Skocz do zawartości

Czy mogę butelkować?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Mój pierwszy Stout owsiany uwarzony z procesem zacierania stoi już 15 dni na cichej. Powinienem już butelkować ale to piwo dalej pracuje, co 10 / 15 minut sobie "bulknie", piwo fermentuje w temp. 20-22°C co mam robić? czekać aż całkowicie przestanie pracować czy butelkować ale dodać mniej cukru do refermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ile trwała burzliwa? Wiesz, że bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji, problem był poruszany setki razy wystarczy poczytać, że tylko pomiar w czasie da Ci odpowiedź czy już koniec. Więc zrób pomiar 3 dni z rzędu starając się nie grzebać zbytnio przy piwie i zachowując wszystkie warunki dezynfekcji. Jeżeli Blg się nie zmieni to w butelki. 

 

Masz 2 sekundy googlowania 30 takich samych tematów jak twój:

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=czy%20butelkowa%C4%87

http://www.piwo.org/topic/11142-3blg-czy-mozna-butelkowac/

http://www.piwo.org/topic/19500-czy-butelkowa%C4%87/

 

Doczytać też wiki: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

zwłaszcza ten dział: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.