, 2016 (edited) I kolejny opis z kategorii konkursowej, dodatkowo sprecyzowany względem BJCP: West Coast IPA: mocne, wytrawne , jasne piwo górnej fermentacji nawiązujące do stylu 14B. American India Pale Ale - wg BJCP jednak w odróżnieniu od piw warzonych na wschodnim wybrzeżu Ameryki, charakteryzuje się tym, że balans przesunięty jest stanowczo w stronę intensywniejszego chmielenia Gęstość początkowa 14-18 Blg, goryczka 40-70 IBU. Edited April 4, 2016 by pioturek Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Porter angielski - kategoria zawiera style ( 12A.Brown Porter - wg BJCP) oraz ( 12B.Robust Porter - wg BJCP ) Uwaga - Robust Porter jedynie w wersji z chmielem angielskim znaczy rozumiem że chcecie oceniać efekt a nie recepturę bo jak by się przyczepić użycie Magnum wykluczone, willamate to już zgroza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted February 20, 2016 Share Posted February 20, 2016 znaczy rozumiem że chcecie oceniać efekt a nie recepturę bo jak by się przyczepić użycie Magnum wykluczone, willamate to już zgroza. Znalazłeś niszę - konkurs receptur piw domowych Jak na razie wszystkie konkursy oceniają jednak efekty - czyli piwo właśnie. Robust Porter występuje zarówno w wersjach angielskich jak i amerykańskich, więc w kategorii Porter Angielski te amerykańskie są wykluczone, to chyba oczywiste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zamerstary Posted February 21, 2016 Share Posted February 21, 2016 (edited) Może uda mi się wziąć udział w tym konkursie. A kiedy jakieś info większe odnośnie piwa niskoalkoholowego? Czy po prostu jedynym kryterium jest tutaj zawartość alkoholu? Edited February 21, 2016 by Zamerstary Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLAURUNG Posted February 25, 2016 Share Posted February 25, 2016 Piwo Niskoalkoholowe na konkurs może być dowolnego stylu Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Badanie na zawartość alkoholu będzie przeprowadzane laboratoryjnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted March 7, 2016 Author Share Posted March 7, 2016 (edited) Znany jest już dokładny termin tegorocznej edycji. Konkurs odbędzie się 18 czerwca 2016 Edited April 4, 2016 by pioturek YoBombel 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted April 4, 2016 Author Share Posted April 4, 2016 (edited) R e g u l a m i nVII Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa PiwnegoCzęstochowa, 18 czerwca 2016 r. Organizatorzy:– Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE– Częstochowska Organizacja Turystyczna1. Organizatorzy wyznaczają skład Komisji Konkursowej, której decyzje są ostateczne.2. Uczestnikami konkursu mogą być jedynie osoby pełnoletnie.3. W konkursie wyznaczono 5 kategori- West Coast IPA - mocne, wytrawne , jasne piwo górnej fermentacji nawiązujące do stylu 14B. American India Pale Ale - wg BJCP jednak w odróżnieniu od piw warzonych na wschodnim wybrzeżu Ameryki, charakteryzuje się tym, że balans przesunięty jest stanowczo w stronę intensywniejszego chmieleniaGęstość początkowa 14-18 Blg, goryczka 40-70 IBU.- Oktoberfest (03B. Oktoberfest - wg BJCP)- Summer Ale - Letnie lekkie jasne piwo górnej fermentacji, nieograniczone do stylu bazowego, chmielone w wersjach amerykańskich lub brytyjskich. Charakteryzuje się rześkim profilem, równoważy delikatny profil chmielowy z adekwatną słodowością przy zachowaniu wysokiej pijalności, wysycenie jest wysokie. To piwo ma dostarczać ulgi od upałów, ma być rześkie, promieniste i radosne jak samo lato.Gęstość początkowa 11-13 Blg, goryczka 15-28 IBU- Porter angielski - kategoria zawiera style ( 12A.Brown Porter - wg BJCP) oraz (12B.Robust Porter - wg BJCP ) Uwaga - Robust Porter jedynie w wersji z chmielem angielskim .