wojtasstyle Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Witam Mój pierwszy Stout owsiany uwarzony z procesem zacierania stoi już 15 dni na cichej. Powinienem już butelkować ale to piwo dalej pracuje, co 10 / 15 minut sobie "bulknie", piwo fermentuje w temp. 20-22°C co mam robić? czekać aż całkowicie przestanie pracować czy butelkować ale dodać mniej cukru do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) A ile trwała burzliwa? Wiesz, że bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji, problem był poruszany setki razy wystarczy poczytać, że tylko pomiar w czasie da Ci odpowiedź czy już koniec. Więc zrób pomiar 3 dni z rzędu starając się nie grzebać zbytnio przy piwie i zachowując wszystkie warunki dezynfekcji. Jeżeli Blg się nie zmieni to w butelki. Masz 2 sekundy googlowania 30 takich samych tematów jak twój: https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=czy%20butelkowa%C4%87 http://www.piwo.org/topic/11142-3blg-czy-mozna-butelkowac/ http://www.piwo.org/topic/19500-czy-butelkowa%C4%87/ Doczytać też wiki: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu zwłaszcza ten dział: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Edytowane 29 Lutego 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się