darnok267 Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Dzięki. Uspokoiłem się - nie chciałbym tego sknocić bardziej. Daje święty spokój. Mam drugie piwo (IPA) coopersa i słodu jasnego gozdawa 6 dni i jeszcze pracuje. Nie dotykam, po 10-ciu dniach sprawdzę blg. Przed dodaniem drożdży było dobre 13blg - pewnie dlatego że nastaw był obliczony na 23L a zostawiałem 21L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Nie dotykam, po 10-ciu dniach sprawdzę blg. Temu tez daj "święty spokój" i sprawdzaj blg dopiero jak przestanie fermemtować (i to tak dopiero po kilku dniach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darnok267 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam ponownie 29 marca sprawdziłem blg i mój "Dark Ale" ma pewne 7 blg co mnie trochę wkurza bo piwo nadal pracuje, pęcherzyki z rurki fermentacyjnej wydobywają się nadal z częstotliwością ok. 2min. Zlałem pół litra do butelki po pepsi i dodałem 3g glukozy i nie widzę aby się specjalnie mocno nagazowało wcześniej zabutelkowałem wspomnianą IPĘ która łanie zeszła na 3blg i widzę że w butelkach na dnie osadził się osad drożdży i butelki z PET nabiły się ładnie gazem ale Dark ALE nie ma żadnych osadów po tych trzech dniach stania w kuchni. Podczas nalewania do butelki zauważyłem że piwo jest lekko musujące tzn. że w menzurce podczas sprawdzania blg pływak był oklejony pęcherzykami po ich usunięciu powiedzmy jest 6.5 blg. Piwo niema śladów zakażenia pachnie przyjemnie i smakuje już naprawdę całkiem przyzwoicie, goryczka mniejsza niż przed trzema tygodniami. Lekko nagazowane może być nawet dobre. Czekać dalej? Mimo że dzisiaj 01- 04 napisałem poważnie. Super post Undeatha: http://www.piwo.org/topic/20671-oxi-do-zacierania/ o zacieraniu z OXI niezła beka. Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez darnok267 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Witam, Fermentuje sweet stout w styropianowej lodówce od 8.04. Trochę za bardzo się przyłożyłem do utrzymania temp. mrożonymi petami i temp. spadła mi do 14 st.(11.04) z początkowych 18. Przestało ""bulgotać" w rurce. Podnieść temp. i czekać może ruszą? Czy dodać nowych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) podniesc i czekac Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez pigmei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Dziś tj. po 19 dniach fermentacji mam aż 10* blg. Co robić dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 jaka była temperatura wody w której rozpuszczałeś drożdże? mi US 05 raz ruszyły po 72h ale chyba przez to że zaczynały od 15st. C Mi ostatnio w około 10stopniach ruszały chyba ze 48h zadane do brzeczki o temperaturze około 10-11 stopni (tyle mam w pomieszczeniu).Teraz trwa 3ci tydzień ich pracy i piana już zaczyna opadać na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Spróbuj "wstrząsnąć" fermentorem. Widocznie ze względu na szok temperaturowy, drożdże strzeliły focha i poszły spać, więc trzeba je obudzić ;-) Ps. podaj blg początkowe i na jakich drożdżach pracują, oraz jakiś schemat zacierania. Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Sweet stout 15blg. Zacieranie jedno temperaturowe ok 67*. Drożdże us-05. Tylko jak pisałem wcześniej po 4 dniach mi temp. spadła do 14*. Potem podniosłem stopniowo do 16*. Na początku szalały. A teraz nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Czym mierzysz blg? Laktoze dawales? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Tak laktoza była. Blg mierzę spławikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Dużo dałeś laktozy? Jest ona cukrem nierefermentowalnym więc będzie Ci podbijać końcowe blg. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 laktoza 0,25kg na 2,5kg słodów i 0,2 kg płatków owsianych warka to 10l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 0.25kg laktozy przy 10l daje ok 1.4Blg. Ja bym podnosił temperaturę fermentacji powoli do 20C. Jak nie ruszy to już chyba nic z tego nie będzie. Możesz też wnieść fermentor do domu. Sporo osób na koniec fermentacji burzliwej robi tak aby drożdże dojadły resztki w brzeczce. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Właśnie podnoszę temperaturę. Jak nie ruszy to chyba kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Jak nie ruszy to chyba kanał? a dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Czytałeś temat o utkniętej fermentacji? Wstrząsnąłeś fermentorem? Czy cukromierz jest sprawny? Sprawdź, czy w wodzie o temp. 20 stopni pokazuje 0 blg. Zawsze lepiej mieć pod ręką dwa spławiki by mieć pewność. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Jak nie ruszy to chyba kanał? a dlaczego? a co z takim wysokim Blg. jak zostanie (10*)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Jak drożdże ich nie ruszają w fermentorze to nie powinny też ruszyć w butelkach. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetcleaner Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Dziś butelkowałem. Ostatecznie po 29 dniach fermentacji wyszło 9 blg. Mam nadzieje, że będzie zdatne do wypicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darnok267 Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 (edytowane) Mój DA wyszło bardzo dobre piwko. Miałem obawy że się nie nagazuje bo do butelkowania dałem połowę ilości cukru! A i tak musiałem w czerwcu odpuszczać ciśnienie. Jest to jak na mój gust piwo bardzo zbliżone do stouta tyle że mocno gazowane. Po wlaniu do szklanki daje samą pianę choć dosyć szybko znika. Rewelacja Dzięki za dobre rady z Waszej strony inaczej nakombinowałbym jakiegoś badziewia. Pozdrawiam Konrad Edytowane 21 Lipca 2016 przez darnok267 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się