- Piwo niskoalkoholowe . Celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Piwa zgłoszone do konkursu, po ewentualnym przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, zostaną zbadane laboratoryjnie w celu uzyskania dokładnej zawartości alkoholu.4. Uczestnik może startować w pięciu kategoriach.5. W każdej kategorii uczestnik może wystawić najwyżej jedno piwo.6. W przypadku zgłoszenia do konkursu ogółem, tylko jednego piwa w danej kategorii, konkurs w niej nie zostanie rozstrzygnięty, a uczestnik otrzyma upominek.7. W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 12 piw organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji.8. Imienna lista uczestników zgłaszających piwa do konkursu, zostanie opublikowana na stronie www.bractwopiwne.pl po upłynięciu terminu nadsyłania piw konkursowych.9. Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swego imienia i nazwiska podczas ogłaszania wyników konkursu.10. Zwycięzca każdej z kategorii zobowiązuje się do upublicznienia receptury zwycięskiego piwa.11. Uczestnicy mają obowiązek dostarczenia piw konkursowych wraz z wydrukowanym formularzem zgłoszeniowym w terminie od 16.05.2016 r. do dnia 06.06.2016 r. na adres organizatora :Andrzej Grzelińskiul. Waszyngtona 5342-202 Częstochowaz dopiskiem „VII CKPDBP”12. W przypadku osobistego dostarczenia piw do konkursu należy wcześniej ustalić termin odbioru z przedstawicielem organizatorów pod nr tel. 602 311 103.13. Udział w Konkursie jest bezpłatny.14. Piwa Konkursowe oceniać będą dwie niezależne komisje.Pierwsza - Komisja Branżowa, to osoby, których działalność jest związana z branżą piwowarską.Druga to Komisja Konsumencka składająca się z osób niezwiązanych z branżą piwowarską.15. Nagrodzone zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisję Branżową. Wyróżnione zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisje Konsumencką.Nagrody specjalne przyznawane przez Komisję Branżową:Grand Champion - Piwo które otrzyma największą liczbę punktów w Komisji Branżowej, ze wszystkich piw zgłoszonych (oprócz piwa w kategorii niskoalkoholowe ) zostanie uwarzone w Browarze Wąsosz, a Piwowar otrzyma możliwość osobistego udziału w warzeniu.Piwo, zajmujące pierwsze miejsce w kategorii Summer Ale zostanie uwarzone w Rzemieślniczym Browarze Jana w Zawierciu a Piwowar otrzyma możliwość osobistego udziału w warzeniu. Browar zastrzega sobie możliwość modyfikacji receptury ze względów technologicznych.16. Członkowie Komisji Konkursowej nie są uczestnikami konkursu.17. Do konkursu należy wystawić piwa jednego rodzaju w ilości jak poniżej :West Coast IPA - 3 x 0,5L lub 4x0,33LOktoberfest - 3 x 0,5L lub 4x0,33LSummer Ale - 3 x 0,5L lub 4x0,33LPorter angielski - 3 x 0,5L lub 4x0,33LPiwo niskoalkoholowe - 4 x 0,5L lub 5 x 0,33LKażda butelka powinna być nieoznakowana (bez trwałej etykiety), Dopuszcza się oznakowanie na kapslu.18. W konkursie mogą brać udział piwa warzone na bazie słodów, ekstraktów oraz słodów wraz z ekstraktami.19. Ocena piw będzie anonimowa, a butelki przed konkursem zostaną właściwie zamaskowane.20. Zwycięzcy otrzymają nagrody w dniu konkursu za wyjątkiem nagród wydawanych bezpośrednio