wojtasstyle Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Witam domowych piwowarów! To mój pierwszy post na tym zacnym forum. Niedawno rozpoczęła się moja przygoda z piwowarstwem domowym, na pierwszy ogień poszedł tradycyjnie Stout, zestaw był z browamatora bo tam też się zaopatrywałem w sprzęt. I tutaj moje pytanie.. słód wydał mi się kiepsko rozdrobniony, gdzie Wy zaopatrujecie się w słód? jaki sklep polecacie? gdzie dobrze śruutują. Wiem że najlepiej było by samemu śrutować ale na razie nie mogę sobie pozwolić na zakup śrutownika, tyle już zainwestowałem że dziewczyna by mnie zabiła jak bym jeszcze coś kupił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 jak dla mnie wszędzie podobnie. Po co zaprzątasz sobie tym głowę na początku? I tak nie osiągniesz prawdopodobnie maksymalnej wydajności z grubiej nawet ześrutowanego słodu. Nie warto się o to martwić, musisz wyrobić sobie sam zdanie czy wolisz drobniej czy grubiej, a wtedy pewnie przyjdzie czas na śrutownik Jeśli filtrujesz oplotem to pamiętaj jedynie żeby napisać do sklepu, że używasz oplotu i prosiłbyś o drobniejsze ześrutowanie pod oplot. Sklepy z reguły zachowawczo śrutują pod sita, oplot ma trochę łatwiej. wojtasstyle 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasstyle Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Tak używam oplotu, dzięki za podpowiedz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Ładnie filtrowała się brzeczka na oplocie ze słodów śrutowanych w Alepiwo.pl i Marxam-enology.pl. Innych nie kupowałem Edytowane 19 Lutego 2016 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 marxam na samym początku dał ciała ze śrutowaniem, strasznie grubo im szło, ale przyznali się do błędu, chyba śrutownik wymieniali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Marxam - ma świetny śrutownik i świetnej jakości śrutę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 słód wydał mi się kiepsko rozdrobniony znaczy że co,że za duże kawałki były ? myślę że jak napiszesz lub zadzwonisz to ci mogą mąkę zrobić tylko po co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Bardzo drobno zmielony słód, to także nic dobrego, nawet jak filtracja pójdzie Ci sprawnie, to z rozdrobnionej łuski możesz mieć sporo tanin i innych nieciekawych rzeczy w piwie. Generalnie śrutuję sam ale każdy sklep powinien zamieszczać informację na jakim sprzęcie śrutuje oferowane przez siebie słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) . Generalnie śrutuję sam ale każdy sklep powinien zamieszczać informację na jakim sprzęcie śrutuje oferowane przez siebie słody. Proszę bardzo , T150 , 80S, S600, G7 .... komu co to mówi , a tym bardziej początkującemu ? Wystarczy jak by sklepom zachciało się ( niema czegoś takiego jak powinien ) podać grubość mielenia . A biorąc pod uwagę że teoretycznie to też zależy od surowca ..... zaprzątanie głowy . Tym bardziej ze wchodząc na poziom większy niż kilka warek większość mieli sama na swoi potrzeby i wedle własnych upodobań i nie koniecznie sprzętem nawet w 10% dorównującemu temu co mają na sklepach ( średnica wałków , sposób napędzania , ilość wałków , a nawet zwykłe śrutowniki a nie gniotowniki ) . A jak widać z opisów swoich wyrobów , domowi piwowarzy bardzo sobie te piwa chwalą i spokojnie dają rady z filtracją i wydajnością . Czyli ... to jak mielą sklepy raczej można przyjąć za całkiem dobry poziom , a problemów doszukiwać się gdzie indziej . Co dotyczy grubości mielenia , między mąką a bardzo grubym zmieleniem różnica w wydajności jak na domowe potrzeby nie aż taka wielka , te dane jak by komuś chciało się można znaleźć w wielu książkach . Ot tak to widzę . Edytowane 20 Lutego 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Ja wiem, że po ostatnich zakupach Pilzneńskiego i pszenicznego w BA wydajność mi poleciała drastycznie. A w młócie widać całe ziarna, które finalnie wylądują w kompoście. Najwyższą jak dotąd wydajność miałem na słodzie śrutowanym z piwopiweczko.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się