Mihalskas Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Witam, robił ktoś kiedyś ekstrakt z mięty żeby dodać do cydru przy butelkowaniu? Ostatnio wrzuciłem do butelek po 4 liścia świeżej mięty i efekt był rewelacyjny! Jednak liście przeszkadzają i przy wylewaniu z butelki źle to wygląda poza tym przy otwarciu butelki od razu wulkan ( w butelkach bez mięty tego nie było) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Ja robię trochę inaczej z kwasem, nie daje do butelek tylko zaparzam przed piciem taka esencję i dolewam do szklanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mihalskas Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 myślę, że teraz wycisnę jakoś sok z mięty (mam jej całą łąkę) albo wygotuje jakąś esencję i dodam w różnych proporcjach, zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Daj na cichą a efekt będzie rewelacyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Daj na cichą a efekt będzie rewelacyjny true story Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mihalskas Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 I tak zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadik Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Daj na cichą a efekt będzie rewelacyjny Jaką proporcję proponujesz? I suszone liście czy świeże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 myślę, że teraz wycisnę jakoś sok z mięty (mam jej całą łąkę) albo wygotuje jakąś esencję i dodam w różnych proporcjach, zobaczymy co z tego wyjdzie Poszukaj kogoś z wyciskarką śrubową do owoców. Sok wyciska nawet z pieprzu :-). Tylko pewnie potem trzeba będzie to przegotować dla pewności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Ja dawałem suche i było dobrze.Kto pił ten wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Chcę dodać miętę na cichą do cydru jabłkowego kartonikowego lecz nie mam pojęcia w jakiej proporcji. Nigdy tego nie robiłem a chciałbym aby mięta była wyczuwalna ale nie dominująca nad jabłkami. Myślałem o moczeniu posiekanej świeżej mięty cukrowej w małej ilości wódki i potem dodanie jej na cichą.Ktoś może mnie wspomóc doświadczeniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Używałem mięty do witków. 15g suszonej mięty na 29l witka dla mnie jest optymalne przy dodawaniu n 3 min. gotowania. Mówiono mi, że świeża mięta wnosi posmaki łodygowe, a suszona nie. Może wystarczy Ci zwykły napar z suszonej mięty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Ciekawe spostrzeżenia odnośnie posmaków. Też skłaniam się ku suszonej bo łatwiej to też będzie odkazić i przygotować. Myślałem aby zrobić miętowy syrop glukozowy i dodać to już tuż przed butelkowaniem. Co do proporcji to zrobię chyba sobie testy na świeżym soku ale przynajmniej mam już jakiś punkt odniesienia. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mihalskas Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 W końcu nastawiłem cydr. 25 l i osobno 3 l. Do 25l dodam 120 ml syropu z mięty (sam robiłem, cukier woda mięta cytryna i zagotować. Wyszedł idealny) chcę to dać na ostatnie 3 dni fermentacji. Mam pytanie czy nie za późno będę dawałten syrop? Jest w nim cukier wiec pewnie będzie musiał odfermentować też. Może lepiej dać na tydzień albo na dwa? Ttzylitrowy nastaw chce zrobić podobnie tylko z syropem z kwiatu bzu teżrobionym przeze mnie. Coś podpowiecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 W końcu nastawiłem cydr. 25 l i osobno 3 l. Do 25l dodam 120 ml syropu z mięty (sam robiłem, cukier woda mięta cytryna i zagotować. Wyszedł idealny) chcę to dać na ostatnie 3 dni fermentacji. Mam pytanie czy nie za późno będę dawałten syrop? Jest w nim cukier wiec pewnie będzie musiał odfermentować też. Może lepiej dać na tydzień albo na dwa? Ttzylitrowy nastaw chce zrobić podobnie tylko z syropem z kwiatu bzu teżrobionym przeze mnie. Coś podpowiecie?Jakie proporcje dałeś na ten syropik. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 (edytowane) A ja ten syrop dałbym na refermentację uwzględniając ile jest już w nim cukru i ewentualnie dodał do niego cukru. Edytowane 9 Czerwca 2016 przez szwagier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mihalskas Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Syrop z mięty 2l wody 0,5 kg cukru i syropu wyszło jakies 1,8 l czyli w 120 ml powinno być jakieś35 g cukru. Czyli na refermentację zamiast 160 g cukru to dać 125 g i syrop 120 ml? Może tak by było najlepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Czyli na refermentację zamiast 160 g cukru to dać 125 g i syrop 120 ml? Może tak by było najlepiej? Nie wiem czy najlepiej, ale ja właśnie bym tak zrobił Wydaje mi się to wygodniejsze niż dodawanie do cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się