przez sponsorów. W przypadku nieobecności laureatów nagrody zostaną wysłane w przeciągu 14 dni.21. Organizatorzy Konkursu zastrzegają sobie prawo do częściowej zmiany powyższego regulaminu bez uprzedniego powiadomienia.22. Termin warzenia zwycięskich piw (dotyczy Summer Ale jak i Grand Champion) zostanie ustalony przez browary w których będzie warzone.23. Konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie zaleceniami, które opisuje przewodnik dla organizatorów konkursów piw domowych opracowany przez komisję ds. szkolenia i certyfikacji sędziów konkursów piwa-PSPD http://www.pspd.org.pl/pagesnews/przewodnik-dla-organizatorow-konkursow-piw-domowychInformacji dotyczących wysyłki piwa udziela:Andrzej Grzeliński (Admiro)Tel. 602 311 103Wszelkich innych informacji dotyczących konkursu udzielimy pod adresem e-mail. :ckpdbp@gmail.comLink do formularza zgłoszenia piw - TUTAJ. Edited April 22, 2016 by pioturek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biater Posted April 6, 2016 Share Posted April 6, 2016 Czy Summer Ale może być podrasowany owocami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted April 7, 2016 Share Posted April 7, 2016 Czy Summer Ale może być podrasowany owocami? Nie widzimy przeciwwskazań Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted April 22, 2016 Author Share Posted April 22, 2016 Link do formularza zgłoszeniowego znajduje się na końcu regulaminua także TUTAJ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nuZky Posted May 18, 2016 Share Posted May 18, 2016 Czy jest możliwość przedłużenia przyjmowania butelek do 07.06.2016 (wtorek) zamiast do poniedziałku? Pozwoli to nadać paczkę dopiero po weekendzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted May 20, 2016 Author Share Posted May 20, 2016 (edited) Czy jest możliwość przedłużenia przyjmowania butelek do 07.06.2016 (wtorek) zamiast do poniedziałku? Pozwoli to nadać paczkę dopiero po weekendzie. Okres przyjmowania piw to 3 tygodnie i jeden dzień . Dopiero zbliżamy się dziś do końca pierwszego tygodnia. Ostatni dzień żeby wysłać paczkę to 6 czerwca - poniedziałek. Decyduje data nadania paczki. Sugeruję jednak załatwić to wcześniej, bo gdyby się coś potłukło w drodze to będzie jeszcze trochę czasu żeby, jeśli ktoś będzie chciał , dosłać brakujące sztuki. Edited May 20, 2016 by pioturek Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 Cześć! Spływają już paczki z piwami, jak na razie paczki są świetnie zabezpieczone i nie ma problemu z uszkodzonymi piwami. Przed nami długi weekend więc przypominam o terminie zgłoszeń: 11. Uczestnicy mają obowiązek dostarczenia piw konkursowych wraz z wydrukowanym formularzem zgłoszeniowym w terminie od 16.05.2016 r. do dnia 06.06.2016 r. na adres organizatora :Andrzej Grzelińskiul. Waszyngtona 5342-202 Częstochowaz dopiskiem „VII CKPDBP” Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted May 30, 2016 Author Share Posted May 30, 2016 Zapraszam na stronę Bractwa Piwnego gdzie można obejrzeć tegoroczną koszulę. Przypominam też że został już tylko tydzień na to by zgłosić do konkursu swoje piwo / piwa i dostarczyć je do Częstochowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted June 7, 2016 Author Share Posted June 7, 2016 Na stronie Bractwa Piwnego przedstawiamy dziś listę uczestników startujących w poszczególnych kategoriach konkursowych. Zapraszam do odwiedzin. Dodatkowo można tez obejrzeć mapę, która pokazuje miejsca skąd nadeszły do nas zgłoszenia . