pawel4322 Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Witam, mam możliwość fermentacji piwa w garażu ~11 C, lub na poddaszu ~19 C. Jakie miejsce będzie lepsze dla fermentacji ? Warzone piwo to APA z ekstraktów, 12 blg na drożdżach Gozdawa U.S West Coast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 11°C to dla górniaków o 2°C za mało, a 19°C to według mnie o 2°C za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Sekuła Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Poddasze. W garażu fermentacja nie wystartuje ponieważ drożdże górnej fermentacji potrzebują więcej ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Zrób na poddaszu APA a w garażu lagera Edytowane 22 Lutego 2016 przez jerzdna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 US-05 by pewnie w 11C pociągnęły, nie wiem jak te Gozdawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 23 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Gozdawa na opakowaniu mówi o optymalnej temperaturze 18-22°C, jednak ja osobiście bym nie przekraczał 20°C. 19°C to trochę za dużo, sama fermentacja to proces egzotermiczny i podniesie Ci dodatkowo temperaturę brzeczki o kilka °C. Możesz na szybko skombinować lodówkę: obstaw fermentor petami z lodem (1-2 szt. wystarczą), weź matę zagrzejnikową i owiń całość, to najszybszy sposób. Potem tylko zmieniaj butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi