waciok Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 West Coast Ipa zacierana wytrawnie 70 min w 65C, zasyp pilzneński + 5% karmelowego 150, fermentowana w 16 C, US-05, standardowe chmielenie dla stylu. Magnum na goryczkę (30g) i później amerykańce (Galaxy, Cascade) z hop standem godzinnym (40g) i chmieleniem na zimno 3 dni (80 g na 20 L). IBU ok 60. Z 15,5 blg odfermentowało do 3 blg. Żadnych oznak infekcji. Piwko po 10 dniach od zabutelkowania rewelacyjne - świetny aromat chmielowy, krótka wyrazista goryczka. Idealne. Problem taki, że z każdym tygodniem smak się gwałtownie pogarsza. Po 5 tygodniach od zabutelkowania cytrusy wycofane, w smaku łodyga, zalegająca, goryczka bardzo nieprzyjemna, pokazał się nieprzyjemny alkohol. Co jest grane? Rozumiem jakby działo się to po 3-4 miesiącach ale po miesiącu? Może mieć na to wpływ profil wody? Np mała zawartość Ca w wodzie lub znaczna przewaga Siarczanów nad Cl w połączeniu z bardzo wytrawnym profilem piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Jak goryczka się pogarsza to ja bym sugerował infekcję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now