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted June 7, 2016 Share Posted June 7, 2016 Kiedy odbędą się wstępne eliminacje? czy dostaniemy info na maila o przejściu lub nie do następnego etapu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioturek Posted June 8, 2016 Author Share Posted June 8, 2016 (edited) Kiedy odbędą się wstępne eliminacje? czy dostaniemy info na maila o przejściu lub nie do następnego etapu? Paczki z piwami są jeszcze w drodze, tak więc data przeprowadzenia wstępnych eliminacji jest uzależniona od ich dostarczenia przez doręczycieli. Oczywiście wszyscy uczestnicy dostaną informację o zajętym miejscu w finale , przyznanej punktacji a jeżeli piwo nie przejdzie etapu eliminacji wyślemy o tym powiadomienie na e-mail. Wynik jak zawsze postaramy się przesłać jak najszybciej ale dopiero po konkursie. Na pewno w pierwszej kolejności pójdą wyniki dla piw z finału. Po nich wyniki eliminacji i na pewno nie uda się wysłać ich wszystkich jednego dnia ponieważ konto Google którym obsługujemy konkurs, ma ustawione ograniczenia do wysłania maksymalnie 100 wiadomości dziennie automatem, którego używamy. Ktoś więc będzie musiał poczekać. Edited June 8, 2016 by pioturek Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLAURUNG Posted June 9, 2016 Share Posted June 9, 2016 Zapraszamy też na profil Bractwa Piwnego Kręgu Częstochowskiego na FB. Gdzie postaramy się ogłosić wyniki konkursu najszybciej jak się tylko da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLAURUNG Posted June 13, 2016 Share Posted June 13, 2016 https://www.facebook.com/bractwopiwneczestochowa/?ref=stream Zapraszamy na nasz profil FB Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted June 16, 2016 Share Posted June 16, 2016 Hej. Czy po eliminacjach zostanie opublikowana lista finalistów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLAURUNG Posted June 17, 2016 Share Posted June 17, 2016 Lista piw finałowych nie zostanie opublikowana przed konkursem. Wyniki konkursu postaramy się opublikować najszybciej jak się tylko da w tym wątku i na profilu FB Bractwa Piwnego Kręgu Częstochowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLAURUNG Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 Bractwo Piwne Krąg Częstochowa ma zaszczyt przedstawić wyniki VII Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego Komisji Branżowej. W kategorii: Oktoberfest 1. Mariusz Bystryk 34.3 pkt. 2.Robert Gumieniak 25.7 pkt. 3.Marcin Karpiński 25.3 pkt. 4.Krzysztof Zach 24.3 pkt. 5.Zbigniew Hajdyła 24.3 pkt. 6.Maciej Ciupke 23.7 pkt. 7.Krzysztof Czechanowski 23.0 pkt. 8.Adam Samociuk 22.7 pkt. 9.Stanisław Szeliga 22.7 pkt. 10.Grzegorz Pyzalski 17.3 pkt. 11.Andrzej Miler 15.3 pkt. 12.Grzegorz Kwaśniak 14.3 pkt. 13.Marek Dziedzic 12.7 pkt. Piwo Niskoalkoholowe 1.Aleksandra Grząba 45.3 pkt. 2.Szymon Synak 36.0 pkt. 3.Piotr Czarny 35.7 pkt. 4.Marcin Stepnowski 35.3 pkt. 5.Robert Gumieniak 32.7 pkt. 6.Łukasz Kantor 30.0 pkt. 7.Jacek Stachowski 28.7 pkt. 8.Jan Gadomski 25.0 pkt. 9.Mariusz Bystryk 23.0 pkt. 10.Andrzej Miler 17.7 pkt. Porter Angielski 1.Konrad Oczkowski 32.3 pkt. 2.Łukasz Kantor 29.0 pkt. 3.Adam Śmiglak 28.0 pkt. 4.Jan Gadomski 28.0 pkt. 5.Jarosław Fronk 28.0 pkt. 6.Andrzej Miler 27.0 pkt. 7.Krzysztof Czechanowski 26.7 pkt. 8.Kuba Wierus, Marcin Leśniak 25.7 pkt. 9.Robert Gumieniak 25.7 pkt. 10.Mariusz Bystryk 24.7 pkt. 11.