Nomad Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Wpadłem na pomysł aby wykonac klon piwa z BYO- The Alchemist heady tooper. W artykule i jednoczesnie przepisie, autor wymyślił chmielenie w whirpoolu, przy fermentacji burzliwej i przy fermentacji cichej. Autor wskazał, że po burzliwej na cichą należy piwo przelac przez filtr z weglem aktywnym. Zastanawiam się, czy ktoś już próbował zabawę z użyciem filtra typu Brita itp. Zastanawiam się czy brzeczka w ogole przeplynie przez ten filtr i czy oczywiscie to cos da. No i co z drozdzami.. czy na cicha i do refermentacji coś się przez ten filtr przedostanie. Sam planuje się z tym zmierzyć w najblizszym czasie ale porady ze strony bardziej doświadczonych bylyby mile widziane; -) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Wpadłem na pomysł aby wykonac klon piwa z BYO- The Alchemist heady tooper. W artykule i jednoczesnie przepisie, autor wymyślił chmielenie w whirpoolu, przy fermentacji burzliwej i przy fermentacji cichej. Autor wskazał, że po burzliwej na cichą należy piwo przelac przez filtr z weglem aktywnym. Zastanawiam się, czy ktoś już próbował zabawę z użyciem filtra typu Brita itp. Zastanawiam się czy brzeczka w ogole przeplynie przez ten filtr i czy oczywiscie to cos da. No i co z drozdzami.. czy na cicha i do refermentacji coś się przez ten filtr przedostanie. Sam planuje się z tym zmierzyć w najblizszym czasie ale porady ze strony bardziej doświadczonych bylyby mile widziane; -) Zrób sobie testową 5-10 litrów warkę i daj znać . Były kiedyś podobne dylematy ale nie pamiętam odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Wpadłem na pomysł aby wykonac klon piwa z BYO- The Alchemist heady tooper. W artykule i jednoczesnie przepisie, autor wymyślił chmielenie w whirpoolu, przy fermentacji burzliwej i przy fermentacji cichej. Autor wskazał, że po burzliwej na cichą należy piwo przelac przez filtr z weglem aktywnym. Zastanawiam się, czy ktoś już próbował zabawę z użyciem filtra typu Brita itp. Zastanawiam się czy brzeczka w ogole przeplynie przez ten filtr i czy oczywiscie to cos da. No i co z drozdzami.. czy na cicha i do refermentacji coś się przez ten filtr przedostanie. Sam planuje się z tym zmierzyć w najblizszym czasie ale porady ze strony bardziej doświadczonych bylyby mile widziane; -) Zrób sobie testową 5-10 litrów warkę i daj znać . Były kiedyś podobne dylematy ale nie pamiętam odpowiedzi.Mam na burzliwej inne piwo i chyba na tym przetestuje. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) ale co to ma wnieść pozytywnego do piwa? Z tego co pamiętam przy robieniu mocnych trunków węgiel powodował pozbycie się niepożądanych zapachów jak i części alkoholu...czy to dobry kierunek przy robieniu piwa? Edytowane 15 Marca 2016 przez legler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 ale co to ma wnieść pozytywnego do piwa? Z tego co pamiętam przy robieniu mocnych trunków węgiel powodował pozbycie się niepożądanych zapachów jak i części alkoholu...czy to dobry kierunek przy robieniu piwa? Sam nie wiem.. ja spodziewam się, że będzie bardziej klarowne. Z tym zapachem może być też prawdopodobne, bo nastepny krok to ponowne chmielenie wiec może jakoś w ten sposób chmiel jeszcze wyjdzie mocniej na pierwszy plan. Poki co zamierzam oddzielić 5 l z warki ktora mam na burzliwej i potestuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Dla mnie usilne klarowanie piwa dla samego wyglądu kosztem smaków/zapachów mija się z celem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić? Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić? Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło. Wlasnie po to zalozylem ten wontek.. bo sam nie wiem czego się spodziewać i czy to w ogole robić. Wg BYO powinno sie sklarowac to piwo. Ale mam takie same obawy jak ty i nie wiem czy w ogole się w to bawić.. boje sie infekcji i ogolnie ze wielkie g.. to mi da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) ale to nie filtr węglowy - filtr węglowy to nie zbyt dobry pomysł IMO Edytowane 16 Marca 2016 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Wlasnie po to zalozylem ten wontek Co założyłeś??? dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 No wontek zauorzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić? Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło. Wlasnie po to zalozylem ten wontek.. bo sam nie wiem czego się spodziewać i czy to w ogole robić. Wg BYO powinno sie sklarowac to piwo. Ale mam takie same obawy jak ty i nie wiem czy w ogole się w to bawić.. boje sie infekcji i ogolnie ze wielkie g.. to mi da No to jedno mogę powiedzieć, na pewno spodziewaj się utlenienia, bo filtr brita oprócz oczyszczenia piwa natleni je dosyć mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Wlasnie po to zalozylem ten wontek Co założyłeś??? Fakt mistrzem ortografii nie jestem.. Na szczęście nie o tym ten WĄTEK:-) Mam mieszane uczucia co do filtrowania w ten sposób, dlatego zadałem pytanie w tłum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 No wontek zauorzyłDzięki. Powaliłeś mnie swoim postem. Wiele mi pomogłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 A powiedz mi jak cel miałby taki zabieg? Chcesz tylko tym sposobem klarować piwa? To nie lepiej przedłużyć burzliwą i końcówkę fermentacji w niższej temperaturze robić? Kiedyś kolega BNP filtrował piwo przez ziemię okrzemkową, ale nie mam zielonego pojęcia jak mu wyszło. Wlasnie po to zalozylem ten wontek.. bo sam nie wiem czego się spodziewać i czy to w ogole robić. Wg BYO powinno sie sklarowac to piwo. Ale mam takie same obawy jak ty i nie wiem czy w ogole się w to bawić.. boje sie infekcji i ogolnie ze wielkie g.. to mi da No to jedno mogę powiedzieć, na pewno spodziewaj się utlenienia, bo filtr brita oprócz oczyszczenia piwa natleni je dosyć mocno. Używam na codzień Brity do wody i mniej wiecej wymyśliłem jakby nie natlenic za mocno brzeczki. Coś jak w filmiku od Furiosana tylko prowizorka;-) bardziej się boję czy w ogóle brzeczka przez ten filtr przepłynie i jak bardzo straci na smaku, zapachu itp. Trochę żal mi tracić prawie pół kg chmielu na utlenione piwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Masz rację, nie warto. Patrz na oryginał: Klarowny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Masz rację, nie warto. Patrz na oryginał: Klarowny? Ooo i teraz mi pomogłeś. Bardzo Ci dziękuję;-) testy jesli zrobie to jednak nie na tym piwie;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się