Jump to content

Problem z goryczką a profil wody


Recommended Posts

West Coast Ipa zacierana wytrawnie 70 min w 65C, zasyp pilzneński + 5% karmelowego 150, fermentowana w 16 C, US-05, standardowe chmielenie dla stylu. Magnum na goryczkę (30g) i później amerykańce (Galaxy, Cascade) z hop standem godzinnym (40g) i chmieleniem na zimno 3 dni (80 g na 20 L).  IBU ok 60. Z 15,5 blg odfermentowało do 3 blg.

 

Żadnych oznak infekcji.

 

Piwko po 10 dniach od zabutelkowania rewelacyjne - świetny aromat chmielowy, krótka wyrazista goryczka. Idealne.

 

Problem taki, że z każdym tygodniem smak się gwałtownie pogarsza. Po 5 tygodniach od zabutelkowania cytrusy wycofane, w smaku łodyga, zalegająca, goryczka bardzo nieprzyjemna, pokazał się nieprzyjemny alkohol. Co jest grane? Rozumiem jakby działo się to po 3-4 miesiącach ale po miesiącu?

 

Może mieć na to wpływ profil wody? Np mała zawartość Ca w wodzie lub znaczna przewaga Siarczanów nad Cl w połączeniu z bardzo wytrawnym profilem piwa?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.