Łukasz Śledziński 23.0 pkt. Summer Ale 1.Konrad Oczkowski 34.0 pkt. 2.Mariusz Bystryk 33.0 pkt. 3.Paweł Trajkowski 30.3 pkt. 4.Konrad Sworowski 29.7 pkt. 5.Tomasz Schutz 27.3 pkt. 6.Łukasz Potuszyński 23.0 pkt. 7.Marcin Tomalak 21.7 pkt. 8.Andrzej Miler 21.0 pkt. 9.Piotr Ziombro 18.7 pkt. West Coast IPA 1.Mariusz Bigielmajer 38.3 pkt. 2.Jakub Ciura 38.3 pkt. 3.Łukasz Komorowski 37.0 pkt. 4.Jan Gadomski 35.0 pkt. 5.Rafał Litwin 33.7 pkt. 6.Łukasz Śledziński 33.3 pkt. 7.Mariusz Bystryk 32.0 pkt. 8.Leszek Jasiński 27.0 pkt. W przypadku piw które otrzymały taka sama ilość punktów miejsce w konkursie zostało ustalone zgodnie z zaleceniami, które opisuje przewodnik dla organizatorów konkursów piw domowych opracowany przez komisję ds. szkolenia i certyfikacji sędziów konkursów piwa-PSPD "W przypadku równej ilości punktów dwóch lub więcej piw o ustaleniu kolejności decyduje suma miejsc, jakie dane piwo zajęło u poszczególnych jurorów w interpretacji: im mniejsza liczba tym wyższe miejsce. Gdyby i to rozwiązanie nie przyniosło rozstrzygnięcia, o kolejności piw decyduje przewodniczący jury" Mamy zaszczyt ogłośić że piwo uwarzone przez piwowara Mariusza Bigielmajera zdobyło nagrodę Grand Campiona VII Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego i zostanie uwarzone w Browarze Wąsosz A zwycięzca kategorii Summer Ale Konrad Oczkowski będzie miał przyjemność uwarzyć woje piwo w Browarze Jana w Zawierciu. Wyniki Konkursu Komisji Konsumenckiej opublikujemy niebawem. Gratulujemy Zwycięzcą PIWU CZEŚĆ !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted June 19, 2016 Share Posted June 19, 2016 Dwa słowa o organizacji... Poszło info na facebooku że ogłoszenie wyników o 20 na scenie głównej... przyjeżdżam na "festiwal" (200 km) o 18:30 pytam o której ogłoszenie... właściwie to już było CHYBA o 16 gdzieś w piwiarni a właściwie to oni nie wiedzą ale CHYBA już było...idę wiec do piwiarni odebrać koszulkę (zamawiałem rozmiar L) dzień dobry chciał bym odebrać koszulkę konkursową - jaki rozmiar? L.... hmmmm elek już CHYBA nie mamy. Pani wróciła z uśmiechem że jeszcze ostatnia się jednak znalazła i przyniosła mi jakiegoś gnieciucha bez opakowania... trudno może z wystawy ale za free więc biorę... a co z wynikami? nie no wyniki już były ale CHYBA jeszcze będą... wracam do stoiska przy scenie. no to jak tam Panowie będą te wyniki podane czy nie? no będą jutro na facebooku...Facebooka Panowie to ja mam w domu nie musiałem jechać na śląsk żeby sprawdzić facebooka. no CHYBA ze uda nam się dostać na scenę to ogłosimy. Organizujecie konkurs i nie możecie dogadać się żeby wpuścili was na 15 min na scenę? jakaś amatorka. Pomijając już delikatny niesmak że nagrodę główną zgarnia jeden z organizatorów (GLAURUNG piwu cześć) to cała ta aleja smaku to smutny obraz niezaradności organizatorów... Wszystkich stoisk było z 10 w tym 2 były z butami, jeden z biżuterią i jeden pojemnikami z tworzywa. pewnie jeszcze coś by się znalazło średnio związanego z tematem ale już nie pamiętam. Za to związany z tematem był browar EDI... WOW rewelacja, niepowtarzalna okazja napić się ediego.. Dokładając do tego mocno ograniczony kontakt z organizatorami przed konkursem całość wypadła niezwykle marnie... nie udało mi się wygrać ale w częstochowie już CHYBA startować nie będę... CHYBA było słowem kluczowym może nazwę zmienicie na Częstochowski konkurs piw domowych CHYBA bractwa piwnego. Mimo wszystko gratuluję wygranym i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now